Yayınlanma Tarihi: 02 Aralık 2021 Perşembe

“Çorum’da İnanç Turizmi” Çalıştayı Başladı

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulumuz  tarafından düzenlenen ve 2 gün sürecek “Çorum’da İnanç Turizmi Çalıştayı” başladı.

Çalıştayın açılış oturumu, Meslek Yüksekokulları Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda, Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Nurcan Baykam ve Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimizin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Zekeriya Işık, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada inanç turizminin, insanların dini ve manevi amaçlı ya da farklı dinlere ait bir takım dini yerleri gezmek ve görmek üzere çok yönlü olarak bir yerden bir yere seyahat etmeleri esasına dayalı geniş konseptli bir alanı kapsadığını söyledi.

İnanç turizminin, kitle turizmi içinde giderek payının arttığını dile getiren Doç. Dr. Işık, Dünya Turizm Örgütü’nün 2016 verilerine göre, dünyada 1 milyar 235 milyon insanın seyahat ettiğini ifade ederek, bunun 300 milyonunun inanç turizmi amacıyla seyahat ettiğinin anlaşıldığına dikkati çekti.

İnanç turizminin ekonomik bedelinin 20 milyar dolar olarak tespit edildiğini aktaran Doç. Dr. Işık, “Dolayısıyla inanç turizminin çok büyük önem arz ettiği anlaşılıyor. İnanç turizmi, aslında sağlık turizmi ile birlikte dünyanın içinde bulunabileceği ekonomik dalgalanmalardan da en az etkilenen turizm olarak karşımızda duruyor. İnsanlar, hacca her koşulda, her zaman gidiyorlar, gitmek istiyorlar. Bu, sadece bizim dinimiz açısından değil farklı dinler açısından da böyle” diye konuştu.

Doç. Dr. Işık: “İlimizdeki inanç turizmine dair bir pusula ortaya çıkacak”

Çorum’un tarihi derinliğinin Hititler dönemine, M.Ö 5000, 6000’li yıllarına kadar uzandığını vurgulayan Doç. Dr. Işık, şunları kaydetti:

“Türklerin buraya gelmesi, buranın İslamlaşmasıyla birlikte çok daha önemli tarihi, kültürel ve inanç dokusunu burada görebiliyoruz. Mesela Elvan Çelebi, tekke zaviyelerin kapatılması, buraların yıkılmasından kısmen kurtulabilmiş, korunabilmiş çok önemli yeri ifade ediyor. Burada, Çorum’un paydaşlarının işin içine girmesiyle, insanların sosyal kültürel ve içtimai hayatla ilgili bütün ihtiyaçlarını orada görebildiği bir zemini bugüne kadar var etmemiz gerekirdi, Bu çalıştay, Çorum’daki dini inanç, maneviyat, tarih ve kültür alanında, hem maneviyat hem de turizm bakımından var olan potansiyeli çok yönlü olarak ele almak amacıyla tasarlanmış aslında çok önemli bir çalıştay. Sonuç bildirgesiyle buraya katılan 43 akademisyen, uzman, araştırmacı 7 farklı oturumda çok önemli katkı sunacak. Bu çalıştayın sonuç raporunda ilimizdeki inanç turizmine dair bir pusula ortaya çıkacaktır.

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk: “Turizmin, sektörel anlamda bölgeleri ve ülkeleri kalkındıran önemli bir alan”

Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de ismini, Anadolu’nun Türk yurdu olmadan önce kadim medeniyetlerden Hitit’lerden alan üniversite olarak tarih, gelenek ve kültürel birikimlere yabancı kalamayacaklarını söyledi.

“Anadolu’nun Türk yurdu olmasının ardından, irfan medeniyetini damıtan, Anadolu irfanını zenginleştiren büyüklerimizi yad etmeden Çorum’un hakkını veremeyiz” diyen Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:

“Üniversitemiz, bu misyonu üstlenmiş, üzerindeki sorumluluğu sonuna kadar hisseden genç bir üniversite olarak yoluna devam ediyor. Daha önce, Elvan Çelebi Kongresi, Koyun Baba Kongresi gibi özel çalışmalarımızın yanı sıra bilimsel faaliyetlerimiz bağlamında birçok sempozyuma üniversitemiz bu çatı altında ev sahipliği yaptı. Bugün de bu özel çalıştaya ev sahipliği yapıyoruz. Özel diyoruz çünkü bu tür çalışmaların nadiren yapılmasının yanında önemi ya da oluşturacağı etki yıllar sonra anlaşılabiliyor. Yıllar sonra diyorum çünkü bir Kapadokya’dan bahsedildiğinde, bir Efes’ten bahsedildiğinde basit adımlarla bir yerden bir yere gelindiğini, Nevşehir’in bundan 20 yıl önce nerede olduğunu, şimdi nerede olduğunu düşündüğümüzde anlayabiliriz.”

Turizmin, sektörel anlamda bölgeleri ve ülkeleri kalkındıran önemli bir alan olduğuna işaret eden Prof. Dr. Öztürk, “Bu kalkınma, refah düzeyi, gelirler, aynı zamanda ülkelerin ekonomik anlamda daha üst seviyelere çıkması için önemli kalem haline geldi. Biz bu yönüyle baktığımızda Çorum bölgesine bu çalıştay, birinci derece katkı sunacak” ifadesini kullandı.

“Birinci amaç, Çorum’un inanç turizmindeki yerini almasını sağlamak”

Kültür ve Turizm Bakanlığının, geçmiş yıllarda dini alanlar, dini makamlar, yani inanç turizminin söz konusu olacağı alanlarla ilgili haritalandırma çalışması yaptığını ancak bu çalışmada Çorum’un yer bulamadığını kaydeden Prof. Dr. Öztürk, şunları söyledi:

“Bu çalıştayla arzu ettiğimiz birinci amaç, Belediyemizle işbirliği halinde, Çorum’un artık inanç turizmindeki yerini almasını sağlamak. Çalıştay, Anadolu’nun Türk yurdu olmadan, önceki dönemini de dikkate almak, Türk yurdu olduktan sonra Kerebi Gaz’iden, Süheyb Rumi’den başlayan, Bektaşi, Mevlevi birçok farklı Anadolu irfanı akımlarıyla buralara gelmiş büyüklerimizin makamlarını, bulundukları, yetiştikleri yerleri anlamak, tanıtmak ve inanç turizmi bakımından önemini belirlemek üzere bu yol haritasının ortaya çıkması için önemli bir buluşma.  Bu çalıştayla beraber inşallah biz bir hakikate parmak basacağız. Çorum Belediyesi, Hitit Üniversitesi işbirliğinde ve diğer kurumlarımızla birlikte bir yol haritası çizilmeye başlandı, diyebiliriz. Hitit Üniversitesi olarak biz elimizdeki birikim, uzmanlık ve hocalarımızın gayretli çalışmalarıyla bu konulara nasıl katkı sunacağımızı her zaman düşüneceğiz, planlayacağız. Böyle çalışmaların her zaman arkasında olacağız.”

Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan: “Çalıştayda dinleyeceklerimizi uygulayarak, şehre kazandırma düşüncesindeyiz” 

Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, çalıştayın “İnanç Turizmi ve Çorum’da Ziyaret Edilecek Yerler” konulu oturumunda, çalıştayın konusunu çok önemli bulduğunu belirterek, “Konu çok önemli bir konu. Bu çalıştay fikrini eyleme geçirenlere sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi.

İnanç turizminin ihmale gelmeyecek mahiyette olduğunu dile getiren Candan, “Çorum belediyesi olarak sorumlu olduğumuz mücavir alan içerisindeki bütün turizm noktaları ve turizmi etki edecek belediye faaliyetleri bizim için önemli” ifadesini kullandı.

Çorum Belediyesinin ilin turizmine katkı sunacak çalışmalarıyla ilgili sunum yapan Candan, “Bu çalıştayda esasında bizler kendi yaptıklarımızdan ziyade bir şeyler dinleyerek, bunları alıp Valiliğimiz ve Üniversitemiz ile diğer kurumlarla işbirliği yaparak, uygulayarak, şehre kazandırma düşüncesindeyiz” şeklinde konuştu.

Çalıştay, daha sonra akademisyen, uzman ve diğer araştırmacıların sunumlarıyla devam etti. İki gün sürecek çalıştayda, “İnanç Turizmi, Kavramlar, Tanımlar, Özellikleri”, “Kültürel ve Tarihi Açıdan Çorum’daki Camiler, Zaviyeler, Türbeler”, “Çorum’daki Ören Yerleri ve İnanç Turizmi”, “Halk İnancı Kapsamında Çorum’daki Ziyaret Yerleri”, “Türk İslam Sanat Tarihi Açısından Çorum’daki Önemli Eserler” ve “Hıristiyanlık Tarihi Açısından Çorum’daki Önemli Eserler” başlıklı oturumlar düzenlenecek.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube