Yayınlanma Tarihi: 26 Nisan 2013 Cuma

Kaldırımlar’dan Sakarya’ya: Necip Fazıl Kısakürek Paneli Yapıldı

Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Kaldırımlar’dan Sakarya’ya: Necip Fazıl Kısakürek” paneli 26 Nisan 2013 Cuma günü yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Şair ve yazar Necip Fazıl KISAKÜREK’in vefatının 30. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak eğitimci - yazar Muzaffer DOĞAN, yazar Necmettin TÜRÜNAY ve emekli öğretim görevlisi Mehmet TATLISU katıldı. Panel için ilk kez Çorum’a gelen Muzaffer DOĞAN ve Necmettin TÜRÜNAY, Mehmet TATLISU ile birlikte Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin ALKAN’ı makamında ziyaret ettiler. Panele davetten duydukları memnuniyeti dile getiren panelistler, ülkemizin çeşitli yerlerinde bu yıl yoğun bir biçimde Necip Fazıl KISAKÜREK adına etkinlikler düzenlendiğini, bunlardan birini gerçekleştiren Hitit Üniversitesi’nde bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade ettiler. Rektörümüz Prof. Dr. ALKAN ise Üniversite olarak sosyal ve kültürel etkinlikleri çok önemsediklerini vurgulayarak şimdiye kadar 7-8 Hasan Paşa’dan Bedri Rahmi EYÜBOĞLU’na, Kemal Tahir’den Cemil MERİÇ’e geniş bir yelpazede bir dizi konferans, panel ve sempozyum düzenlediklerini, düzenlemeye de devam edeceklerini belirterek bu bağlamda Necip Fazıl KISAKÜREK paneline katılımlarından dolayı panelistlere teşekkür etti.

Anitta Otel’in Hattuşili Salonu’nunu dolduran öğrenci, öğretim üyesi ve Çorum halkı panele büyük ilgi gösterdi. Panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Üniversite olarak şehirle bütünleşmeyi çok önemsediklerini ve bu tür etkinliklerle de bu bütünleşmenin ivme kazandığını ifade ederek her etkinliğin ardında özverili ve yoğun çalışmaların bulunduğunu vurguladı. Prof. Dr. ALKAN, Çorum’un ve Hitit Üniversitesi’nin varlığını ve sesini artık çeşitli platformlarda duyurmanın bir semeresi olarak çeşitli ülkelerden görüşmeler yapmak üzere gelindiğini ve en son Amerikalı bir grup akademisyenin Üniversitemize ziyarette bulunduklarını örnek gösterdi. Prof. Dr. ALKAN, verimli ve başarılı bir panel olması temennisiyle konuşmasını tamamladı.

Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral DEMİRYÜREK’in moderatörlüğündeki panelin ilk konuşmacısı Muzaffer DOĞAN “Necip Fazıl Kısakürek Abdulhakim Arvasi Buluşması” başlıklı konuşmasına şairin hayatından ve Paris yıllarından söz ederek başladı. DOĞAN, 1934 yılında Ağa Camii’nde vaaz verenAbdulhakimArvasi ile tanışan Necip Fazıl’ın köklü bir değişim yaşadığını ve onun bunu “Tam otuz yıl saatim işlemiş ben durmuşum/ Gökyüzünden habersiz uçurtma uçurmuşum” mısralarıyla dile getirdiğini anlattı. Muzaffer DOĞAN, konuşmasına ilave olarak panelin sonunda misafirlere Necip Fazıl’ın çok sevilen şiiri “Sakarya Türküsü”nü büyük bir coşkuyla ve ezbere okudu.

İkinci konuşmacı olan Necmettin TÜRÜNAY “Necip Fazıl Kısakürek’in Düşünce Hayatımızdaki Yeri” başlıklı bir konuşma yaptı. TÜRÜNAY düşünce ve sanat adamlarının enteresan insanlar olduklarını ve büyük bir aşk içinde bulunduklarından büyüklüklerinin farkında olmadıklarını söyleyerek Fuzuli, Yunus Emre ve Mehmet Akif ERSOY’u örnek gösterdi. Necip Fazıl’ın ise büyüklüğünün farkında olduğunu vurguladı. Şairin kendini “cemiyetin ruhundaki doğum sancısı” olarak nitelendirmesine dikkat çeken TÜRÜNAY, artık o doğumun gerçekleştiğini ve Büyük Doğu rüyalarının tahakkuk etmiş bulunduğunu ifade etti.

Mehmet TATLISU “Dehası Ekseninde Necip Fazıl Kısakürek ve Şiirleri” başlıklı konuşmasıyla panelin son konuşmacısı idi. Necip Fazıl’ın şiirlerinden örnekler okuyarak başladığı konuşmasında Necip Fazıl ile ilk kez 26 Ağustos 1967 tarihinde Çorum’a gelerek verdiği  “Yolumuz Halimiz Çaremiz” konferansı vesilesiyle tanıştığını anlattı. TATLISU bu tarihten sonra Necip Fazıl’a mektup ve tebrik kartları gönderdiğini ve şairden cevap olarak değişik tarihlerde 10 adet mektup aldığını anlatarak mektupları dinleyicilere gösterdi. TATLISU konuşmasının sonunda Necip Fazıl’ın dehasını gösteren dört kitabının bulunduğunu ve bunların Bir Adam Yaratmak, At’a Senfoni, İdeolocya Övgüsü ve Çöle İnen Nur olduğunu belirtti.

Panelin sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan CANDAN, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet DEMİRYÜREK ve İl Kültür Müdürü Ali ÖZÜDOĞRU tarafından moderatör ve panelistlere plaket takdim edildi.

Çorum’a ilk kez gelen Muzaffer DOĞAN ve Necmettin TÜRÜNAY, Çorum Müzesi’ni ve Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’ni gezerek görevlilerinden bilgi aldılar. Ayrıca Çorum Belediye Başkanı Muzaffer KÜLCÜ’yü makamında ziyaret ettiler. Panelistler Çorum’da Necip Fazıl adına bir kültür merkezi bulunmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek Belediye Başkanı KÜLCÜ’yü tebrik ettiler. Sayın KÜLCÜ de Hitit Üniversitesi’nin yaptığı etkinliklerle göz doldurduğunu ve şehirde sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmesi konusunda kurumlar arasında bir paylaşımın meydana gelmesinden de ayrıca mutluluk duyduklarını ifade ettiler.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube