Yayınlanma Tarihi: 11 Kasım 2013 Pazartesi

Fen Edebiyat Fakültemizde Atatürk’ü Anma Paneli Düzenlendi

Atatürk’ün vefatının 75. Yıldönümü nedeniyle Fen Edebiyat Fakültesi’nde bir anma programı düzenlendi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın katılımlarıyla başlayan program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.  “09.05’ten önce ve 09.05’ten sonra” adlı Slayt Gösterisi ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek ile Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mustafa Bakan’ın konuşmalarından oluşan panel ile devam eden program, “Atatürk’ten Son Mektup” adlı slayt gösterisi ile sona erdi.

Yaklaşık bir buçuk saat süren programın panel bölümünde Prof. Dr. Mehmet Demiryürek “Türk Kurtuluş Savaşı’nın Doğu Uluslarına Etkisi” adlı bir konuşma yaptı ve Türk Kurtuluş Savaşı’nın Tunus’tan Çin’e, Bangladeş’ten Hindistan’a kadar, sömürge altında yaşayan uluslara nasıl örnek olduğunu anlattı. Prof. Dr. Demiryürek, konuşmasında, Prof. Dr. Bernard Lewis, Prof. Dr. Robert Mantran, Prof. Dr. Dong Cin Gua ve Prof. Dr. Rafaa Ben Aşir gibi bilim adamlarının Atatürk ile olan düşüncelerini dile getirdi ve Bangladeşli şairler Nazr’ül İslam ile Şehadet Ahmet’in Atatürk hakkında yazdıkları şiirlerden örnekler verdi.  

İkinci konuşmacı Yard. Doç. Dr. Mustafa Bakan “Atatürk’ü Anmak ve Anlamak” başlıklı bir konuşma yaptı. Atatürk’ü en iyi anmanın, onu en iyi şekilde anlamaktan geçtiğini söyleyen Yard. Doç. Dr. Bakan, “Atatürk’ün 57 yıllık yaşamı boyunca yaptıklarının ve yapmak istediklerinin özeti olarak, en başta Türk milletine olan tutku derecesindeki sevgisi ve mensubu olmakla övündüğü Türk ulusunu yüceltmek ve yükseltmektir” dedi. Yard. Doç. Dr. Mustafa Bakan, “Atatürk demek, aynı zamanda özgürlük, bağımsızlık, insanlık sevgisi ve çağdaş dünyada Türk ulusunun onurlu yerini alabilmesidir. Atatürkçülük, Mustafa Kemal’in ‘Benim manevi mirasım, akılcılık ve bilimselliktir’ dediği gibi, en gerçek yol göstericinin bilim olduğunu görebilmektir. Bugün yapılması gereken şey, Atatürk’ün o üstün ve yaratıcı dehasını ve hedeflerini keşfederek, onu üretmek, anlamak ve geleceğin de bilinci yapmaktır” diyerek sözlerini tamamladı.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube