Yayınlanma Tarihi: 15 Mayıs 2019 Çarşamba

Hastanemizde İlk Kornea Nakli Yapıldı

Üniversitemiz ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan ve Türkiye’ye örnek olan afiliasyon sonucunda gerçekleştirdiği başarılı tedavi yöntemleriyle ilimize, bölgemize ve ülkemize önemli katkılar sağlayan hastanemizde bir ilk daha gerçekleştirildi. 

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hasan Basri Çakmak ve Dr. Ögr. Üyesi Selim Cevher tarafından yapılan başarılı bir göz nakli (keratoplasti) operasyonu sonrası yıllardır göz nakli olmayı bekleyen bir hastamız şifa buldu.

Kornea nakline ilişkin bilgiler veren Tıp Fakültemiz Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Basri Çakmak, “Kornea dokusu gözün en dış tabakasıdır. Şeffaf, ince ve hassas bir dokudur. Kolay anlaşılabilmesi için bir saat camına benzetilebilir. Saatin kadranının görünmesini sağlayan şeffaf saat camıdır. Benzer şekilde, gözün görebilmesi için dış dünyadaki görüntülerin kornea dokusundan geçip, göz içine girmesi gereklidir. Bazı hastalık durumlarında kornea dokusu şeffaflığını kaybetmektedir. Görüntüsü bulanıklaşan hastalar net görememektedir. İleri durumlarda ciddi görme kayıpları gelişebilmektedir. Kornea nakli ile hastaların hasarlı kornea dokusu çıkarılarak, bu hastalara ölen bir insandan bağış yolu ile alınan kornea dokusu nakledilmektedir. Nakledilecek kornealar ise kornea bankaları tarafından, nakil listesine kayıt edilen hastalar için temin edilmektedir” dedi.

İlimizde göz nakli için bekleyen çok sayıda hasta olduğunu ve hastaların nakil öncesi ve sonrası sık sık nakil yapılan büyük şehirlere gitmek zorunda kaldıklarını da dile getiren Prof. Dr. Çakmak, Sağlık Bakanlığından alınması gereken ruhsat işlemlerinin tamamlanmasının ardından hastanemizde ilk kornea naklinin 13 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirildiğinin altını çizerek “Bundan sonraki süreçte Eğitim ve Araştırma Hastanemizde başlayan göz nakilleri ile hastalarımızın yaşamış oldukları bu mağduriyetler giderilecektir” dedi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı ise “Halen vitreoretinal cerrahi, oküloplastik, şaşılık ve katarakt cerrahisi alanlarında üst düzey cerrahilerin yapıldığı Fakültemiz Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, ülkemizde az sayıda merkezde yapılmakta olan keratoplasti ameliyatlarının da yapılmaya başlanması ile birlikte Türkiye genelinde üst sıralarda yer alan kliniklerden birisi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir” ifadelerini kullandı.

Hastanemizde yapılan başarılı göz nakli (keratoplasti) operasyonu sonrası sağlığına kavuşan hastayı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ileten Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan da Üniversitemiz öğretim elemanları ile çok köklü bir geçmişe ve kültüre sahip olan hastanemizin, başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının ortak gayretleriyle gerçek manada bir eğitim ve araştırma hastanesi olması için büyük yol kat ettiğini belirterek “Hükümetimizin sağlamış olduğu sağlık alanındaki büyük atılımlar neticesinde ortaya çıkan bu gelişmeler bir yandan ulusal ve uluslararası standartlara sahip bir tıp eğitimi verilmesini mümkün kılarken, diğer yandan da sadece büyük merkezlerde yapılan ileri hizmetlerin Çorum’da yapılmasına olanak sağlamıştır” dedi. 

Hastanemizde her geçen gün tam bir usta çırak ilişkisinin uygulaması olan bir tıp eğitiminin sağlandığını ve böyle bir geleneğin oluştuğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, bu anlayışın yapılan tüm hizmetler kadar bundan sonraki işlemlerin sürdürülebilirliği açısından da büyük bir önem arz ettiğini vurguladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, tüm bu gelişmelerin ortaya çıkmasındaki iradenin sahibi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube