Yayınlanma Tarihi: 26 Nisan 2019 Cuma

Üniversitemizin 13. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinlikleri, İTÜ Rektörünün de Katılımlarıyla Devam Etti

Üniversitemizin 13. Kuruluş Yıl Dönümü dolayısıyla Meslek Yüksekokulları Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın da katılımları ile geniş katılımlı bir etkinlik gerçekleştirildi.

İlimiz Vali Yardımcısı Sayın Recep Yüksel’in de katıldığı etkinlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Üniversitemiz Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü öğretim üyeleri bir müzik dinletisi gerçekleştirdiler. 

Rektör Alkan: “İlimize, bölgemize, ülkemize ve nihayetinde ilim dünyasına katkı sağlamaya çalışıyoruz.” 

Müzik dinletisinin ardından söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Üniversitemizin gelmiş olduğu seviyede artık bulunduğu şehre, ülkeye ve bilim dünyasına büyük katkı sağladığını belirterek, “Bugün itibariyle Üniversitemiz 11 Fakültesi, 3 Enstitüsü, 1 Yüksekokulu, 7 Meslek Yüksekokulu, 20 Uygulama ve Araştırma Merkezi, merkez laboratuvarı ve Teknokenti, eğitim birimlerindeki 219 bölüm/programı, 1.550’si lisansüstü olmak üzere 20.0000’e yaklaşan öğrencisi, 300’ün üzerinde uluslararası öğrencisi, 1.400’ü aşan akademik ve idari personeli ile ilin ve bölgenin parlayan bir yıldızı haline gelmiştir. Toplam öğrencilerimizin %8’inin lisansüstü öğrencilerden oluşması, araştırma ve geliştirmeye verdiğimiz önemi ortaya koymaktadır. Hayata geçirdiği Anne ve Çocuk Üniversiteleri, çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ile Üniversitemiz bir taraftan bir şekilde bulunduğu şehir ve bölge halkına hizmet etmeye çalışırken, diğer yandan da Antarktika ve benzeri pek çok uluslararası projelerle uluslararası bilim dünyasına ve ülkemizin gelecek vizyonuna katkı sağlamaktadır. Yapılan nitelikli çalışmalar neticesinde Üniversitemiz kısa süre önce ISO 9001 2015 ve YÖKAK dış değerlendirme süreçlerini başarı ile tamamlanmıştır. Üniversitemizin tüm akademik ve idari personeli, öğrencileri ve iç/dış paydaşları ile el ele, omuz omuza vererek yakalamış olduğu bu başarılı ivmenin bundan sonra da artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum” dedi. 

Çorum Vali Yardımcısı Recep Yüksel de yapmış oldukları konuşmalarında bilimsel çalışmaların öneminden, nitelikli insan gücünün gerekliliğinden ve bilim insanlarının topluma ve yönetime katkı sağlamalarının gerekliliğinden söz ederek Hitit Üniversitesinin geldiği seviyenin sevindirici olduğunu vurguladı.   

Programın devamında “21. Yüzyılda Üniversite: Değişim, Dönüşüm ve Gelecek” başlıklı bir konferans veren İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Karaca konuşmalarında öncelikle teknolojik alanda ortaya çıkan baş döndürücü gelişmeler ve bunların ihtiyaçlarla olan bağlantısı üzerinde durdu. İstatistiki verilere göre bugün dünyanın % 60’ının internet kullandığını, Türkiye’de bunun 2018 yılı itibariyle % 70 oranıyla ortalamanın oldukça üzerinde seyrettiğini belirten Rektör Karaca, dünyanın % 40’ının, ülkemizin ise % 53’ünün sosyal medya kullanıcısı olduğunu; mobil telefon kullanımının dünyada % 70, ülkemizde ise % 93 civarında olduğunu belirtti. 

Prof. Dr. Karaca: “Hindistan’da 8.407, Türkiye’de 206 üniversite bulunuyor”

Dünyadaki yeni değişim ve ihtiyaçlara bağlı olarak ortaya yeni güncel konuların çıktığını, artık UBER, Amazon ve WhatsApp gibi mekânız şirketlerin türediğini, yaşanan değişimin üniversitelere de yansıdığını ve artık geçmişteki gibi bir üniversite anlayışının çok gerilerde kaldığını belirtti. Değişime ayak uyduramayan üniversitelerin bir şey yapamayacağını belirten Prof. Dr. Karaca, konuşmasının devamında önce dünyadaki ve ülkemizdeki üniversitelerin tarihinden söz etti; ardından son dönemlerde yaşanan değişimin eğitim sistemi, öğrenci, yöntem, öğretim elemanı ve yönetici açısından ortaya çıkardığı değişimi ortaya koydu. Gelişmiş ülkelerde üniversite sayısının da fazla olduğunu; bu çerçevede Hindistan’da 8.407, ABD’de 5.758, Türkiye’de ise 206 üniversite olduğunu belirten Prof. Dr. Karaca, konuşmasında ayrıca ülkemizde ve dünyada akademi dünyasında yaşanan değişim çerçevesinde İTÜ’den örnekle Bilim ve Teknoloji Uygulama Sistemine yer vererek İTÜ ARI Teknokent, İTÜNOVA (Teknoloji Taransfer Ofisi) hakkında detaylı bilgiler sundu. Sunumun ardından soru-cevap kısmına geçildi.

Konferansın sona ermesinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya plaket takdiminde bulundu.

Yoğun bir katılımın olduğu programın devamında, Üniversitemizde 2018 yılında birimlerimizde en yüksek akademik teşvik puanı alan akademik personelimize ve 3 Ekim 2017-24 Nisan 2019 tarihleri arasında Üniversitemizde Profesörlük, Doçentlik, Dr. Öğretim Üyeliği, Öğretim Görevliliği ya da Araştırma Görevliliği kadrolarına atanan/görevde yükselen öğretim elemanlarımıza belge takdimi ile devam etti. 

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube