Fakültemiz Öğretim Elemanlarından İlimiz için Yeni Canlı Kaydı

Fakültemiz Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şafak Bulut ve Araş. Gör. Kadir Ulusoy tarafından Çorum için yeni tür kaydedildi. Bayat ilçesinde sincap yavrusu sanılarak Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Çorum Şube Müdürlüğü personeline teslim edilen hayvanın Dr. Öğr. Üyesi Şafak Bulut ve Araş. Gör. Kadir Ulusoy tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Bahçe Yediuyuru, halk arasındaki adı ile Hasancık olduğu tespit edildi.

Dünyada palearktik bölge üzerinde geniş bir yayılım alanına sahip olmasına rağmen doğada pek fazla rastlanılmayan bu tür meyve bahçeleri ve karışık ormanları yaşam alanı olarak kullanmaktadır. 8-13 santimetre vücut uzunluğuna sahip olmasına rağmen nerdeyse vücudu kadar uzun olan kuyrukları ise 6-11 santimetre uzunluğa erişebilmesinden dolayı doğada görüldüğü zaman sincaplar ile karıştırılabilmektedir. Çok iyi ve hızlı bir tırmanıcı olan Bahçe Yediuyuru bir hektar alan içerisinde 2 veya 3 yetişkin birey bulunmasından dolayı doğada nadir olarak gözlemlenebilmektedir ve besin bulmasının zorlaşması nedeniyle yılın yaklaşık yedi ayını kış uykusunda geçirmektedir. Genel olarak eklembacaklılar, böcekler, tohumlar ve yapraklarla beslenmelerinden dolayı bulundukları alanlardaki böcek populasyonlarını dengede tutmak, tohumları beslenme amaçlı olarak yuvalarına getirmeleri sırasında tohumların yeni bölgelere taşınmasına yardımcı olmak ve Alaca Baykuş ile Puhu gibi yırtıcı türlerin avı olmak gibi ekolojik olarak önemli olan bu kemirici türüdür.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şafak Bulut sağlıklı habitatların belirteç türü olan Bahçe Yediuyuru'nun ilimizde bulunmasının Çorum adına sevindirici bir haber olduğunu ve daha öncesinde Çorum ilinde var olduğu düşünülen ancak belgelenemeyen bu türün ilk kez görüntülendiğini ifade etti. Ayrıca Bulut, zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olan Çorum'da Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü olarak ilimizin biyolojik çeşitliliğini araştırma ve korumaya yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube