Yayınlanma Tarihi: 09 Ekim 2019 Çarşamba

Teknoloji Devinden Mühendislik Fakültemize Laboratuvar Desteği

Elektrik, elektronik ve otomasyon alanında dünyanın önde gelen firmalarından olan Mitsubishi Electric, Üniversitemiz ile yaptığı iş birliği neticesinde Mühendislik Fakültemizde laboratuvar kurdu.

Mitsubishi Electric, kurduğu laboratuvar ile geniş alana yayılmış fabrikalarda üretimin bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi cihazlarla tek bir merkezden kontrol ve izlenmesine olanak sağlayan sistem ve yazılım ürünlerini öğrencilerimizin hizmetine sundu.

İleri Seviye Programlanabilir Denetleyici (PLC), Operatör Panel ve Invertör Eğitimi laboratuvarının açılış kurdelesini, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Nurcan Baykam ve Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek ile Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kılıçarslan kesti.

Akademik ve idari personelimizin de katıldığı açılışta, HİTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Işık, laboratuvarla ilgili Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Şimşek ve Baykam’a bilgi sundu.

Dünyanın en büyük teknoloji kuruluşlarından biri olan Mitsubishi Electric firmasının, Çorum'daki iş birlikçileri aracılığıyla Üniversitemizle iletişime geçtiğini ifade eden Doç. Dr. Işık, firmanın Üniversitemizde laboratuvar kurma teklifinde bulunduğunu ve bunun üzerine Mitsubishi Electric heyetinin geçtiğimiz aylarda Üniversitemize gelerek incelemeler yaptığını söyledi. Doç. Dr. Işık, “Firmadan gelen heyetin incelemeleri sonucunda, Fakültemizde böyle bir laboratuvar kurulmasına karar verildi. Firma, öğrencilerimizin eğitiminde kullanılmak üzere 5 adet inverter (alternatif akım motor hız kontrol cihazı), programlanabilir mantık denetleyicisi cihaz olan PLC  ve Servo motor kontrol sistemleri ürünlerini laboratuvarımıza hibe etti” diye konuştu.

Laboratuvara hibe edilen söz konusu ürünler sayesinde öğrencilerin pratik kabiliyetlerini artırma imkanına sahip olduklarını vurgulayan Doç. Dr. Işık, “Bu sistemler fabrikaların, makinalarının çalıştırılmasında kullanılıyor. Çeşitli ürünlerin imalatında kullanılan makinaların çalışma düzenlerini belirleyen bu sistemler, hem yazılımsal hem de donanımsal olarak üretiliyor. Biz burada bu sistemler sayesinde hem donanımsal hem de yazılımsal eğitim planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Sanayicilerin Eğitim Talebi de Karşılanacak

Doç. Dr. Işık, yeni kurulan laboratuvarda sadece öğrencilere değil ilimizde ve bölgemizde faaliyet gösteren sanayicilere de hizmet verebileceklerini söyledi. Laboratuvarın aynı zamanda Mitsubishi Electric firmasının Orta Karadeniz Bölgesi Eğitim üssü olarak görev yapacağını ifade etti.

Söz konusu sistemlerin sanayici açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Doç. Dr. Işık, “Bu laboratuvarın açılmasıyla birlikte eğitim almak için bize başvuran sanayicilerimiz oldu. İlk etapta 15 kişiye bu sistemlerle ilgili eğitim programı planlandı. Bu eğitimler, sanayicilerimizin üretim potansiyelini artıracak, daha fazla kar elde etmelerini sağlayacak. Biz de sanayicimizin bu potansiyeli arttırmasına destek vermek amacıyla bu tür eğitim programlarını düzenli olarak gerçekleştirmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube