Yayınlanma Tarihi: 03 Haziran 2018 Pazar

3. Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finans Eğitimi Sertifikaları Törenle Dağıtıldı

Hitit Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (HİTİTSEM) ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) işbirliğinde düzenlenen “Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finans” eğitiminin üçüncüsü tamamlanarak belge almaya hak kazanan öğrencilerin sertifika ve katılım belgeleri Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku ve Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen törende dağıtıldı.

Sertifika dağıtım törenine Ziraat Katılım Bankası Çorum Şube Müdürü Özkan Akta, Vakıf Katılım Bankası Çorum Şube Müdürü Sinan Aktaş, Kuveyt Türk Katılım Bankası adına Yusuf Çağman, Türkiye Finans Katılım Bankası Çorum Şube Müdürü Emrah Akça, Albaraka Türk Katılım Bankası Çorum Şube Müdürü Aşkın Bolkan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyeleri ve eğitimi tamamlayan öğrencilerimiz katıldı.

Üniversitemiz İİBF Bankacılık ve Finans Bölümü öğrencileri ile SBMYO Bankacılık, Finans ve Sigortacılık Bölümü öğrencilerinin katıldığı 30 saatlik eğitim kapsamında; 

  1. İslam Ekonomisi
  2. Faizsiz Finans Ürünleri
  3. Katılım Bankacılığı
  4. Türkiye’de Katılım Bankacılığı
  5. Katılım Bankacılığı ile İlgili Kurum ve Kuruluşlar
  6. İslami Finans Verileri 

aktarılan konular içerisinde yer almıştır. Eğitim sonunda yapılan sınav sonuçlarına göre 59 öğrencimiz Sertifika ve 37 öğrencimiz de Katılım Belgesi almaya hak kazanmıştır.

3 yıllık birikim ile toplam 209 öğrencimiz bu eğitimlere katılmış ve belge almaya hak kazanmıştır.

Törende konuşma yapan Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku, öğrencilerimizin aldığı sertifikanın önemine vurgu yaparak “Türkiye’de Katılım Bankacılığının toplam bankacılık sektörü içerisindeki payı yaklaşık olarak %5,5, birkaç sene öncesiyle aynı. 2001 yılı öncesinde yaklaşık olarak %4 civarındaydı. Buna bakarak bu sektörün büyümediğini söyleyenler var” diyerek ülkemizde ilk katılım bankasının 1985 yılında kurulduğunu ifade etti. 1999 yılına kadar katılım bankacılığı sektörünün kanunun olmadığını ve KHK ile 15 yıl boyunca bankacılık yapmaya çalıştıklarını belirten Melikşah Utku, ilk 15 seneyi öğrenme dönemi olarak nitelendirerek sektörün detaylarını hiç kimsenin bilmediğinin altını çizdi.

2001 yılındaki krize dikkat çeken Genel Müdür Melikşah Utku, katılım bankalarının 2001 yılı döneminde %1,5 civarına düştüğünü ancak batmadıklarını söyleyerek “Bu yüzden katılım bankacılığı çok farklı bir model” dedi. Konuşmasının devamında 2007-08 krizine değinen Utku, dünyada birçok bankanın ciddi sıkıntılar yaşayarak battığını ifade ederek yaşananların küresel finansal kriz olarak adlandırıldığını ve yaşanan krizin katılım bankacılığı sektörü adına test mahiyetinde olduğunu belirtti. Dünyanın çeşitli ülkelerinde İslami Bankacılığı anlattığını da ifade eden Genel Müdür Melikşah Utku, ülkelerin İslami konsept olduğu için değil dayanaklı bir model olduğu için sektör ile yakından ilgilendiklerini vurguladı. 

“Önümüzdeki dönemde katılım bankacılığı daha da büyüyecektir. O yüzden aldığınız sertifikaların çok ciddi anlamda önemi var. Türkiye’de hali hazırda %5’lik olan dilim büyümeye devam ediyor” diyen Genel Müdür Melikşah Utku, bireysel emeklilik sürecinde Türkiye’de %60’lık kesimin katılım bankacılığını tercih ettiğini ifade ederek tüketici finansman şirketlerini de faizsiz modellerinin devreye girdiğini vurguladı. Bu sektörün ekosisteminin giderek büyüdüğünü yineleyen Utku, artık Türkiye’nin sektör kapsamında etkisini yavaş yavaş göstermeye başladığını belirterek “Adı ne olursa olsun ciddi anlamda bu işe sadece Müslüman ülkeler değil tüm dünya benzer modellerle el atmaya başladı” dedi.   


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube