Yayınlanma Tarihi: 16 Mayıs 2018 Çarşamba

Üniversitemizden Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde Önemli Başarı

"Engelsiz Erişim" ve "Engelsiz Eğitim" sloganları ile yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmayı ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmayı amaçlayan "Yeni YÖK" tarafından "Engelsiz Eğitim Çalıştayı" gerçekleştirildi.

 Yükseköğretime kaliteli erişilebilirlik bağlamında engelli öğrencilere yönelik sunulan hizmetlerin var olan durumunu ve iyi uygulama örneklerinin ortaya konarak geleceğe dönük neler yapılabileceğinin tartışıldığı çalıştaya YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar ve komisyonda bulunan bazı milletvekilleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet Karabay'nın yanı sıra YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Üniversitemiz adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Selen Özakar Akça, Üniversitelerin rektörleri ve öğretim üyeleri ile üniversitelerdeki engelli öğrenci birim sorumluları katıldı.

 İlk olarak 2016-2017 eğitim öğretim yılı içerisinde 2 Mayıs 2017 tarihinde mekânsal erişilebilirlik konusunda "Engelsiz Erişim Çalıştayı" ile başlatılan çalışmalar neticesinde, engellilerin sorunlarının çözümü için teşvik edici çalışmalar ve projeler sağlamış olan yükseköğretim kurumlarına "Engelsiz Üniversite Ödülleri" gerçekleştirilen törenle dağıtıldı.

 YÖK Başkanı Saraç konuşmasının başında, dün yaşanan insanlık dramına işaret ederek Emperyalist Batının çirkin yüzünü, zalim karakterini bir defa daha gösterdiğini ve katliam gerçekleştirdiğini belirtti. Bu katliamı telin ettiğini ifade eden YÖK Başkanı Saraç, bilimsel düzeyde, akademik nitelikte mazlum bir halkın varoluş mücadelesine nasıl destek verilebileceği hususunda çalışma yürüttüklerinin altını çizdi.

 Ülkemizde yükseköğretime erişimin artık bir sorun olmadığının en önemli göstergesinin 2017 yılı Dünya Ekonomi Forumu'nun Türkiye raporu olduğunu vurgulayan Başkan Saraç, "Bu rapora göre Türkiye, dünyada 137 ülke arasında yükseköğretime erişim oranında dünyada 2. ülkedir, okullaşma oranımız % 94,2'dir. Başkan olduğumuzun akabinde YÖK'ün bundan sonra, erişimi artırmaya değil, kalite çıtasını yükseltmeye çalışacağını söylemiştik." ifadelerini kullandı.

 Yükseköğretim sistemimizde yaklaşık 7 milyon 600 bin öğrencinin olduğunu ve YÖKSİS verilerine göre bu öğrencilerin 39.229'unu engelli öğrencilerin oluşturduğunu söyleyen YÖK Başkanı, yükseköğretim sistemimizdeki öğrencilerin %0,5'inin engelli öğrencilerden oluştuğunu ancak bu oranın beklenenin çok altında olduğunu ve daha yüksek sayıda engelli öğrencimizin yükseköğretime erişmesini hedeflediklerini belirtti.

 Toplumun genelindeki engelli oranı düşünüldüğünde yükseköğretimde öğrenci oranımızın düşük olduğunu söyleyen Başkan Saraç, bu oranın aslında gerçeği yansıtmadığını düşündüklerini, bunun ana sebebinin toplumun hala engelli bireyleri her ne kadar söylemde öyle olmasa da eşit bireyler olarak kabul etmemesinin olduğunun altını çizdi. 

 İleride hangi programların hangi engel gruplarına erişilebilir olduğunun kılavuzda da yer almasını hedeflediklerini vurgulayan Başkan Saraç, verilecek tüm ödüllerin nice güzel diğer çalışmaları, işbirliklerini teşvik etmesini dileyerek konuşmasını tamamladı.

Engelsiz Üniversite Bayrakları 3 Kategoride Verildi

Engelsiz Üniversite Ödülleri, gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. "Öğrenci Dostu Yeni YÖK" olarak, engellilerin sorunlarının çözümü için teşvik edici çalışmalar ve projeler gerçekleştirmiş yükseköğretim kurumlarına "mekanda erişebilirlik", "eğitimde erişebilirlik" ve "sosyo-kültürel faaliyetlerde erişebilirlik" olmak üzere 3 kategoride bayrak ödülleri ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına "Engelsiz Program Nişanı" verildi.

Üniversitemize Engelsiz Program Nişanı

Gerçekleştirmiş olduğu çalışmalarla ulusal ve uluslararası arenada adından sıkça söz ettiren Üniversitemiz, “Engelsiz Üniversite” sloganıyla yapmış olduğu altyapı çalışmaları ve gösterdiği duyarlılık neticesinde Türkiye’de yalnızca 3 üniversitenin almaya hak kazandığı "Engelsiz Program Nişanı" na sahip oldu. Üniversitelerin ilgili programlarına verilen "Engelsiz Program Nişanı" Üniversitemiz Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı’na layık görüldü. 

Hitit Üniversitesi En Fazla Ödül Alan Üniversiteler Arasındaki Yerini Aldı

Gerçekleştirilen tören kapsamında almış olduğu çok sayıda ödül ile dikkatleri üzerine çeken Üniversitemiz, Engelsiz Program Nişanı ödülünün yanısıra ödül kapsamında başvuru yaptığı tüm birimler için Bayrak ödüllerini de almaya hak kazandı.

Spor Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu "Mekanda Erişim Bayrak Ödülü" (Turuncu Bayrak), ve "Eğitimde Erişilebilirlik Bayrak Ödülü" (Yeşil Bayrak) almaya uygun görüldüler.

 Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak) Açık, yarı açık ve kapalı alanların engelli bireylere yönelik düzenlenmesine ilişkin kanun, tüzük, imar planları, yönetmelik hükümleri, TS 9111 ve farklı uluslararası standartlar gözetilerek, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygunluk açısından belli bir düzeyde gayret gösteren üniversitelerimize verildi.

Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) Engelli öğrencilerin doğal eğitim haklarının nitelikli olarak gerçekleşmesi için, verilen eğitimlerin çeşitli aşamalarında belli bir düzeyde destekleyici bilgi, belge, ders araç ve gereçlerini sağlayan üniversitelerimizde yapılan çalışmaları desteklemek ve teşvik etmek üzere verildi.

Sosyo-Kültürel Faaliyetlere Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) Engelli öğrencilerimizin sosyal ve kültürel faaliyetlere erişimleri ve etkin katılımlarına yönelik alınmış olan tedbirleri ve hizmetleri desteklemek ve teşvik etmek üzere bu konuda belli bir düzeyde gayret eden üniversitelerimize verildi.


Engelsiz Üniversite Ödülleri için başvurduğumuz Birimler ve kazanılan ödüller:

Birim/Program

ÖDÜL

Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu

ENGELSİZ PROGRAM NİŞANI (Gıda Teknolojisi Programı)

 

YEŞİL BAYRAK Eğitimde Erişim

 

 

TURUNCU BAYRAK Mekanda Erişim (ADAY)

 

 

MAVİ BAYRAK Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişim (ADAY)

 

Spor Bilimleri Fakültesi

TURUNCU BAYRAK Mekanda Erişim

 

 

YEŞİL BAYRAK Eğitimde Erişim

 

 

MAVİ BAYRAK Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişim (ADAY)

 

Sağlık Bilimleri Enstitüsü

TURUNCU BAYRAK Mekanda Erişim

 

 

YEŞİL BAYRAK Eğitimde Erişim

 

 

MAVİ BAYRAK Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişim (ADAY)

 



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube