Yayınlanma Tarihi: 04 Nisan 2018 Çarşamba

Rektörümüz INCSOS 2018 – Kudüs Kongresine Katılan Öğretim Elemanlarıyla Bir Araya Geldi

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kudüs’te düzenlenen ve Üniversitemizin de düzenleme kurulunda yer aldığı 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne bilimsel bildiri sunmak üzere katılan öğretim elemanlarıyla bir araya geldi. 

Toplantıda konuşan Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Yamaner, güzel ve anlamlı bir etkinlikte Kudüs’te bulunduklarını ifade ederek ikinci bir Kudüs heyecanı yaşamak adına burada toplandıklarını dile getirdi. Sayısal ve ekonomik olarak en yoğun katılımın Üniversitemizden olduğunu belirten Prof. Dr. Yamaner, Kudüs’ün her Müslüman’ın ve Türk’ün gitmesi gereken önemli bir merkez olduğunu vurgulayarak “Bizlere bu ekonomik şartlarda bu imkanı tanıdığı için Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’a teşekkür ediyorum” dedi.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Işık ise “Bütün uluslararası dengelerin hiçe sayılarak üç semavi dinin mabedi olan bir yeri, Kudüs’ü sadece İsrail’in başkenti olarak açıklandığı bir dönemde böyle bir etkinliğin yapılıyor olması son derece önemliydi” diyerek Üniversitemizin Kudüs’e gitmek isteyen öğretim elemanlarımıza da önemli ölçüde destek verildiğini söyledi. Kudüs’ü herkes için kanayan bir yara olarak nitelendiren Dr. Öğr. Üyesi Işık, “Nasıl olur da Mescid-i Aksa İsrail askerinin araması olmaksızın girilemeyen bir yer haline getirilir. Bu nasıl bir insan haklarıdır, bu nasıl bir modern dünyadır, bu nasıl bir hak ve hukuktur anlamış değilim. Burada sadece bir toprak işgali yok, aynı zamanda insanların en temel hakkı olan din ve vicdan özgürlüğü, ibadet etme hakkı ellerinden alınıyor” dedi. 400’den fazla akademisyenin oraya gitmesi ve tecrübelerini öğrencilerle, STK’larla paylaşacak olmalarının çok önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Işık, verdiği desteklerden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’a ve kongre düzenleme kuruluna teşekkür etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık da “Üç dinin doğduğu yer ve İslam açısından bakıldığı zaman ilk Kıble olması nedeniyle son derece önemli bir yer olan Kudüs’te düzenlenen kongreye katılmak üzere destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’a ve bu konuda destek olan Prof. Dr. Faruk Yamaner’e ve Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Işık’a teşekkür ediyorum” dedi. Dinler Tarihi hocası olarak bazı değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Bıyık, Kudüs’ün Müslümanlar kadar Hristiyanlar için de kutsal olduğunu ifade ederek Müslümanlarla Hristiyanların iş birliği içerisinde bu ayıba dur demeleri gerektiğini vurguladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise Kudüs’te düzenlenen kongrede Üniversitemizin düzenleme kurulunda yer aldığını ifade ederek “Özellikle 6 Aralık 2017’de ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’in başkenti Kudüs’tür açıklaması ve hemen birkaç saat sonrasında hiç tereddüt etmeden Üniversite olarak bu açıklamayı kınadığımızı ve kabul etmediğimizi söyledik. Bundan bir hafta sonrasında da Sayın Cumhurbaşkanımızın İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı’nda Doğu Kudüs, Filistin'in başkentidir açıklamasına bizlerde hemen bu açıklamanın arkasındayız dedik ve anlaşma yaptığımız tüm Müslüman ülkelerin üniversite rektörlerine Kudüs’ün geçirdiği süreci ve buna mutlaka karşı çıkılmasını gerektiğini içeren bir yazı yazdık” dedi ve kongreye Üniversitemizden gitmek isteyen öğretim elemanlarına “Yurt Dışı Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Programı Yönergesi" kapsamında destek verdiklerini vurguladı.

Üniversitemizden kongreye giden 60 öğretim elemanının Kudüs’e giderek aslanlar gibi hem akademik olarak hem de milli kimlik olarak orada yer alması, biz de varız demesini çok önemli bir duruş olarak nitelendiren Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, bu konunun Türkiye’nin ve Müslümanların meselesi olduğunu söyleyerek “Akademisyen olmanın ağır bir sorumluluğu var. Biz durmamız gereken yerlerde durursak başkaları da ona göre hareket edecektir. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Böyle bir etkinlikte bizleri yalnız bırakmadınız” dedi.   

Üniversitemizden yoğun katılımın olduğu kongrede bazı öğretim elemanlarımızın “Yılın Genç Araştırmacı”, “Yılın En İyi Araştırmacısı” gibi ödüllere de sahip olmaları Üniversitemizi ayrıca gururlandırmıştır.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube