Yayınlanma Tarihi: 18 Mart 2018 Pazar

Üniversitemizde "Çocuk Okur, Büyük Düşünür" Başlıklı Konferansı Düzenlendi

Üniversitemiz ile Çorum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Fen-Edebiyat Fakültesi Abdulkadir Ozulu Konferans Salonunda Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Sever'in konuşmacı olduğu "Çocuk Okur, Büyük Düşünür" başlıklı bir konferans düzenlendi. Yoğun bir katılımın gözlemlendiği etkinlikte Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yahya Çoban, İl Millî Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ömer Arslan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü çalışanları, Üniversitemiz akademik personeli ile öğrencileri dinleyici olarak yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açış konuşmalarında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek; üniversitelerin fildişi kuleleri değil; topluma karşı sorumluluğunu en önemli vazife saymış yerler olduğunu söyleyerek, düzenlenen bu konferansın bu mesaja vurgu yapan, üniversite-kurum işbirliği ile oluşturulmuş ve yaklaşık 1 yıldır devam eden “Sevgiyle El Ele Bir Gelecek” başlıklı toplumsal sorumluluk projesinin bir parçası olduğunu ifade etti. HİTÜ BAP birimi tarafından desteklenen bu projenin hazırlanmasında başta Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan olmak üzere birçok kişiden çok anlamlı destekler aldıklarını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Demiryürek “bir aydın sorumluluğu içinde 42 çocuğumuzu bir araya getirerek” özgüveni gelişmiş geleceğe umut ve kararlılıkla bakan bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtip salonda bulunan herkese katılımları için teşekkür ederek sözlerine son verdi. 

Çorum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yahya Çoban ise konuşmasında “Sevgiyle El Ele Bir Gelecek” adlı bu anlamlı projenin hem uzun soluklu hem de akademik temelli olmasının yanı sıra bir ilk olmasından dolayı önemli olduğunu, bu tür projelerin artmasını temenni ettiklerini söyleyerek projede emeği bulunan herkese teşekkür etti.

Açış konuşmalarından sonra konferansa katılan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Sever sözü aldı. Öğretim üyeliğinin yanı sıra Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Sedat Sever, sözlerine üniversitenin insana dokunan, onunla sürekli etkileşim içerisinde bulunması gereken yerler olması gerektiğini söyleyerek başladı. Daha sonra insanı insan kılan iki temel değişkenden, yürek ve belleğin etkilerinden bahsederek  “İnsan neler yaparak kendisini insan kılan yüreği ve belleği nitelikli kılar?” sorusunun cevapları üzerinde durdu. İnsanda duygu ve düşünce bilincinin çocuklukta özellikle de 0-3 yaş arasında geliştiğini söyleyen Prof. Dr. Sever,  buradan hareketle “sevgi”, “uyaran” ve “özgürlük” kavramlarının çocuk gelişimi ve eğitimi açısından önemini anlattı.  “Kimdir çocuk, çocuğun temel ihtiyacı nedir?” sorusu etrafında şekillenen cevapları açıklayan Prof. Dr. Sever, “döngü masal tekerlemeleri”, “çocuklarda dil gelişimine bilmecelerin katkısı” gibi konular üzerinde de durdu. “Kavramsal yönden gelişmiş kişinin, düşünen ve düşünerek yapabilen insan”  olduğunu belirten Prof. Dr. Sever, bir çocuğun yetişmesinde duyuların ve düşüncelerin eğitilmesi yönüne de dikkati çekti.  Ayrıca “İnsan bir hayat gerçekliğini çocuğa nasıl hissettirir?” sorusuna görsel bir metin üzerinden yola çıkarak cevap verdi. Son olarak çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılması, eleştirel okuma becerisinin önemi ve edebiyatın insan yaşamına katkısı üzerinde durdu. Program Prof. Dr. Sedat Sever’e plaket takdimi ile sona erdi.

Prof. Dr. Sedat Sever konferansının ardından Çorum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yahya Çoban ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek ile birlikte Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı makamında ziyaret etti. Prof. Dr. Sever, Üniversitemizde ikinci kez bulunuyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’a teşekkürlerini sundu. Üniversitelerin toplumla iç içe bulunmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Sever, HİTÜ’nün bilimsel, kültürel ve sosyal açılardan sürekli gelişmesinin ülkemiz geleceği açısından çok önemli olduğunu belirtti.  Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan da Prof. Dr. Sever’e ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek Üniversitemizdeki altyapı çalışmaları hakkında bilgi verdi ve ileriye dönük hedeflerinden söz etti. Ayrıca toplumsal faydaya yönelik her tür projeyi imkânlar dâhilinde mutlaka desteklediklerinin altını çizdi. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube