Yayınlanma Tarihi: 25 Ocak 2018 Perşembe

Üniversitemiz Beslenme Hizmetlerine Büyük Önem Veriyor

Üniversitemizde beslenme hizmetleri, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde akademik ve idari personel ile öğrencilerimize yönelik en önemli hizmet alanlarından biridir. Beslenme, her yaştaki bireye kendine özel besin öğeleri yönünden dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı hazırlamayı, sağlıklı beslenme ilkelerini bireyin yaşamında davranış haline getirmeyi amaçlar. Bu açıdan bakıldığında, Üniversitemizde yemek menüleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı kontrolünde hazırlanmakta olup servisler yetişmiş aşçı ve personel tarafından yapılmaktadır.

Öğrenci ve çalışanlarımızın sağlıklı koşullarda hizmet alabilmeleri için menüler belli aralıklarla Rektörlük tarafından görevlendirilen akademisyen ve diyetisyenlerce kontrol edilmekte, yemekhanelerin hijyeni sıklıkla denetlenmektedir. Üniversitemizde sağlıklı beslenmeye yönelik hizmetin her aşamasında; personel, fiziksel alan, araç ve gereçlerin temizliği ve hijyeni, yiyecek maddelerinin hazırlaması, yiyeceklerin tekniğine uygun olarak pişirilmesi, servisi, tüketime sunulması ve besin güvenliğinin sağlanması gibi hususlar, kadromuzda bulunan diyetisyenimizin kontrolünde yapılmaktadır.

Ülkemizde üniversite öğrencilerinin yeterli ve dengeli beslenme konusunda sorunlar yaşadığı ve onların genellikle sağlıksız ve hızlı hazırlanan besinleri tercih ettikleri bilinmektedir. Üniversite öğrencilerinin sağlıksız beslenmelerinin temel nedenleri arasında maddi problemler, öğrenci yurtlarının şartlarının uygun olmayışı, erkek öğrencilerin yemek pişirmeye yatkın olmayışı ve sosyal ortamlar yer almaktadır. Üniversite öğrencilerinin yetersiz beslenme sonucu karşılaştıkları sağlık sorunlarının başında şişmanlık, aşırı zayıflık ve vitamin-mineral yetersizlikleri gelmektedir. Bu gerçekten hareketle, öğrencilerimize kaliteli ve uygun fiyatta yemek çıkarmak, kantinlerimizde temiz ve sıcak bir ortam sağlamak ve onlara beslenme ile ilgili hizmetler vermek temel hedeflerimizden biridir. Yemekler, evlerinden uzaktaki öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmesi amacıyla protein ve kalori değerlerine bakılarak hazırlanmaktadır. Menüler planlanırken yemek yiyen öğrenci grubunun özellikleri, gereksinim duyulan kalori miktarı ve mevsimsel özellikler dikkate alınmaktadır. 

Yemekhanelerimizde öğrencilerimize 4 çeşitten oluşan öğle ve talep edilen yerlerde akşam yemeği hizmeti verilmektedir. Öğrencilerimizin gelir durumları dikkate alınarak, onlardan mevzuat açısından en alt düzeyden yıllardır fiyat artışına gidilmeden öğün başına 1,5 TL’den yemek hizmeti verilmektedir. Buna rağmen ekonomik nedenlerle yemek yeme imkânı bulamayan öğrencilerimize ise yemek bursu sağlayarak onların yemeklerini ücretsiz bir şekilde yemelerine çalışılmaktadır. İmkânsızlıklar nedeniyle yemeğini yiyemeyen öğrenci kalmasın düşüncesiyle hareket eden Yönetimimiz, geçen yıl 600 öğrencimize yemek bursu sağlanmış ve bu yılda 650 öğrencimize bu bursla ücretsiz yemek imkânı sunulmaktadır. 

Üniversitemizde eğitim birimlerimizin farklı yerleşkelerde bulunmasından ötürü, yemek hizmetleri her birimin kendi bünyesinde verilmektedir. Son 3-4 yılda modern bir tarzda inşa edilip tamamlanan yeni öğrenci ve idari/akademik personel yemekhaneleri ile yenilenen/genişletilen yemekhanelerle birlikte, şu anda tüm birimlerimizde aynı anda yaklaşık 1.600 kişi yemek yiyebilmektedir. Kısa bir süre sonra tamamlanması planlanan Kuzey Kampüsü’ndeki merkezi yemekhanede ise aynı anda 3.000’in üzerinde kişi yemek hizmeti alabilecektir.   

Öğrencilerimizin eğitim gördükleri dönemlerde günlük 2.000 civarında öğrencimiz yemek hizmeti almaktadır. Üniversitemizde akademik ve idari personel ile öğrencilerin öğle yemekleri aynı mutfaklarda hazırlanmakta ve aynı çeşit yemek hizmete sunulmaktadır. Rektörümüzün talimatları doğrultusunda, planlanan menülerin hazırlığı için gerekli tüm gıda malzemeleri birinci kalite ürünlerden seçilerek öğrenci ve personellerimize kaliteli ve sağlıklı yemek öğünleri sunulmakta, öğrencilerimize en düşük ücretten en kaliteli yemek ve hizmet verilmeye çalışılmaktadır. 


Hitit Üniversitesi Rektörlüğü


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube