Yayınlanma Tarihi: 02 Ocak 2018 Salı

Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Yöneticileri Rektörümüzü Ziyaret Etti

İlimizde bulunan yenilenebilir enerji kooperatifi yöneticileri, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı makamında ziyaret etti.  

Görüşmeye sadece iki yenilenebilir enerji kooperatifi olan ilimizden Çorum Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi adına Seyfettin Zengin ve Ayhan Boyraz, Altınoluk Yenilenebilir Enerji Kooperatifi adına Ahmet Aktaş katıldı.

Yapılan görüşmede, yenilenebilir enerji üretiminin toplumun geneline yaygınlaştırılması konusunda enerji kooperatiflerinin iyi bir uygulama örneği olduğu ifade edildi. Yenilenebilir enerji üretim santralleri konusunda yatırımların geliştirilmesi ve enerji kooperatiflerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla teknoloji transferi yoluyla yenilenebilir enerji santralleri ürünleri üretimi alanında iş birliği yapılması görüşüldü.

Kooperatifler adına açıklama yapan yetkililer şunları ifade etti: “Yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak hem çevreci hem ucuz enerji üretimi sağlanması, ülkemizin öncelikleri olmuştur. Toplumsal farkındalığı sağlamak için yenilenebilir enerji yatırımlarının tabana yayılması gerekmektedir. Bunun için enerji kooperatifleri en uygun zemindir. Bu maksatla Türkiye’de 20 enerji kooperatifi kurulmuş, bunların ikisi Çorum da faaliyet göstermektedir.  500 ve 600 Kwh yatırım izni alan kooperatiflerimiz 2018 yılında bu yatırımlarını tamamlamayı hedeflemektedirler. Toplamda 200 e yakın üyesi bulunan kooperatifler, dünyadaki emsalleri gibi üye sayısını binlerle ifade edilen rakamlara taşıma hedefindedir.”

Yenilebilir enerji konusuna büyük önem veren Üniversitemizin bu anlamda yapılabilecek iş birliklerine her zaman açık olduklarını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan söz konusu görüşmede şunları kaydetti: “Üniversitemiz, çevre dostu Yeşil Kampüs hedefiyle çevrenin korunması konusunda gereken koşul ve kaynakların eksiksiz olarak temin edilip sağlanması için çalışmalar yapılmasını ilke olarak benimsemektedir.  Bu amaçla Üniversitemiz, trijenerasyon sistemiyle enerjimizi üreterek enerji ve doğal kaynak yönetiminin iyileştirilmesi, atık yönetimi prosedürlerinin sistematik bir şekilde sürdürülmesi, geri dönüşüm, aydınlatma ve ısıtma gibi alanlarda gerçekleştirdiği uygulamalarla ve yeni yapılan binalarımızda her aşamada, çevre bilincini göz önünde bulundurarak, konuyla ilgili eğitim ve bilimsel çalışmalarla rol model olmaya gayret etmektedir.” 

Ayrıca Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversitelerin küresel iklim değişikliğiyle mücadele, enerji ve su tasarrufu, atık yönetimi, yeşil ulaşım ve bu hedefe yönelik eğitim konularındaki çalışmalarıyla değerlendirildiği tüm dünyada çevre bilinci konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan ve bu konuda üniversitelerin rolünü ortaya koymayı hedefleyen bir platform olan GreenMetric 2017 Dünya Üniversiteleri Sıralaması sonuçlarına göre Üniversitemiz, Türkiye’den katılan 24 vakıf ve devlet üniversitesi arasında 11. ve devlet üniversiteleri arasında ise 7.olduğu bilgisini de paylaştı.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube