Yayınlanma Tarihi: 26 Mayıs 2017 Cuma

2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Törenimizi Büyük Bir Coşkuyla Kutladık

Üniversitemizin  “2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni”   Meslek Yüksek Okulu Ethem Erkoç Konferans Salonunda coşkuyla kutlanarak 4200 öğrencimiz mezun oldu. 

Mezuniyet Törenimiz, Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Çorum Milletvekili Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Komisyonu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal,  il ve ilçelerimizdeki kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri, Üniversitemizin akademisyenleri, öğrenci velileri ve öğrencilerimizin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.     

Tören, Üniversitemiz Türk Musiki Topluluğunun ney dinletisiyle başlayıp saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı ve telgrafların okunmasının ardından 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı birincisi Fatmanur Çoban’ın konuşmasıyla devam etti. 

“Ortak bir sevinci paylaşmak üzere bir araya geldiğimiz bu güzel günde, öğrencisi olmaktan kıvanç duyduğum Hitit Üniversitesinden üniversite birincisi olarak mezun olmanın mutluluk ve gururu  ile  sizlere hitap etmekten büyük bir onur duymaktayım. Maddi manevi her zaman yanımızda olan ailelerimize sonsuz teşekkür ediyorum.  Bu köklü üniversitenin bir öğrencisi olarak Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a şükranlarımı arz ederim. Hitit Üniversitesi mezunları olarak edindiğimiz bilgilerle başka iklimlerde açmaya devam edeceğiz.” diye konuşan Fatmanur Çoban, hayatlarının yeni bir başlangıcı olan bu mezuniyet gününde, mezuniyet sevincini paylaşan arkadaşlarına tüm hayatları boyunca başarılar dileyerek öğrenim hayatı sürecinde emeği geçen ailesine ve hocalarına teşekkür etti.

Mezuniyet Törenimizin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan sözlerine “Üniversitemizin 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Törenini kutlamanın heyecanını ve gururunu yaşadığımız bu anlamlı günde, bizlere katıldığınız ve sevincimize ortak olduğunuz için şahsım ve tüm Hitit Ailesi adına herkese teşekkür ediyor, hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum. Mezuniyet Törenimize hoş geldiniz.” diyerek başladı.

Konuşmasına günümüz dünyasında bilginin vazgeçilmez bir unsur olduğu konusuyla giriş yaparak “21.yy.da günümüzün en önemli unsuru hiç şüphesiz bilgidir. Bilgiyi üretebilmeli, üretilen bilgiyi teknolojiye ve insanların yararına olacak ürünlere dönüştürebilmeliyiz. Artık ülkelerin öne geçme unsurları bunlar olmuştur.  Bilgiyi üretenler bu yolda önemli yol kat etmiş ve bu şekilde öne çıkmış durumdalar.  Gelişmiş ülkelere baktığımızda hemen hemen tümünün ortak özelliği çok gelişmiş üniversiteleridir.  Eğer biz dünyada söz sahibi olmak ve bir yere gelmek istiyorsak bilgiye sahip olmamız gerekiyor.  Bilgiyi kopyalayan değil, üreten olmalıyız.” ifadelerinde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, bu yolda birçok çalışma içerisinde olduklarını ve yakın zaman önce Antarktika’da bilim üssü kurmak için üniversitemizden öğretim elemanın da içerisinde yer aldığı ekibin çalışmalarının geleceğe yatırım olduğunu sözlerine ekledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Her İle Bir Üniversite’ anlayışının sadece şehirdeki ticaretin canlı olmasını sağlamak değildi,  esas olarak bu konseptin temel çıkış noktası, üniversitelerin lokomotif rol oynamasıydı.  Biz üniversiteleri, sadece eğitim öğretim faaliyetlerini yürüten kurumlar olarak değil  bulundukları ile, bölgesine, ülkesine ve tüm dünyaya eğitim modeli kurmak zorunluluğunda görüyoruz. Şu anda ihracat 1,6 dolar. Bizim 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimiz, 25-30 bin Amerikan doları GSYİH ve 500 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirme isteğimiz var. Eğer biz ihracatı 1,6 dolar olan bu ücreti, 2,5-3 dolara çıkaramazsak bu hedefe ulaşamayız. Klasik anlayışlarla bu hedeflere ulaşamayız. Bizlerin artık ciddi şekilde çok farklı çalışmalar yapmamız gerekiyor. Artık kim hızlı giderse onu geçiyor.” diye konuştu.

Öğrencilere yerli ve milli olma bilincinin önemine de değinen Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Ülkeniz ve Türkiye’ye gönül bağlamış olan dünyadaki mazlumlar için çok önemli sizlerin çalışmaları. Gençler sizlerden isteğim; kendinize kalite ölçüsünde bir hedef koymanız.  Hiçbir zaman odağınızda maddiyat değil, her zaman hedefinizde insanlığa faydalı olmak olsun. Öğrenmeyi öğrenme ya da öğrenimin ömür boyu sürdüğü bilinci bundan sonrası için sizlerin en büyük kılavuzu olacaktır.” dedi.

Öğrencilere ithafen Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Necip Fazıl Kısakürek’ten de alıntı yaparak “Kim var değince, sağına soluna bakmadan ben varım diyebilmeli.” diyerek “Ak sütün içindeki ak kılı fark etmelisiniz. Bu da işte feraset sahibi olmanın getireceği bir sonuç. Siz gayret ederseniz her şeyi yaparsanız.  Birincilere rahat yoktur bunu hiç unutmayın. 10 yıl sonra Hitit Üniversitesinin yerini sizin nerede olduğunuz belirleyecek.” yorumunda bulundu. 

Şu anda 18 bini aşkın öğrencimiz, 1100 akademik ve idari personelimizle 8 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 3 enstitü, 14 araştırma merkezimizle birlikte her geçen büyüyen Üniversitemizin bu başarısında emeği geçen ve katkıda bulunan başta akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize, ilimizde ve her coğrafyada Üniversitemizi sahiplenerek bizlere maddi/manevi destek veren tüm gönüldaşlarımıza, ilimizin çok değerli milletvekillerine, belediye başkanımıza, bürokratlarına, kamu kurum ve kuruluşu temsilcilerine, iş dünyasının temsilcilerine, sanayi ve ticaret odamız ile diğer oda ve meslek kuruluşu temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına ve Çorum halkına içtenlikle teşekkür ediyorum. Bu başarı tablosu hiç şüphesiz siz değerli paydaşlarımızın karşılıksız, candan, samimi katkı ve destekleri ile oluşmuştur.” diye devam etti. Öğrencilerimizin bugünlere gelmesinde büyük emek sahibi öğretim elemanlarına ve ailelere teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Alkan,  “Bu anlamlı günde bizleri yalnız bırakmayarak sevincimize ortak oldunuz, şahsım ve tüm Hitit Ailesi adına şükranlarımı sunuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Çorum Belediye Başkanı Külcü: “Türkiye’nin büyük hedeflerini hayata geçirecek nesil olarak çok çalışmalı, okumalı, istikrarlı ve kararlı olmak zorundasınız.”

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, saygı ve selamlama konuşmasının ardından  “Bugün burada tüm kardeşlerimizi tebrik ediyor, başarılarını Allah daim etsin.  Ailelerine, hocalarına ve çaba sarf eden herkesi tebrik ediyorum.  Mezuniyetinizin hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek konuşmasına başladı. 

Başkan Muzaffer Külcü, “Üniversitemizin kurulma aşamasında şimdiye kadar her adımını biliyorum. Bu nedenle Üniversitemizin başarılarını gördükçe gerçekten çok mutlu oluyoruz.  Artık kampüs konuşulmaz oldu. Öğrenci sayısı, akademik çalışmalar ve başarılar konuşuluyor ve bizlerin göğsünü kabartıyor. Sayı olarak artmadığınızda bir yanınız eksik kalır. Sadece niceliğe önem verdiğinizde de kalıcı bir başarıdan bahsedebilmek mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda bilginin önemine vurgu yapan Muzaffer Külcü,  “Bilgi önemli. Yeniyi üretmek zorundasınız. O bilgiye dayalı teknolojiyi de siz üretmek zorundasınız. Biz çok güçlü ve köklü bir devlet geleneği olan bir milletiz. Bir medeniyet iddiasıyla dünyada söz sahibi olan bir ülkeyiz biz. Bizlerin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimizi, siz gençler yerine getireceksiniz. Bu hedefler, büyük Türkiye’nin liderlik iddiasının hedefleridir.  Hep beraber çok çalışmak zorundayız. Bugün hayatınıza bir nokta koymuyorsunuz, uzun hayat serüveniniz içinde bir virgül mesafesindesiniz. Türkiye’nin o büyük hedeflerini hayata geçirecek nesil olarak çok çalışmalı, okumalı, istikrarlı ve kararlı olmak zorundasınız.” diye konuştu. “Tarık Bin Ziyad’ın ‘Arkanızda düşman gibi deniz, önünüzde deniz gibi düşman. İkisinden birini seçin.’ dediği gibi sizlerde onun kararlılığındaki gibi hiç tereddüt etmeden sadece ileri ve ufka bakarak hayatınızı şekillendirin. Tartışmaktan, fikirlerinizi söylemekten ve müzakare etmekten asla çekinmeyin. Namık Kemal’in dediği gibi ‘Müsademe-i efkârdan barika-i hakikat doğar.’ Yani hakikatin şimşeği fikirlerin çatışmasından çıkar.  Fikirler çatışacak ki daha güzeli daha iyiyi keşfedeceğiz.” yorumunda bulunan Külcü, öğrencilere yeni neslin gücüne ve enerjisine güvendiği belirterek öğrencilerin mezuniyetini gönülden tebrik ettiğini ve başarılarının devamını diledi.

AK Parti Çorum Milletvekili Ceylan: “Bizim bir, beraber, iri ve diri olmamız gerekiyor, başka şansımız yok”

Tüm katılımcıları selamlayarak sözlerine başlayan Çorum Milletvekilimiz, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan,  öğrencilere “Biz sizlere güveniyoruz, sizler de kendinize güvenin ve inanın. Ülkenin nereden geldiğini, nereye gideceğiyle ve hedefleriyle ilgilenin.  Türkiye gündemini ve siyasetini takip edin. Hangi görüşte olursanız olun tartışmaktan korkmayın, hoşgörü sınırlarınızı devamlı genişletin. Her ortamda konuşun kanunlar çerçevesinde. Bu ülke geçmişte olduğu gibi gelecekte de birçok oyuna maruz kalacaktır, şu anda bile ülkemizin üzerinde oyunlar yapılıyor olabilir.  Bizler 80 milyonu bir olarak görüyoruz. Diline, ırkına, dinine, rengine bakmadan 780 bin metrekarede yaşayan insanımız, bizim insanımız. Bizim bir, beraber, iri ve diri olmamız gerekiyor, başka şansımız yok. Sadece Türkiye’deki yaşayan Müslümanları değil, tüm dünyada yaşayan mazlum Müslümanlar için ülkemizin dimdik ayakta durması gerekiyor. Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da, Arakan’da ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların ümidini Türkiye’de. Bu nedenle bizler millet olarak güçlü olmak zorundayız. Eğer bizler dünyanın on büyük ekonomisine gireceksek sizlerle gireceğiz.  Birçok çalışmayı bizler yapmalıyız ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmış oluruz. “Kayıtsız şartsız egemenlik milletindir.” Mustafa Kemal’in kurduğu bu Cumhuriyeti yaşatıp sahip çıkacak, koruyup kollayacak 2023, 2053, 2071’i hedefleyeceksek sizlerin ufkuyla yapacağız.  Her zaman mutlaka önünüze şans çıkacaktır. Ancak o şansı değerlendirmek sizin elinizde. ” diyerek konuştu.

“Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, büyük bir fedakarlıkla çalışarak Üniversitemizi şu anda bulunduğu duruma getirdi. Hem niteliği hem niceliğini arttıran, içi dolu olan bir üniversite Hitit Üniversitesi.  Bu yıl Tıp Fakültesinde eğitim öğrenime 60 öğrencisiyle başlıyor. Hedefimiz; Eczacılık Fakültesi, Diş Hekimliği ve Hukuk Fakültesini açmak.” açıklamasında bulunan Ahmet Sami Ceylan,  öğrencilerin mezuniyetlerini tebrik ederek öğretim elemanlarına ve ailelerine şükranlarını sundu.

AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu: “Önemli olan bilgi, marka ve kalite üretmektir” 

“Bugün sizlerin en mutlu günü. Sizin heyecanını paylaşmak üzere geldik. Sizin sevincinize ortak olmak bizim için bahtiyarlıkların en büyüğü. Sizleri, tüm akademisyenlerimizi ve sonuna kadar fedakarlık yapan ailelerinizi tebrik ediyorum” diyerek sözlerine başlayan 

AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, “Aileleriniz gibi devletimiz de fedakarlık yaptı. Sizlerin rahatça buralarda okumanız için üniversite sayımızı 85’ten 183’e çıkardı. Ailelerinizin, sizin bütçesine katkı sağlamak üzere harçlar kaldırıldı ve sizlerin burs miktarları artırıldı. Daha da önemlisi sizlerin siyasi haklarınızı genişlettik. 18 yaşında seçme hakkınızı elde ediyor 25 yaşında da seçilme hakkı elde ediyordunuz. Milletvekili olmanızı engelleyen düzenlemeleri kaldırdık. Dileyen arkadaşımız eğer kendi mesleği yerine siyaset yoluyla topluma hizmet etmek istiyorsa bunun da yolu açılmış oldu” dedi.

“Vatandaş için bilgiye ulaşmak ve kullanmak önemli ama akademik camiadan gelenler için bilgiye ulaşmak ve kullanmak sorun değil. Önemli olan bilgi, marka ve kalite üretmektir. Bizlerin, 1904 yılında İngilizlerin gittiği Antarktika’daki bulunma amacı ne ise oraya erişmek için üniversitelerimizin kılık kıyafetle, insanların yaşam biçimiyle uğraşma yerine bilim üretmesi, insan yetiştirmesi, kalite ve verimliliğe önem vermesi gerekiyor. Aksi halde Türkiye’nin dünkü tartışmalarda kalıyor olması Türkiye’ye zarar verdirmekten başka bir şey değil. Bunun stratejik bir zayiat olduğunu yaşayarak görmüş durumdayız” diyen Uslu, Üniversitemizdeki gelişmelerden bahsederek öğrenci sayımızın 20 binlere ulaştığını, akademik birim sayımızın arttığını, bütçemizin 39,3 milyon TL’den 127.7 milyon TL’ye ulaştığını ve fiziki alanlardaki artışa dikkat çekti.

“Üniversitemiz dünyanın markası bir şehre, Hitit Medeniyetinin merkezi olan bir şehrin geçmişine yakışır bir şekilde gelişiyor” diyen Uslu, Üniversitemizin şehrin kültürel, sportif, sosyal hayata katkı anlamında pek çok çalışmayı gerçekleştirdiğini ifade ederek sözlerini Mevlana’ya ithafen Cumhurbaşkanımızın sık kullandığı şu tavsiyeyi okuyarak sonlandırdı: “Sınıfını geç, hayatını seç, rakibini geç ama gülüp geçme. Gönül al, dost al, yoldaş al ama beddua alma. Yaklaş, tanış, konuş ama uşaklaşma. Doğrul, sıyrıl, evril, devril ama eğrilme. İtil, atıl, katıl ama satılma. Bu altın öğütleri asla unutmayın.”

Çorum Valisi Kılıç: “Sizlere altın bir öğüt vermek istiyorum”

Saygı ve selamlama konuşmasının ardından Çorum Valisi Necmettin Kılıç, “Sizlere altın bir öğüt vermek istiyorum. 30 sene önce birileri bize Türkiye böyle olacak deseydi inanmazdık. İnanılmaz bir gelişme, inanılmaz bir devinim var bu ülkede. Bugünden sonra artık bir mücadele ve gayret dönemine giriyorsunuz. Ne kadar bir gayretiniz varsa o kadar elinizde imkan olacaktır. Tamamen gayretinizle doğru orantılı bir imkana ve hayata kavuşacaksınız. 30 sene sonrasının dünyasında neler var, ana hatlarıyla bunları anlatmaya çalışacağım. 

2023 yılından başlayarak Adriyatik’ten Çin Seddine kadar ve yine İstanbul’dan Endonezya’ya kadar uzanan koca bir milletler topluluğu var ve bunun başında Türkiye var. 30 sene sonrasının Türkiye’si budur. Bunu yaşayacak ve yaşatacak olanlar sizlersiniz. Dünyadaki tüm uluslararası çalışma, düşünce örgütleri, dış işleri bakanlıklarının tüm ortak görüşü budur” dedi. 

Bugünlerdeki globalleşmenin ve Batı Medeniyetinin çatırdadığını ifade eden Vali Kılıç sözlerine şu şekilde devam etti: “Kıymetli arkadaşlar eğer sizin yaşayacağınız dünya bu ise o zaman yapmanız gereken alanınızda en iyi olmaktır. Asıl gelişiminizi üniversiteden sonra kazanırsınız. Dolayısıyla üniversitede aldıklarınızın üzerine inşa ettikleriniz sizin bundan sonraki hayatınızı belirleyecektir. Köklerimize döneceğiz. Dünyaya medeniyeti salan, öğreten, Rönesans ve Reform hareketlerini başlatan Medeniyetimizi kavradığımız zaman köklerini anladığımız ve yaşamaya başladığımız zaman geleceğin Türkiye’sinde ve dünyasında başrollerde siz olacaksınız” diye konuştu.

Vali Necmettin Kılıç, “Sizleri yetiştiren anne ve babalarınıza saygılarımı sunuyor Rektörümüzün şahsında sizleri yetiştiren tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Mezuniyet Törenimizde dereceye giren öğrencilerimize ödüllerini Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Çorum Milletvekillerimiz Salim Uslu, Ahmet Sami Ceylan, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal takdim etti. 

Ödül takdim töreninden sonra Üniversitemizin yeni mezunları, keplerini hep birlikte atarak mezuniyet sevincini doyasıya yaşadı. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube