Yayınlanma Tarihi: 16 Mayıs 2017 Salı

“Okul Çağı Çocuklarında Çölyak Hastalığı Sıklığının Araştırılması” Projesinin Kapanış Toplantısı Düzenlendi

Çorum’da Eğitimin Kalitesini Artırma Projesi (ÇEKAP) kapsamında Üniversitemiz ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen “Okul Çağı Çocuklarında Çölyak Hastalığı Sıklığının Araştırılması” projesinin kapanış toplantısı Meslek Yüksekokulu Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonunda düzenlendi.

Programa AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Komisyonu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Sağlık Yüksekokulu Müdür V. Doç. Dr.  Cem Koçak, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Menderes Suiçmez, Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba ve davetliler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Komisyonu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, bir anne ve eczacı olarak çölyak hastalığının kendisi için çok önemli bir konu olduğunu dile getirerek “2011 yılından bu yana Hitit Üniversitesinin verdiği destekle birlikte yerli ve milli molekülümüzü, glütensiz, çölyak hastalarının ve sağlıklı yaşama özen gösteren herkesin kullanabileceği ekmek ve un formülasyonumuzun sonuna gelmiş bulunmaktayız. Aynı zamanda çocuklarımızın ve velilerimizin farkındalığı artırmak adına da böyle bir projeyi gerçekleştirdik. Bu çalışmalardan dolayı Üniversitemize ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne çok teşekkür ediyorum” dedi.     

Çölyak hastalığını bilinmediği için birçok ölümlerin olduğu ve hastanelerimizin bile farkında olmadığı bir yaşan tarzı olarak nitelendiren Ceritoğlu Kurt, bir siyasetçi, bir eczacı ve anne olarak bunun bir hastalık değil yaşam tarzı olduğunu anlatmayı ve farkındalık oluşturmayı çok önemsediğini vurgulayarak “Projenin Çorum’da, kendi ilimde bu farkındalığı oluşturması benim için gurur kaynağıdır” dedi. Mecliste bu konu ile ilgili araştırma komisyonu kurulduğunu ifade eden Ceritoğlu Kurt, Türkiye genelinde %10 nüfusta görülen bu farkındalığın Çorum ölçeğinde 250 kişide 1 kişi olmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek “Bu farkındalık olmadığı takdirde ölümle sonuçlanan ya da kansere ve yaşam kalitesi düşüşlerine engel olduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.   

“Hitit Üniversitesi her zaman bizim lokomotifimiz oldu. Yol açtı ve bizlere destek oldu. Yapılan çalışmalarda aileye inmek lazım ve bunun da en iyi yeri Milli Eğitim” diyen Ceritoğlu Kurt, Çorum’dan dolu, anlamlı ve Türkiye’yi yönlendirebilecek sonuç çıktığı için duyduğu memnuniyeti dile getirerek “İlaç ve kozmetik sanayisinde yerli maddelere ihtiyacımız var. Üniversitemiz, Teknokentimiz, Hübtuam ve akademisyenlerimiz var. İnsan gücümüz, beyin gücümüz var. Hep birlikte inşallah bunları daha iyi değerlendireceğiz. İlaç, kozmetik, gıda ve sanayi ve ilgili sektörlerden gelen her türlü projeye destek olmak için elimden geleni yapacağım” dedi.   

Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba ise proje kapsamında 16 Ocak2017 -15 Mart 2017 tarihleri arasında Çorum il merkezi ve ilçelerinde toplam 216 okulda 1730 çocuğa çölyak taraması yapıldığı bilgisini paylaştı. Çalışmaya Çorum merkezden 883,  Osmancık’tan 213, Alaca’dan 220, Sungurlu’dan 214 ve İskilip’ten 200 öğrenci alındığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Comba, “Alınan öğrenci sayısı itibariyle Ülkemizde il bazında okullarda yapılan en geniş katılımlı çölyak taraması olan projede taramalar hızlı çölyak tarama kitleri ile parmaktan bir damla kan alınarak yapıldı. Tarama sonunda, Çorum merkezde 5,  Osmancık’ta 1; Alaca’da 1 ve Sungurlu’da da 1 öğrenci olmak üzere toplam 8 öğrencide çölyak hastalığı saptandı. Çölyak hastalığı saptanan çocuklara tedavileri başlanılarak  T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünce takibe alındı. Projedeki veriler doğrultusunda Çorum ilinde okul çocuklarında çölyak sıklığı binde 4.6 bulunarak Çorum’da  her 216 çocuktan 1’inin çölyak hastası olduğu sonucuna ulaşıldı” dedi. 



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube