Yayınlanma Tarihi: 03 Mart 2017 Cuma

Çorum’da Kadının Sosyo-Ekonomik Durumunun Güçlendirilmesi Çalıştayı Düzenlendi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜKAM) ev sahipliğinde Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde “Çorum’da Kadının Sosyo-Ekonomik Durumunun Güçlendirilmesi Çalıştayı” Rektörlük Erol Olçok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğe, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Komisyonu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, AK Parti İl Başkanı Av. Mehmet Karadağ, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nurcan Baykam, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, KOSGEB ve İş-Kur yetkilileri, çok sayıda akademisyen, konuk ve basın mensubu katıldı.

Protokol konuşmalarıyla devam eden etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını,  8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bu sene farklı bir etkinlik düzenlediklerini ifade  etti. Bu kapsamda bir proje çıktığını ve böylece bu çalıştayın projeler zincirinin başlangıcı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum’da kadınlarımızın mevcut durumunu belirlemeyi ve özellikle ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda kadınlarımızın daha ileri gitmesi için neler yapılabileceğini ele almayı amaç edindiklerini belirtti.

Çalışmanın amacına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak üniversitelerin Ar-Ge üretmek anlamında en müsait kurumlardan biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Reha Metin Alkan şu açıklamalarda bulundu:  “Toplumun en entelektüel kesimi, çoğunluğun içerisinde yer aldığı kurumlar, üniversiteler.  Bu anlamda da her türlü Ar-Ge faaliyetlerinin yapılmasına en elverişli ortamlar dünyada da Türkiye’de de üniversiteler. Beyin gücünün önemli kısmını barındıran yerler üniversiteler. Biz bu beyin gücünü sadece eğitsel faaliyetlerimizi öğrencilerimize aktarmakla değil, özellikle bulunduğumuz Çorum ili başta olmak üzere, bölgemize ve ülkemize faydalı olacak şekilde iyi modellere nasıl dönüştürürüz diye bir çalışma başlattık. Bu çalışma da onlardan bir tanesi.  Başlangıç çalışması, nihai değil. Üniversitemizin gücünü ve imkânlarımızı da katarak biz farklı bir bakış açısıyla neler yapabileceğimizi araştıracağız.  Buradan çıkacak sonuçlar, bizler için çok önemli yol haritasına dönüşecek. Burada olmak isteyen herkese kapımız açık.  Hitit Üniversitesi herkesle yakın çalışmaya can atan bir üniversite.  Siyasi iradenin burada olması aldığımız kararların hayata geçirilmesinde çok önemli. Uygulayamaya geçirmek adına bu toplantıları böyle değerlendirin. Çorum ilinin her anlamda erkeği kadınıyla, genci yaşlısıyla entelektüel seviyesini arttırmamız gerekiyor.” 

Dünyadaki en önemli hazinenin yetişmiş insan gücü olduğunu vurgu yaparak “İnsan olmadan hiçbir şey ortaya çıkmıyor. İnsan kaynağının yetiştirildiği en önemli kurumlar da üniversiteler.  Bunun insanı ürperten ağırlığı altında bu çalışmaları yapıyoruz, rutini yapmak gerçekten çok kolay. Bir kamu üniversitesi gibi davranmıyoruz. Üniversitemizden Güney Kutbuna, Antartika’ya araştırmalar yapmak üzere giden bir ekibimiz var. Bunun heyecanı beni çok mutlu ediyor.” diye konuşarak geleceği önceden görerek ona göre çalışmak gerekliliğinden bahseden Prof. Dr. Alkan, “Gelecek enerji üzerine kurulmuş durumda. 2050’li yıllarda oradaki kaynaklar kullanıma açılacak ve o kaynaklardan yararlanmak isteyen ülkelerin bilim üssü açması gerekecek. Biz 30-40 yıl sonra söz sahibi olmak istiyorsak, bizler şimdiden ona göre davranmalıyız. Hitit Üniversitesi bu anlamda çok önceden yol kat etmiş durumda. Adına üniversite denilmeyle üniversite olunmuyor. Bilgimle, aklımla bütün gücümü, enerjimi üniversitemize veriyorum. HÜKAM gibi bir kadın merkezimiz, Teknokentimiz var. Bizden ne istiyorsanız biz yapmaya hazırız.” diye konuştu. Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, güzel bir etkinlik olması dileğinde bulunarak etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti. 

AK Parti İl Başkanı Av. Mehmet Karadağ ise konuşmasına saygı ve selamlarını ileterek başlayarak böyle bir projeyle bir araya gelmiş olmaktan dolayı emeği geçen herkese teşekkür etti.  

 “Her erkeğin arkasında başarılı bir kadın vardır.” söylemini ele alan Av. Mehmet Karadağ, kadınlarımızı hep arkamızda hep evlerimizde tutmak istenildiğini ifade ederek kendi kültürümüzde aslında kadının yerinin öneminin büyüklüğünü ele aldı.

1400 yıl önce Hz. Peygamberimizin ilk eşinin kendisinden yaşça büyük ve Mekke’nin en önemli tüccarlarından olduğunu ve peygamberimize görevler verdiğini belirten Av. Mehmet Karadağ, kıssadan hisseyle kültürümüzde, yaşantımızda aslında kadının yeri ve öneminin çok büyük olduğunu ifade etti ve ekledi: “Kadınlarımızı öyleyse neden girişimciliğe yönlendirmiyoruz?” 

İktidar partisi olarak baktığında da kadına verilen önemin çok büyük olduğunu ve kadın kollarının çok etkin olduğu bilgisini paylaşan Av. Mehmet Karadağ, “Dönemin başbakanı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, toplantılarımızda bizlere her zaman kadınların her zaman bizimle birlikte olacağını, kadınlara kesinlikle ayrımcılık yapılmayacağını söyler ve toplumun bütün kesimlerini kucaklayın derdi.” diye konuştu.

Av. Karadağ,  “Bizler parti olarak böyle çalıştayları önemsiyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan,  Çorum’a ufuk açıyor.  Rektörümüz, düşünemediğimiz noktalarda bizleri uyarır, bizleri teşvik eder ve Çorum’a faydası olacak noktaları bizlere ifade eder. Bizlerin görevi teşkilatçılık ancak parti de en önemli birimlerden biri de bizler için Ar-Ge çalışmalarıdır.” ifadelerinde bulundu.

Aynı zamanda AK Parti İl Başkanı Av. Karadağ,   “AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, kadın girişimcilik anlamında bizler için bir avantaj olduğunu ifade ederek “Bu anlamda ben pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğine inanıyorum. Milletvekilimiz de gerçekten bunun hakkını vererek yolumuza devam ediyoruz. Özellikle bizler kadınlarımızın proje yapması hususunda güzel projeleri destekleme konusunda öncülük yapıyoruz.” dedi. 

Av. Karadağ, “Herkese teşekkür ediyor, verimli bir toplantı olmasını diliyor sadece teoride değil, uygulamada da geri dönüşleri olacağını ümit ediyorum. Uygulamada önünüz çıkacak herhangi bir engelde bizleri bulabilirsiniz, her zaman engelleri aşma konusunda katkı sağlayacağımızı da söz veriyoruz. ” diyerek konuşmalarına son verdi.

Saygı ve selamlama konuşmasıyla başlayan AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Komisyonu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt,  “Çorum kadını gerçekten bu broşürün bir örneği. Çorum kadını her işi kafada toplayabilecek zekada ve yaratıcılıkta. Allah’ın lütfu, inayetiyle ve Çorum kadınının desteğiyle biz buradayız. Çorum kadınına hak ettiği hizmeti vermek üzere buradayız. Her şeyin önünde kadın, kadının önünde ailesi, kalbi ve sevgisi vardır. Kadın Anadolu’dur, kadın her şeydir.  O yüzden dünyanın hiçbir yerinde bir mekân yoktur ki adına Anadolu densin. Bunun kıymetini bildiğimiz için de biz başarılıyız. Çorum’da kadın emeği, kadın sesi ve kadın yüreğinin projelere yansıdığını görmek bana gurur veriyor.” diye konuştu. AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt,  “Emrinizde olduğumu söylemek istiyorum. Markanın altında Çorum’un yer aldığı iyi örnekler gördükçe mutlu oluyoruz ve iyiniyetli projelere, girişimlere evet diyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Protokol konuşmalarının tamamlanmasının ardından Rektör Yardımcımız ve Üniversitemiz Kadın ve Aile Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜKAM) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Baykam moderatörlüğünde “Çorum’da Kadının Sosyo-Ekonomik Durumunun Güçlendirilmesi Çalıştayı”na geçildi. 

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nurcan Baykam,  8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle böyle bir çalıştay yaparak kadının hem sosyal hem ekonomik hem kültürel mevcut durumunu ortaya çıkararak bir rapor hazırlayıp ardından ilgili otoriteye çözüm önerileri sunmak amacıyla böyle bir çalıştay hazırladıklarını ifade etti.  Prof. Dr. Nurcan Baykam, toplumların ilerlemesinde cinsiyet eşitliğinin çok önemli bir parametre olduğunu, bu noktada kadının erkekle birlikte sosyal yaşamda girişimcilik, ekonomi, üretkenlik ve karar verme mekanizmalarında eş düzeyde ya da birbirini tamamlar düzeyde olması gerektiğine dikkat çekti.

Panelistlerin sunumlarıyla devam eden Çalıştayda, ilk panelist Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin “Çorum’da Kadın İstihdamında Sayılarla Mevcut Durum” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin sunumunda; 2016 yılı itibarıyla kadının Türkiye nüfusundaki yerine, yaşam süresine, okuma-yazma bilme durumuna,  evlenme yaşına, siyasi alandaki yeri ve erkeklere oranla eğitim düzeyine ilişkin sayısal verileri açıkladı.  TÜİK’ten alınan verilere göre, Çorum’da kadının işgücü profili göstergelerinin durumu hakkında bilgi paylaşımında bulunarak kadının işşizlik sayısında artışın olup olmadığına, kadın istihdamının sektörlere, mesleklere göre dağılımına ve Çorum ilindeki kadınların en fazla çalıştıkları işlere değinen Yrd. Doç. Dr. Şahin, “Çalıştayın kadının sosyo-ekonomik durumunun güçlendirilmesine yönelik çalışan tüm kurum, kuruluş ve araştırmacılara yol göstermesini diliyor, katılım ve destekleriniz için herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerinde bulunarak sunumunu tamamladı.

“Kadınlara Yönelik KOSGEB Teşvikleri” konulu sunumu ise Yrd. Doç. Dr. Gökben Bayramoğlu ve KOSGEB İl Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Gökhan Yürüer gerçekleştirdi. KOSGEB hakkında genel bir değerlendirme yapılarak KOSGEB Girişimcilik Destek Programlarından bahsedildi.  Aynı zamanda,  Türkiye’de yapılan girişimcilik eğitimleri sayısı, eğitimden yararlanan kişi sayısı, destek tutarları ve alınan desteklerin ekonomiye katkısı ele alındı. 

“Kadın İstihdamına Yönelik Mevcut Çalışmalar” isimli sunum da İŞ-KUR İş ve Meslek Danışmanı Dilek Ortakçı tarafından gerçekleştirildi. Dilek Ortakçı, kurumlarının kadın istihdamı üzerine çalışmalarından ve kurs programlarının içeriğinden bahsetti. 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ise “Kadın Girişimciliği Eğitim Çalışmaları” konusunda kısa bir sunum gerçekleştirdi. Çalıştayın  “Başarılı Girişimci Kadın Örnekleri” bölümü ise meslek hayatında başarıyı yakalayan iş kadınları tarafından kendi başarı hikayelerinin anlatılmasıyla tamamlandı.

Sunumların ardından panelistlere teşekkür takdiminin ardından Çalıştay, 3 farklı salonda gerçekleştirilen grup çalışmalarının tamamlanmasıyla sona erdi.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube