Yayınlanma Tarihi: 01 Kasım 2017 Çarşamba

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde “3. Turizm Şurası” Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Teşrifleriyle Gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bulunan Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen “3. Turizm Şurası” Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan Kurtulmuş’un teşrifleriyle gerçekleştirildi. 

Çok sayıda siyasi ve bürokrat ile birçok konuğun katıldığı “3. Turizm Şurası”na Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Turizm Fakültesi Öğretim Elemanlarımız da katıldı.

“3. Turizm Şurası”nda bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan Kurtulmuş, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki 3. Turizm Şurası'nda yaptığı konuşmada, ilki 1998, ikincisi ise 2002 yılında gerçekleştirilen Şura’nın üçüncüsünün 1-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildiğini aktardı. 

Turizm Şurası’nın yeni dönemdeki turizm stratejilerinin belirlenmesi açısından çok önemli olduğuna işaret eden Kurtulmuş, “Özellikle sloganımızda da ifade ettiğimiz gibi turizm alanında yeni bir atılım yapmanın, stratejik bir adım atmanın tam zamanıdır.” ifadesini kullandı. 

Kurtulmuş: “Türkiye'ye gelen turist sayısı 26 milyon 60 bin seviyesine ulaştı. Turizm sektöründe ilk 9 aylık dönemde, Türkiye'ye gelen turist sayısının 26 milyonu geçerek 26 milyon 60 bin seviyesine ulaştı. İnşallah yeni dönemle çok daha ciddi bir hamle yapacağız”

Konuşmasında 9 aylık turizm istatistiklerini açıklayan Bakan Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Turizm sektöründe, ilk 9 aylık dönemde Türkiye'ye gelen turist sayısı 26 milyonu geçerek, 26 milyon 60 bin seviyesine ulaşmıştır. Sadece eylül ayında 4 milyon yeni turist gelmiştir. Eylül ayındaki rakamımız bir önceki yılın eylül ayına göre yüzde 40 daha yüksektir. 9 ayın ortalaması da yüzde 28,7 daha yüksektir. Bu, sektörün toparlanmaya başladığını gösteriyor ve inşallah yeni dönemle birlikte çok daha ciddi bir hamle yapacağız ve ilerlemeye devam edeceğiz. Ayrıca Türkiye'ye gelen turistler arasında Rus turistlerin sayısı 9 ayda 4 milyonu aşmış, Alman turistlerin sayısı da 3 milyona yaklaşmıştır. 'Geçmiş yıllara göre Alman turistlerin sayısı azalmış' denilebilir ancak şunu ifade etmek isterim, özellikle Almanya'da bazı politikacıların çok yüksek perdeden Türkiye karşıtı politikalarına, neredeyse 'Sakın ha Türkiye'ye gitmeyin, canınız tehlikededir' gibi söylemlere rağmen 3 milyon Alman turistin 9 ayda Türkiye'ye gelmesi önemlidir.”

“Anadolu, insanlığın buluştuğu yerdir”

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bu hedeflerin kağıt üzerinde kalmayacağını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye'nin imkanlarına, insan potansiyeline güveniyoruz. Hiç şüphesiz en büyük zenginliğimiz ve güvencemiz Anadolu topraklarının zenginliğidir. Hiç şüphesiz Anadolu, insanlığın buluştuğu yerdir. Hem Truva'dan Osmanlı'ya kadar 24 büyük imparatorluğa, medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir coğrafya olması dolayısıyla hem de bu topraklarda asırlar boyunca dini, dili, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun herkese hoşgörüyle yaklaşmış olan yaklaşımı ve anlayışıyla Anadolu toprakları, insanlığın buluştuğu yerdir. Bu tarihi ve kültürel zenginlik dünyanın hiçbir yerinde yoktur.”

Anadolu topraklarında Göbeklitepe'den Mevlana'nın iklimine, onlarca antik kentin ortaya koyduğu muhteşem bir kültürel zenginlikten Amasya, Mardin, Konya, Kastamonu gibi nice şehirlerde ortaya konan İslam estetiğinin bulunduğuna işaret eden Kurtulmuş, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2023 hedeflerinin, 2023'e gelmeden gerçekleşmesi ve Türkiye'nin devasa turizm pastasından güçlü bir şekilde pay alması temennisinde bulundu.

Bakan Kurtulmuş, Şura'da emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan Kurtulmuş’un konuşmasını tamamlamasının ardından  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki 3. Turizm Şurası'nda bir konuşma yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “2019'un sonuna kadar AKM'nin yerine opera binasını İstanbul'a kazandıracağız. Şimdi İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezinin olduğu yeri yıkıyoruz ve oraya daha büyüğünü, çok çok farklı çok çok modern bir mimariyle, 2019'un sonuna kadar orada biz bir opera binasını İstanbul'umuza kazandırmış olacağız.”

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi bugünlere getiren turizm politikasının artık tıkandığını belirterek turizm politikasında yeni vizyona, bakış açılarına, yaklaşımlara ihtiyaç bulunduğunun aşikar olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, 2023 hedefleri çerçevesinde, turizm sektörü için de çıta belirlendiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, 3. Turizm Şurası'nda ortaya konulacak görüşlerin, yapılacak tartışmaların, geliştirilecek önerilerin büyüyen ve güçlenen Türkiye'nin çok önemli bir unsuru olan turizm sektöründeki hedeflere ulaşmada katkı sağlaması temennisinde bulunarak, Türkiye'nin turizmde zengin arşive sahip olduğunu vurguladı.

Turizmi hassas bir sektör olarak nitelendiren Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan şöyle konuştu:

“Küresel, bölgesel ve ülkelerle ilgili tüm gelişmeler turizm sektörünü derinden etkilemektedir. Bu gerçeği Türkiye olarak biz son yıllarda çok yakından bizzat yaşamış bir ülkeyiz. Suriye ve Irak merkezli olarak bölgemizde yaşanan gelişmelerle ülkemizdeki terör eylemleri ve darbe girişimi turizmimize çok ciddi bir darbe vurmuştur. 2015'te 40 milyona yaklaşan turist sayımız geçtiğimiz yıl 25 milyona kadar gerilemiştir. Bu yılın ilk sekiz ayında 22 milyon rakamını yakalayarak, dokuz aylık rakamın da 26 milyona çıkması, bizler için ayrıca umut vesilesidir. Demek ki olumlu istikamette gelişiyoruz. Artık sektörün yaşadığı kötü dönemi geride bırakmaya başladık. Bu tablo aynı zamanda Türkiye'nin turizm alanında da kendi kendine yetebilen, aldığı yaraları tedavi edebilen, hemen ayağa kalkıp hedeflerine yürümeyi sürdürebilen güçlü bir ülke olduğuna işaret etmektedir.”

Erdoğan, turizm gelirleri konusunda kat edilmesi gereken çok mesafe olduğunu belirterek, “Turizmde gelen tüm turist sayısına paralel geliri elde edemiyoruz.” diye konuştu. Bununla ilgili konunun da şurada müzakere edilmesinin önemine değinen Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, şunları kaydetti:

“Turizm gelirlerimizin turist sayısındaki artışa paralel yükselmemesinde sertleşen rekabet şartlarının yanında yaşanan olumsuzlukları telafi etmek için uygulanan düşük fiyat politikasının da etkisi olduğu açıktır. İnşallah diğer alanlarda olduğu gibi turizmde de en kötüsünü artık geride bıraktık. Ekonomiye ve istihdama katkısıyla ülkemiz için vazgeçilmez bir sektör olan turizmde artık yükseliş dönemidir. Devletimiz tüm imkanlarıyla sektörün yanındadır, yanında olmaya da devam edecektir. Türkiye'nin potansiyeli öyle büyüktür ki ihracatta olduğu gibi turizmde de kaybettiğimiz pazarların katbekat büyükleri hemen bir el uzatımı mesafede bizi beklemektedir.”

“AKM'nin yerine opera binasını İstanbul'a kazandıracağız”

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, “Şimdi İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezinin (AKM) olduğu yeri yıkıyoruz ve oraya daha büyüğünü, çok çok farklı, çok çok modern bir mimariyle, inşallah Pazartesi günü İstanbul'da lansmanını yapacağım ve bu lansmanını yapmak suretiyle de 2019'un sonuna kadar orada biz bir opera binasını İstanbul'umuza kazandırmış olacağız.” dedi.

Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan konuşmasında son olarak “Devletimiz tüm imkanlarıyla turizm sektörünün yanındadır.” diye konuştu.


KAYNAK: AA



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube