Yayınlanma Tarihi: 21 Eylül 2016 Çarşamba

İlahiyat Fakültemizde Oryantasyon Eğitimleri Başladı

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi tarafından 2016-2017 Akademik Yılında kayıt yaptıran hazırlık sınıfı öğrencileri için bir oryantasyon etkinliği düzenlendi.

Düzenlenen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Azimli, İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nadir Karakuş, İMVAK Başkanı Said Kömürcü, fakülte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nadir Karakuş, öğrencilere “25 yıllık köklü bir fakülteye hoş geldiniz” diyerek İlahiyat Fakültesi’nin Üniversitemizin en eski ve köklü birimlerinden bir tanesi olduğunu vurguladı. Öğrencileri başarılı bir şekilde geleceğe daha iyi hazırlayabilmek adına fakülte bünyesinde oryantasyon eğitiminin düzenlendiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Karakuş, 2016-2017 akademik yılının tüm öğretim elemanları ve öğrenciler için hayırlara vesile olmasını temenni etti.

İlahiyat Fakültemizi birincilikle tamamlayan ve şu an Üniversitemizde yüksek lisans öğrencisi olan Zeynep Ekiz ise Büyük Hitit Ailesine yeni katılan öğrenci arkadaşlarına tavsiyelerde bulunarak “Türkiye’nin dört bir yanından Çorum’a, Hitit Üniversitesi’ne geldiniz. İnanıyorum ki bu köklü kurumda hep birlikte büyük başarılar, büyük kazanımlar elde edeceğiz. Ben bu üniversitede olmakta dolayı büyük kıvanç duyuyorum” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük “Başarılı olmak için öncelikle aidiyetimizi geliştirmeliyiz”

“Güzel bir şehirde güzel insanlarla birliktesiniz. Burada kendini ispatlayan varoluş mücadelesini başaran bir ekiple birliktesiniz. Bu açıdan burada olmaktan dolayı durur duymalısınız. Ne kadar çok çalışırsanız, fark oluşturursanız, bu şehre değer katarsanız, kendinize değer katarsanız bir o kadar farklı bir şekilde mezun olmuş olursunuz” diyerek sözlerine başlayan İl Milli Eğitim Müdürü Büyük, aidiyetin önemine değinerek başarılı olmak için aidiyet duygusunun geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Öğrencilere tecrübelerini aktararak sözlerine devam eden Büyük, “Her dönem için büyük çaplı bir tefsir toplamda 4 tefsir ve aynı şekilde hadis külliyatını bitirmeniz gerekiyor. Bunların yanı sıra Arapça ile birlikte ikinci bir dil daha öğrenmelisiniz. Hedef olarak bugünlerde temelleri sağlam atmalı ve çok sıkı bir şekilde çalışmanız gerekli. Hepimiz Kur’an-ı Kerim’de bizlere buyrulanları yerine getirmek, hayatımıza ikam etmek zorundayız. Bunu yaptığımız zaman yarın bugünden daha güzel olacaktır” dedi. 

“Eleştirdiğiniz konuları bertaraf edebilmek adına esas dinin öğrenme merkezi olan İlahiyat Fakültelerinde en güzel şekilde eğitim alıp öğretmenliğe döndüğünüz zaman örnek, abide şahsiyetler olarak yerinizi almanız gerekiyor” diyen Büyük, Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kapılarının her zaman öğrencilere açık olduğunu ifade ederek “Sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok mutluyuz. İnanıyorum ki Çorum sizlerle birlikte büyük kazanımlar elde edecek. Hepinize başarılar diliyorum” dedi. 

İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın, “Din hizmeti ağır ve bir o kadar da şerefli bir hizmet”

Bu öğretim yılının fakültemize, Üniversitemize ve toplumumuza hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum diyerek sözlerine başlayan İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın, “Bildiğiniz üzere her fakülte mezununun yarın hayata atıldığı zaman istihdam edildiği alanlar vardır. İlahiyat Fakültelerimizin de mezunlarının görev aldığı alanlardan birisi de Diyanet İşleri Başkanlığımızdır. İlahiyat Fakültelerimiz, bizim din hizmetlerinin teorik anlamda eğitiminin alındığı fakültelerdir. Din hizmeti hepimizin bildiği üzere ağır ve bir o kadar da şerefli bir hizmet. Peygamberler mesleği dediğimiz din hizmeti, insanın hem bu dünyada hem de ahirette mesut ve bahtiyar olmasının yolunu gösteren hak din, İslam dininin birer temsilcisi, tebliğcisi görevini ifa etmeye çalışıyor” dedi.

Bu hizmeti yapabilmek için donanımlı olunması gerektiğini altını çizen Dr. Akın, “Bizlerin gerek Kur’an-ı Kerim’i, gerek sünneti çok iyi bilmesi lazım. Bunu bilmemiz için de bunların dilini bilmemiz gerekli” diyerek üniversite yıllarının çok çabuk geçtiğini, bu dönemin hem mesleki anlamda hem de dini anlamda en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek tüm öğrencilere başarılar diledi.

İlahiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Azimli, “Başarılı bir üniversite, köklü ve kaliteli bir fakültedesiniz”

Tecrübelerine dayanarak öğrencilere tavsiyelerde bulunan İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Azimli de İlahiyat Fakültemizin akademik teşvik puanlarına göre yapılan sıralamada Türkiye birincisi olduğunu ve pek çok farklı başarıya da imza attığını ifade ederek “Başarılı bir üniversite, köklü bir fakülte ve üniversite ile şehrin her anlamda bütünleştiği, kaynaştığı bir şehirdesiniz. Bu gerçekten çok önemli ve bunu en iyi değerlendirmelisiniz” dedi. 

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Fakültemizde pek çok başarılı çalışma gerçekleştiriliyor”

“Sevgili öğrenciler hepinize başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyorum. Aramıza hoş geldiniz” diyerek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, 1992 yılında kurulan, yaklaşık 25 yıllık bir geçmişe sahip İlahiyat Fakültemizin; 1500’e yakın lisans öğrencisi, 600 lisansüstü öğrencisi, 70’e yakın öğretim elemanı ve 3 yüksek lisans ile 2 doktora programıyla eğitim- öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.

Fakültemiz bünyesinde pek çok başarılı çalışmanın da gerçekleştirildiğinin altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Üniversitemizin ilk akademik dergisi olan İlahiyat Fakültesi Dergisi’nin 2002 yılından bu yana 28. sayısının basıldığını ve Türkiye’de Thomson Reuters ISI'nın ESCI (Emerging Sources Citation Index)’ine girme başarısını göstermiş ilk İlahiyat dergisi olduğunu belirterek 2015 yılında uygulamaya konan akademik teşvik puanları baz alınarak hazırlanan Devlet Üniversiteleri Sıralaması (DÜS) 2016 Raporu’na göre de Türkiye’de en başarılı İlahiyat fakültesi olduğunu vurguladı.     

Üniversitemizin fiziki olarak her geçen gün geliştiğini de belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Şuan bulunduğumuz fiziki mekanın çok daha iyisine, mevcut binanın yaklaşık 5 katı büyüklüğünde bir mekana kavuşacağız. Mekanlar şüphesiz önemli ancak mekana anlam katan sizlerin yaptıkları veya yapacaklarıdır” dedi.

 “Sıradan olmakla hayatı değiştiren olmak arasında ince bir çizgi var”

Konuşmasında öğrencilere tavsiyelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Sıradan olmakla hayatı değiştiren olmak arasında ince bir çizgi var. Lütfen sıradan olmayı hedeflemeyin. Hayatı değiştiren insanlar hayata farklı bakış açısıyla bakan, çalışan, koşturan insanlar. Gerçekten kalıcı eserler bırakan insanlarda bunlar. Biz Mimar Sinan’ın nasıl bir yaşantıya sahip olduğunu bilmiyoruz ama muazzam eserleriyle hala mimari dehasını çözmeye çalışıyoruz. Önemli olan eser bırakabilmek” dedi.

Yaşadığımız 15 Temmuz darbe girişimine ve mücadele edilen terör örgütüne de değinen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, tüm dünyada evanjelizm adı verilen akımın hızla devam ettiğini dile getirerek yaşananlarında bunun bir uzantısı olduğunu ve sistematik olarak işlenen, 40-50 yıllık bir planın ortaya konduğunu söyledi. Rektör Prof. Dr. Alkan, “Buradaki hatamız ise İslam dininin iman ve akıl üzerine kurulduğunu biz maalesef unuttuk ya da çok fazla dikkate almadık. Kur’an-ı Kerim’de 245 kez “Hiç düşünmez misiniz?” ifadesi geçiyor. Gerçekten imanla beraber “Hiç düşünmez misiniz?” denildiği zaman bu insanlar bu noktalara gelemezdi. Bu insanların bu noktalara gelmesindeki hataları da sizlerin görmesi ve gerçekten doğru İslam’ı, doğru temellerde, doğru bilgilerin aktarılması sizlerin işiniz” dedi.

Bu darbenin tamamen elektronik cihazlar ve yazılımlar üzerinden gerçekleştirildiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Dolayısıyla herkesin eleştirme hakkı var ama bizim eleştirme hakkıyla beraber düzeltme sorumluluğumuz var. Siz değilse kim yapacak bu işi?” diyerek Necip Fazıl Kısakürek’in “Kim var denildiğinde sağına ve soluna bakınmadan bir adım öne çıkan, ben varım diyen bir gençlik” sözünü hatırlattı. Rektör Prof. Dr. Alkan, “Bu ülkenin sizin gibi pırıl pırıl, tertemiz beyinlere, insanlara, kardeşlerimize ihtiyacı var. Çünkü bu ülke sadece Türkiye’den sorumlu değil. Gönül coğrafyası olarak adlandırdığımız Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar coğrafyası için büyük önem arz ediyoruz” dedi.

Rektör Prof. Dr. Alkan, “Birinciler hedefe, ikincilerde birincilere yönelir”

“Birinciler hedefe, ikincilerde birincilere yönelir. Birincilere rahat yoktur. Eğer birinciliği istiyorsanız rahatsızlığı da kabul etmelisiniz. Hem rahatlık hem birincilik hem dünyayı değiştiren insan olma şansı yok. Hepimize çok iş düşüyor. Toplumun en üst entelektüel beyni, aklı burası. Akademik anlamda, entelektüel anlamda problemleri çözecek daha üstümüzde başka bir kurum olduğunu düşünmüyorum” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, konuşmasının devamında Üniversitemizde sunulan imkanlardan ve yapılan çalışmalardan bahsetti.

Öğrencilerimizin kısmi zamanlı çalışma imkanı, yemek bursu ve kütüphane hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmalarını istediğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, öğrencilere Üniversitemiz bünyesinden bulunan kulüplerinde de aktif olarak yer almalarını söyleyerek “İçinde yaşadığımız toplumu ve reflekslerini anlayabilmeniz için o toplumun içerisinde farklı şekillerde bulunmanız gerekiyor. Bu anlamda da öğrenci kulüpleri büyük önem arz ediyor” dedi. Üniversitemiz kütüphanesinde basılı ve elektronik olmak üzere yaklaşık 400.000 kaynak, 45.000’den fazla basılı ve e-dergi,  mekandan bağımsız erişilebilen 50’yi aşkın veri tabanı ile 1.000’in üzerinde olan görsel-işitsel materyalin tüm öğrencilerimizin hizmetinde olduğunu da sözlerine ekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Hepinize başarılı ve gurur duyacağımız bir eğitim dönemi diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube