Yayınlanma Tarihi: 03 Temmuz 2016 Pazar

Rektörümüz Kardiyak Rehabilitasyon Hastalarını Ziyaret Etti

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ömer Sobacı, T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi hastane yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Karavelioğlu ile birlikte kardiyak rehabilitasyon hastalarını ziyaret etti.

Kardiyak rehabilitasyonun, kalp krizi geçirmiş, stent takılmış, ameliyat olmuş veya kalp yetersizliği olan hastaların doktorlar gözetiminde egzersiz yaptığı bir birim olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yusuf Karavelioğlu, “Rehabilitasyon programı sırasında hastalarımızın kalp atışları, tansiyon ve kan oksijen düzeyleri yakın bir şekilde izlenmektedir. Karadeniz bölgesinde ilk olan bu ünitemizi Türkiye’deki eşdeğerlerinden daha kapasiteli ve daha profesyonel olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ankara’daki bir çok büyük kardiyoloji merkezinde bu rehabilitasyon programının henüz olmadığını düşünürsek bu hizmetin burada yapılıyor olması çok kıymetlidir. Birçok hastalarımızdan olumlu geri dönüşler aldığımız bu merkezimizden faydalanmak isteyen hastalarımız kardiyoloji kliniği başvurmaları halinde değerlendirmeye alınacaklarıdır” diyerek kardiyak rehabilitasyonun kriz sonrası hastaların kaybettikleri fonksiyonlarını ve en önemlisi kendilerine olan güvenlerini tekrar kazanabilmeleri için çok önemli olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda kardiyoloji merkezimizde kişinin bisiklet sisteminde pedal çevirirken solunum parametrelerinin de maske ile takip edip kapasitesini değerlendiren kardiyopulmoner egzersiz testinin yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Yusuf Karavelioğlu, “Hastalarda mevcut olan çabuk yorulma, nefes darlığı şikayetlerinin bu test sayesinde damar tıkanıklığı, kalp yetersizliği, akciğer hastalığı, kas iskelet sistemi hastalıkları veya kondüsyonsuzluk gibi nedenlerden hangisine bağlı olduğunu etkin bir şekilde değerlendirilmektedir. Üniversite hastaneleri ve büyük eğitim araştırma hastaneleri dahil birçok merkezde bulunmayan bu test kardiyoloji merkezimizde aktif olarak kullanılmaktadır” diyerek efor yapamayan, ortopedik engelli olan hastalara da eko eşliğinde; bisiklet temelli eğim verilen stres ekokadiografi testinin uygulanabildiğini açıkladı. Doç. Dr. Karavelioğlu “Yatay eğim verilerek yapılan bu testle normal efor testinde yakalanamayan damar tıkanıklıkları rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Türkiye’de çok az klinikte kullanılan bu cihazda kardiyoloji kliniğimizde aktif olarak kullanılmaktadır” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Sağlık Bakanlığı ile ortak kullanım anlaşmasının imzalanmasının ardından, Tıp Fakültemizde çok ciddi gelişmelerin kat edildiğini ifade ederek sağlık alanını çok önemsediklerini, bu alandaki çalışmaların da her geçen gün artarak devam edeceğini belirtti ve Tıp Fakültemizde yapılan çalışmaların memnuniyet verici olduğunu vurguladı. “Artık ilimizde, hemen her türlü branşta pek çoğu ilk olan çok sayıda operasyon ve tedavi, konusunda uzman Tıp Fakültesi öğretim üyelerimizle birlikte hastanemizdeki hekimlerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Asıl amacımız başta bulunduğu ilimiz, sonra bölgemiz, sonrasında ülkemiz ve nihayetinde tüm insanlığa katkı sağlayacak bir yükseköğretim kurumu olmaktır” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Tıp Fakültemizde hem bilimsel hem de topluma yarar sağlama noktasında gerçekten güzel ve faydalı çalışmalar yapıldığının altını çizdi.

Üniversite sıralamalarındaki yerimizin her yıl artış gösterdiğini ve bu başarının tesadüf olmadığını da ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan, Üniversitemizin hemen her alanda büyük gelişmeler kat ettiğini, tüm bunların Üniversitemizde oluşturulan sinerjinin ve hep birlikte sarf edilen yoğun gayretlerin sonucunda meydana geldiğini vurguladı.




HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube