Yayınlanma Tarihi: 12 Mayıs 2016 Perşembe

“Teknoloji Bağımlılığının Hizmetinde: Dijital Bağımlılık’’ Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Üniversitemizde 10. Kuruluş Yılı Etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz, Hitit Üniversitesi Deneysel Tüketici Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜTAM) ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde “Teknoloji Bağımlılığının Hizmetinde: Dijital Bağımlılık’’ konulu konferans Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emrah Karadere ve İsmet Serhat Damar’ın katılımıyla Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Etkinliğe; Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük akademik ve idari personelimiz ile çok sayıda öğrencimiz katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emrah Karadere ile İsmet Serhat Damar’ın özgeçmişinin okunmasının ardından konferansa geçildi.

Konferansa ilk konuşmacı Üniversitemiz Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emrah Karadere “Teknoloji (Digital) Bağımlılığı” temalı sunumunu gerçekleştirdi.

Sunumuna bağımlılık kavramının tanımına, internet ve internetin tarihçesine değinerek başlayan Yrd. Doç. Dr. Karadere,  internetin köklerinin "Galaktik Ağ" kavramıyla ilk kez 1962 yılında J.C.R. Licklider tarafından tartışmaya açıldığını, 1989’da “internet” teriminin ilk kez kullanıldığını ve Türkiye’nin ise internete Nisan 1993’ten beri bağlı olunduğu bilgisini verdi.

Türkiye’de internetin kullanım amaçlarına, internet ve bilgisayarın hayatımıza dahil olmasına, internetin olumlu ve olumsuz yanlarına değinerek “Makine merkezli odaklanma, insan merkezli odaklanmaya göre daha kolay ve tercih edilebilir olmakta” diye konuşan Yrd. Doç. Dr. Karadere, bağımlılık yaratan hususların ulaşılabilirlik, karşılanabilirlik ve isim belirtilmemesinden kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Teknoloji bağımlılığını ise teknolojiyi kullanmada ve onunla ilişkide kişinin iradesini kaybetmesi, kendini denetleyememesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlaması hali olarak tanımlayarak bu bağımlılık türünün tespit edilmesindeki zorluklara değinen Yrd. Doç. Dr. Karadere, Türkiye’de sıklıkla internet bağımlılığı açısından risk altında olabileceği düşünülen kullanıcıların oranının %8,68- %18.4 olduğunu bilgisini paylaştı. Son olarak Yrd. Doç. Dr. Karadere,  teknoloji bağımlısının kötü yola girmesindeki sebeplere, klinik görünüm ve fiziksel semptomlardan bahsederek sunumunu tamamladı.

İkinci konuşmacı ise Klinik Psikolog İsmet Serhat Damar ise sunumunu daha çok klinik vakalardan örnekler vererek gerçekleştirdi.

Digital bağımlılığın oyun, araştırma, aldatan bağımlılık gibi türlerinin olduğundan bahseden  İ. Serhat Damar, digital bağımlılığın bilişsel davranışçı terapisinin aşamalarının davranışçı değiştirme ve bilişsel yeniden yapılandırma olduğunu sözlerine ekleyerek konuşmasını tamamladı.

“Teknoloji Bağımlılığının Hizmetinde: Dijital Bağımlılık’’ konulu konferans öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından katılımcılara plaket takdimi ve hediye verilmesinin ardından sona erdi.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube