Yayınlanma Tarihi: 10 Mayıs 2016 Salı

Üniversitemizde “Ortadoğu’da Demokrasinin Geleceği” Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz ve Üniversiteli Aktif Gençler (ÜNİAK) iş birliğinde “Ortadoğu’da Demokrasinin Geleceği” konulu panel Prof. Dr. Yasin Aktay’ın katılımıyla Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonu’nda  gerçekleştirildi.

Etkinlik öncesinde Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı Prof. Dr. Yasin Aktay ziyaret ederek panele geçildi.

Panele; Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu, AK Parti İl Başkan Yardımcıları Şeyda Önen ve Adem Candan, Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Ayhan Poyraz akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından panelin açılışını Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt yaptı. Saygı ve selamlama konuşmasını yaparak panelin hayırlara vesile olmasını dileyen Kurt, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Program Prof. Dr. Yasin Aktay’ın sunumuna geçmeden önce özgeçmişinin okunmasıyla başladı. 

Prof. Dr. Yasin Aktay saygı ve selamlama konuşmasının ardından dünden bugüne gelinen noktada üniversitelerin sayısına ve niteliğindeki olumlu değişime/artışa vurgu yaparak “1985’te üniversite sayısı 28 idi. Şu anda ise toplamda 195 üniversitemiz bulunmakla beraber her ilde bir üniversite var. Üniversiteler geçmişte bilimin yanı sıra ideoloji ile uğraşıyorlardı.  Şu anda bunlar aşıldı ve her kesime hitap eden evrensel üniversiteler haline geldik.” diye konuştu ve ekledi: “Üniversitelerin şehre yaptığı katkı yadsınamayacak derecede önemli ve eğitime ayrılan bütçe miktarının artışı da aşikar.” 

Prof. Dr. Aktay, Türkiye’nin geçmişinden başlayarak gelinen noktanın önemine ithafen “Türkiye, bir başarı öyküsüdür” diye konuşarak “Bize bir heyecan ve etrafında toplanabileceğimiz yeni bir bayrak/sancak veriyor” dedi.

“İslam ve demokrasi uyuşur mu?” sorusu üzerinde durarak “Bugün geri kalmışsak İslâmdan uzaklaşmışlığımızdandır. İslam dini; ilmi, akletmeyi ve düşünmeyi sağlar.” diyen Prof. Dr. Aktay, “İslam dini dışında iki ayrı dini bir arada tutabilen başka bir din yoktur.  Bu bağlamda İslam ve demokrasinin uyumuna en güzel örnektir” yorumunda bulundu. 

Arap Baharı sürecine ve Batılı ülkelerin tutumuna eleştirel bir şekilde değinen Prof. Dr. Aktay, demokrasi ve insan hakları konusuna sözde önem veren ülkelerin Arap ülkelerinin demokratikleşme sürecinde destek olmadıklarını tam tersine darbeleri ve darbe yapanları destekleyen bir tutum sergilediklerinden bahsederek “Kimse bize demokrasi ve insan haklarından bahsetmesin. Biz demokratik bir ülkeyiz ve demokrasimizi daha iyi geliştirmek için elimizden geleni yapıyor ve yapacağız” söylemlerinde bulundu.

“Batılı ülkelerin İslâm ve demokrasi arasında uyum sorunu olduğunu empoze etmeye çalışması Müslüman alemine kurulmuş bir tuzaktır.” ifadesinde bulunan Prof. Dr. Aktay, düşüncesini Arap Baharı’ndan örnekle zenginleştirerek “Arap Baharı’ndan sonra demokrasi istendi. Peki Batılılar neden destek vermedi? İşte burada durmak ve düşünmek gerekir. Arap Baharı sürecinde Batılıların demokrasi ile anlattıkları bir maskeleme ve yalandan ibarettir.” diye konuştu. 

Ülkemizi de aynı oyunların içerisine çekmek isteyen güçlerin olduğundan bahsederek bu bağlamda “Demokrasi ve insan hakları bizlere emperyalist mücadele aracı olarak kullanılıyor.  Bizlere düşen görev, birbirimize kenetlenerek birlik ve beraberlik içerisinde çok güçlü olmak” önerisinde bulunan Prof. Dr. Yasin Aktay,  demokrasinin geleceğini yeni yetişen nesillerin eskiye oranla birtakım değişikliklerle kendi iradelerini ellerine almaya istekli olduklarına/olacaklarına bağlayarak konuşmalarını tamamladı.

“Ortadoğu’da Demokrasinin Geleceği” konulu panel, soruların cevaplandırılmasının ardından plaket takdimiyle sona erdi.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube