Yayınlanma Tarihi: 03 Nisan 2016 Pazar

Hitit Üniversitesi Web Trafiği Performansı Her Geçen Gün Yükseliyor

Hitit Üniversitesi’nin web trafiği, global ve ülke bazında sıralama verileri sunan alexa.com’a göre her geçen gün artış göstermektedir. Öyle ki, global web trafiği sıralaması 130,881 olan Üniversite web sitemizin Türkiye web trafiği sıralaması 2,984’e ulaşmıştır. Global web trafiği sıralaması, günlük web site ziyaretçi sayısı ile son üç aylık web site görüntülenme sayısının ortalaması alınarak hesaplanırken, Ülke web trafiği sıralaması, günlük web site ziyaretçi sayısı ile son bir aylık web site görüntülenme sayısının ortalamasına göre belirlenmektedir. 

Hitit Üniversitesi web trafiği performansının arttırılmasında Üniversitemiz personeli tecrübeli web site tasarım uzmanlarının yanı sıra, Hitit Üniversitesi Deneysel Tüketici Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yer alan Göz İzleme Cihazı kullanılarak yapılan deneysel analiz sonuçlarından da yararlanılmaktadır. Nörogörüntüleme tekniklerinden biri olan Göz İzleme (Eye Tracking) Tekniği, web sitesini ziyaret edenlerin web sitede baktıkları ve odaklandıkları sekmeler hakkında bilgi vermektedir. Göz izleme cihazıyla yapılan analizler sonucunda;

  • Ziyaretçilerin web sitesindeki sekmeleri ilk görüntüleme saniyeleri, 
  • Ortalama tekrar görüntüleme saniyeleri, 
  • Web sitesindeki sekmelerin her birine ortalama odaklanma saniyeleri, 
  • Web sitesindeki her bir sekmeyi analiz süresince görüntüleyen kişi sayıları
  • Web sitesindeki her bir sekmeyi tekrar görüntüleyen kişi sayıları 

hakkında sayısal veriler elde edilmektedir. Sayısal veriler, web sitede yer alan her bir sekmeyi kaç kişinin görüntülediğine ve her bir sekmeye kaç saniye odaklanıldığına dair performans değerleri sunmaktadır.  Göz İzleme Tekniği ile sayısal verilerin elde edilmesinde ısı haritaları, çizgi grafik, saydam haritalar ve nokta grafiklerden yararlanılmaktadır. Böylece web site üzerinde en çok kalınan ve en fazla dikkat çeken kısımlar belirlenebilmekte, web tasarımının hedefler doğrultusunda daha kullanışlı hale getirilmesi imkanı elde edilmektedir. 

Hitit Üniversitesi web sitesinin performansını değerlendiren Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Üniversitemiz web sitesinin yoğun olarak ziyaret edilmesinde, sitenin user-frendly olmasının, ihtiyaçlara en hızlı ve kısa yoldan cevap verebilmesinin ve bilimsel tekniklerden yararlanılarak sürekli yenilenmesinin etkili olduğunu ifade ederek, Üniversite bünyesinde bilimsel ve pratik hayata dönük çözümler üretebilecek merkezlerin kurulmasının önemli olduğunu; Üniversitenin web sitesinin geliştirilmesinin yanı sıra diğer birimlere yönelik çalışmalarda ilgili merkezlerden destek alındığını belirtti. 

Deneysel Tüketici Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜTAM)’nin 2014-2016 yıllarında Göz İzleme Cihazı kullanarak gerçekleştirmiş olduğu Üniversitemiz web site analiz örnekleri şöyledir: 

2014 Yılı Web Site Analizi Örneği:


2016 Yılı Web Site Analizi Örneği:


2


Hitit Üniversitesi Rektörlüğü

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube