Yayınlanma Tarihi: 31 Mart 2016 Perşembe

Üniversitemizde “Çanak-Çömlek Teknolojisi ve Üretim Zinciri” Konulu Konferans Düzenlendi

Dr. Martin Godon’un konuşmacı olarak katıldığı “Çanak-Çömlek Teknolojisi ve Üretim Zinciri” konulu konferans Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Yoğun bir katılımın gözlendiği konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Teknik Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Menderes Suiçmez, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık ve Hitit Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlknur Taş, Üniversitemiz akademisyenleri ve öğrencileri ile basın mensupları katıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Üniversitemiz Hitit Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlknur Taş, “Çanak çömlekler ilk kez tespit edildikleri Neolitik Çağ’dan başlayarak tarihsel dönemleri göreceli olarak saptamak ve kültürel bölgeleri tanımak için kullanılan çok önemli malzemelerdir. Uzun bir süre boyunca çanak ve çömleklerin biçimleri, bezeme ve süslemeleri, kültürel ve kronolojik açıklamalara ve tanımlara temel oluşturmuşlardır.” açıklamasında bulunarak “Öyle kültürel dönemler vardır ki kendisini tanımlayan ya da açıklayan bir seramik cinsinden başka herhangi bir değer yoktur. Bununla beraber litik araştırmalarda olduğu gibi seramik üretimi araştırmaları da uzun süredir içinde tutsak kalmış olduğu basit araştırma tanımından kurtulup kendisine çok yönlü araştırmalar sınıflandırmasında yer bulabilmiştir.” dedi. 

Konferansın konuşmacısı Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Arkeolojisi Bölüm Başkanı Prehistoryen Dr. Martin Godon, konferansın ana konusunu oluşturan tüm bu kültürel bağı anlamak için literatürde “üretim zinciri” olarak adlandırılan bütün yapı işlem sürecinin takip edilmesi gerektiği konusuna değindi. 

Sunumunda Dr. Martin Godon, “Ham madde nereden geliyor, neden söz konusu madde seçilmiştir,  hangi yapı teknolojisi kullanılmış ve aynı kültürel bölge içerisinde farklı yöntem ve uygulamalar var mıdır?” sorularını ve analiz yöntemlerini de ele alarak bu konu hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Aynı zamanda konferansın ardından teoriğin pratiğe aktarılması adına iki gün boyunca dört seans halinde atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube