Yayınlanma Tarihi: 20 Aralık 2016 Salı

Üniversitemizde "Bayrak ve Dua Şairi Arif Nihat Asya" Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemizin 10. Kuruluş Yılı Etkinlikleri kapsamında Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü tarafından HİTÜ MYO Ethem Erkoç Konferans Salonunda, KKTC Lefke Avrupa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadettin Yıldız'ın konuşmacı olarak katıldığı “Bayrak ve Dua Şairi Arif Nihat Asya” konulu konferans düzenlendi. Etkinliğe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Menderes Suiçmez, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Güler başta olmak üzere akademik, idari personel, öğrenciler ve Çorum halkı yoğun ilgi gösterdi. 

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan konferansın açış konuşmasını, Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Meral Demiryürek yaptı. Doç. Dr. Demiryürek, Arif Nihat Asya'nın "Düşünülüyorum, o hâlde varım" deyişini hatırlatarak, onun bu sözünden hareketle, kendisinin hâlâ düşünüldüğünün göstergesi olması dileğiyle böyle bir etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade etti ve bir sanatçı için en önemli ödülün hatırlanmak olduğunun altını çizdi. Yaklaşık 30 yıldır Arif Nihat Asya üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Saadettin Yıldız’a katılımlarından dolayı teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

Açış konuşmasının ardından Arif Nihat Asya'nın kendi sesinden "Bayrak" şiiri ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sesinden "Dua" şiiri etkileyici videolar eşliğinde dinleyicilere sunuldu.

"Salonda, Türkiye'nin geleceğini hazırlayacak, küçüğünden büyüğüne pek çok aydın insan bulunuyor. Bizim bu insanlara ihtiyacımız var" diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Yıldız, böyle bir anma toplantısını düşünmenin büyük bir vefa göstergesi olduğunu vurguladı. Sanatkârların bizlere bıraktıkları en büyük nimetin gelecek inşa etme şuuru olduğunu, bunun olmaması durumunda sanatın içinin boşalacağına dikkati çeken Prof. Dr. Yıldız, Arif Nihat Asya'yı anlatarak, kendisinin ona olan borcunu ödemeye çalışacağını belirtti.

Prof. Dr. Yıldız, konuşmasının devamında "sanatçı" kavramıyla ilgili olarak şunları kaydetti: "Sanatçı dünyaya farklı bakar. Bu, onu bizden, yani sıradan insandan ayıran en önemli özelliktir. Bir sanatçıyla aynı boyda, kiloda, tavırda pek çok insan bulunmasına rağmen, onun dünyaya bakışı farklı olduğu için o sanatçıdır." Farklı yorumlayabilen, farklı anlatabilen, farklı görebilen kişinin sanatçı olabileceğinin, Arif Nihat Asya'nın da tüm bu sebeplerden dolayı gerçek bir sanatçı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yıldız, konuşmasının devamında Arif Nihat Asya'nın hayatından kesitler aktardı ve şiirlerinden örnekler okudu. Kendisinin son derece nüktedan bir kişiliğe sahip olduğunu, ayrıca gerçeğe çok farklı perspektiflerden bakabildiğini söyleyen Yıldız, bir trajediden dahi eser çıkarabilecek sanat gücünü taşıdığını ifade etti. Prof. Dr. Yıldız, şairin sahip olduğu bu şiir gücünün ortaya çıkışının çeşitli sebeplerinin bulunduğunu, bunlardan birinin de, kendisinin çok erken yaşlarda başka şairlerle tanışmış olmasından kaynaklandığını belirtti ve ardından 1940'lı yıllarda yazdığı bir rubaiyi okuyarak, bu rubainin, Arif Nihat Asya'nın hayatına dair derin izler taşıdığına işaret etti. Prof. Dr. Yıldız, şairin hayatıyla ilgili bilinmeyen detayları da dinleyicilerle paylaştı.

Prof. Dr. Yıldız, konuşmasının bitiminde Arif Nihat Asya'nın yaşamıyla ilgili önemli belgelerin fotoğraflarını, kendi el yazısını ve daktilo ile yazdığı metinleri dinleyicilerle paylaştı. Ayrıca Arif Nihat Asya'nın Dua II adlı şiirini de okuyan Prof. Dr. Yıldız, bu şiirin gölgede kaldığını, çoğu kimse tarafından bilinmediğini, ancak günümüz şartları düşünüldüğünde çok anlamlı ve uygun olduğunu belirtti.

Konferans sonrasında Prof. Dr. Saadettin Yıldız, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı makamında ziyaret ederek davetlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. Rektörümüz Prof. Dr. Alkan ise konferansın gerek öğrencilerimiz gerekse Çorum’un edebiyatseverleri tarafından ilgiyle izlenmesinin mutluluk verici olduğunu belirterek Prof. Dr. Yıldız’a teşekkür etti ve hediye takdiminde bulundu.

Arif Nihat Asya'nın "Dua" şiirinin videosuna erişmek için tıklayınız.

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube