Yayınlanma Tarihi: 23 Ağustos 2015 Pazar

Rektörümüz Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık ile birlikte yeni eğitim öğretim yılı öncesi, Üniversitemizin çalışmaları hakkında bilgi paylaşımında bulunmak üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Rektör Prof. Dr. Alkan, “Artık üniversite hangi bölümü açalım diye konuşuyor. Artık üniversite; iş adamlarına öğrencilerimizle beraber çalışın, öğrencilerimize staj yaptırın, beraber çalışmalar yapılmasını konuşuyor. Artık üniversite bir çalışmayı yaparken nasıl yaparım, nasıl modelleyelim konularını konuşuyor. Artık üniversite öğrencileri Kızılay Meydanında, Taksim Metrosunda “Hitit Üniversitesi’ne Bekliyoruz” sloganlarıyla üniversitesine çağırıyor” diyerek kuruluşundan itibaren geçen 9 yıllık bir süre içerisinde ilimizin göz bebeği kurumlarından birisi olan Hitit Üniversitesi’nin, fiziki altyapısını iyileştirme çalışmalarının hızla sürdürüldüğünü, akademik ve eğitim için gerekli çalışmaları da tüm hızıyla yerine getirmeye çalıştığını vurguladı.

“Hitit Üniversitesi’nin yıllar sonrasının köklü bir üniversiteye dönüşmesinin ancak bugünden atılacak sağlam adımlarla gerçekleşeceğine olan inancımız, bizlerin bu başlangıç döneminde büyük atılımlar yapmamızı zorunlu kılmaktadır” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, Basın mensuplarının göstermiş olduğu yakın ilgi ve alakadan dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirerek “Üniversitemize olan ilginiz beni çok mutlu ediyor. Yaptıklarımızı insanlara en iyi aktaran, onlardaki talepleri de bize en iyi taşıyan, çok ciddi bir rol üstlenen bir kurumsunuz. Burada yapılan her şey Çorum içindir. Burada yapılan her şey üniversite içindir. Bu kurum ileriye giderse Çorum ileriye gider. Bu şehri anlamlı kılan unsurlardan bir tanesi Hitit Üniversitesi olsun diye çalışıyoruz” dedi.  

“Kampüs çalışmaları çerçevesinde geçen 4 yılda çok önemli aşamalar kat edildi”

2011 yılında başlatılan kampüs çalışmalarında öncelikle üniversitemizin gelişimi kısa, orta ve uzun süreli hedefleri dikkate alınarak arazi planlaması yapıldığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan, “Yapılan değerlendirmeler ışığında 2011’de başlatılan kampüs çalışmaları çerçevesinde geçen 4 yılda çok önemli aşamalar kat edilmiş; satın alma, kamulaştırma ve tahsis işlemleri ile oldukça kısa bir sürede tamamlanmıştır. İlimizin kuzey doğu bölgesinde yer alan ve Kuzey Kampüsü adı verilen bölge ile şehrin güneybatı bölgesinde yer alan ve Güney Kampüsü adı verilen bölgelerden oluşan iki ayrı kampüs alanı belirlenmiştir” diyerek Kuzey Kampüsün tahsis işlemleri devam eden arazilerle birlikte bugün itibariyle 2.042.613 m²’ye; Güney Kampüsün ise 461.441 m²’ye ulaştığını, Üniversitemizin diğer birimlerimiz ile birlikte toplamda 2.766.575 m² yerleşke alanına sahip olduğunu belirtti.

“1. Etap Kampüs çalışmaları kapsamında %12’lik fiziki gerçekleşme sağlandı”

Kuzey Kampüste 542.000m²’lik alanın master planlarının yapıldığını, kampüs altyapısı ile toplam 55.700m² fiziki alana sahip dört adet birimin 22 Mayıs 2014 tarihinde yapım işi ihalesinin gerçekleştirildiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Alkan, “Bugün itibariyle Kuzey Kampüsü’nde 1. Etap Kampüs çalışmaları kapsamında %12’lik fiziki gerçekleşme sağlanmıştır” diyerek 2. Etap Yapım İşi kapsamında Kreş (3.440m²), Mühendislik Fakültesi Ek Binası (12.500m²), Merkez Kütüphane (8.940m²) ve Enstitü (4.745m²) binalarının projelendirme çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

“Kampüsün elektrik, ısıtma ve soğutma enerjisi trijenerasyon sistemi ile sağlanacak”

Isı ve enerji merkezi binalarını, bunlara bağlı galeri ve enerji hatlarını, kampüs giriş kapısını, kampüs yollarını (bisiklet yolu, yaya yolu vb.), pis su, temiz su, yangın suyu ve yağmur suyu hatlarını kapsayan altyapı projeleri hakkında bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Alkan, “Kampüsün elektrik, ısıtma ve soğutma enerjisi doğalgazdan elektrik üreterek, baca ve gövde ısısını ısıtmada, atık gazın absorbsiyonlu chiller ile soğutmada kullanılmasına dayanan enerji üretim şekli olan trijenerasyon sistemi ile sağlanacaktır. Sistemin kendisini 4 yılda amorti etmesi ve %35’lik enerji tasarrufu sağlanması öngörülmüştür. Isı Merkezi Binası 2.171m² kapalı alana sahip olup, fiziki gerçekleşme oranı %0.42’dir. 668m² kapalı alana sahip olacak Enerji Merkezinin de fiziki gerçekleşme oranı %0.23’tür. Isı ve Enerji Merkezlerinin 2016 yılında tamamlanması planlanmıştır” dedi.

Rektör Prof. Dr. Alkan, Üniversitemizde yapımı devam eden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Merkez Yemekhane, Spor Salonu, Sungurlu Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu İdari ve 2. Etap binaları ile tamamlanan Merkezi Araştırma Laboratuvarı (HÜBTUAM), Teknopark ve Kuluçka Merkezi, Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu binaları hakkında ilgi paylaşımında bulunarak çalışmaların hızla devam ettiğini sözlerine ekledi.

“Hedefimiz her bir akademisyenimizin yılda en az bir kez yurt dışında bilimsel etkinliklere aktif olarak katılmasını sağlamaktır”

Akademik ve idari personel sayıları ile ilgili bilgi veren Rektör Alkan, “2010 yılında 321 olan akademik personel sayısı bugün itibariyle 225’i öğretim üyesi olmak üzere toplamda 539’a; 208 olan idari personel sayısı ise 349’a ulaştı ve 11 yabancı uyruklu öğretim elemanımız var” diyerek Üniversitemizin her konuda olduğu gibi eğitimde de uluslararasılaşmaya önem verdiğini ve öğretim elemanlarımızın kısa ve uzun süreli olmak üzere yurt dışı görevlendirmelere destek sağladığını vurguladı. Rektör Alkan “Hedefimiz her bir akademisyenimizin yılda en az bir kez yurt dışında bilimsel etkinliklere aktif olarak katılmasını sağlamaktır” dedi.

“İstihdam garantili bölüm ve program açmaya özen gösteriyoruz”

Meslek Yüksekokullarımızda 2010 yılında 38 olan program sayısının, bu yıl itibariyle %126’nın üzerinde bir artışla 86’ya, lisans programlarımızda 34 olan bölüm sayısının %94’lük bir artışla 66’ya, Enstitülerimizdeki programların sayısının da %127’lik bir artışla 11’den 25’e ulaştığını belirten Rektör Alkan, Üniversitemizin bölgenin koşullarına uyum gösteren ve geleceğe dönük, istihdam garantili bölüm ve program açmaya özen gösterdiğini ifade etti.


Öğrenci sayımızdaki artışa da dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Alkan, “2011 Yılında Üniversitemizin önlisans, lisans ve lisansüstü toplam öğrenci sayısı 9,524 iken, bugün geldiğimiz noktada bu rakam oldukça yükselmiştir. Öyle ki, 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı yerleştirmeleri sonucunda 2011 yılına göre öğrenci sayımızın yaklaşık %95’lik bir artış ile 16,000’in üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir” dedi.


“Lisans programlarda %99.50, ön lisans programlarda %99.15’e doluluk oranına ulaştık”

Üniversitemiz, lisans programlarının 1,796 öğrencimiz tarafından tercih edilerek %99.50, ön lisans programlarımıza ayrılan kontenjanların da 1,866’sı tercih edilerek %99.15 doluluk oranına ulaştığını açıklayan Rektör Alkan, “Son yıllarda başta akademik kadro olmak üzere, hemen her alanda, nitel ve nicel büyük bir gelişme ve büyüme ivmesi yakalayan Üniversitemiz, süreklilik temeline dayalı bir gelişme modeli ile Ülkemizin ihtiyaç duyduğu ve öğrencilerimizin yoğun talep ettiği bölüm ve programlar açmaya devam etmiştir. Bu yıl istihdam odaklı bir anlayışla meslek yüksekokullarımız bünyesinde açılan ve ilk defa öğrenci alan programlarımızın da tümü %100 oranında tercih edilmiştir” dedi.


“Uluslararası öğrenciler Üniversitemize rekor düzeyde başvuru gerçekleştirdi”

Dünyanın değişik ülkelerinden 63 uluslararası öğrenci öğrenimini devam ettirdiği Üniversitemizde

2013 yılında 15 ülkeden başvuru yapan 294 kişiden 23’ünün, geçen yıl 23 farklı ülkeden yapılan 401 başvuru sonucunda 47 yabancı uyruklu öğrenci Üniversitemize kayıt yaptırdığı bilgisini veren Rektör Prof. Dr. Alkan, “Uluslararası öğrencilerin Üniversitemizi tercihi bu yıl da artarak devam etti. Öyle ki, 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılında Üniversitemize rekor düzeyde başvuru gerçekleşerek 54 farklı ülkeden 1186 başvuru yapılmış ve yapılan değerlendirme sonucunda bu öğrencilerin 29 farklı ülkeden 177’si asil ve 136’sı da yedek olmak üzere toplam 313’ünün başvurusu kabul edilmiştir” dedi.

 

“Üniversitemiz 2014 yılında 13 farklı ilde 140,000’in üzerinde öğrenciye tanıtıldı”

“En Özel Devlet Üniversitesi” sloganıyla, ülkemizin dört bir tarafında düzenlenen eğitim fuarlarına katılarak geniş kitlelere ulaşma imkânı bulan Üniversitemizin, öğretim elemanlarımız ve idari personelimiz tarafından etkin bir şekilde tanıtıldığını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Her yıl yenilenen tanıtım materyallerimiz ve stant tasarımımız ile katıldığımız tüm eğitim fuarlarında öğrencilerin ve rehber öğretmenlerin ilgi odağı haline gelen Üniversitemiz, 2014 yılında 13 farklı ilde 140,000’in üzerinde öğrenciye tanıtıldı” dedi.

“Üniversitemizi yakından tanıyabilmelerine imkân sağlamak amacıyla düzenlemiş olduğumuz “Lise Tanıtım Günleri” öğrenci tercihleri üzerinde önemli etkiye sahip olup, bu kapsamda Türkiye’nin çeşitli illerindeki liselere öğretim elemanlarımız tarafından ziyaretler gerçekleştirilmektedir” diyen Rektör Alkan, bu sene ilk kez Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da uygulanan Metro ve Açıkhava Reklamları ile bu şehirlerin en yoğun bölgelerinde görsel medya aracılığıyla tanıtım faaliyetlerinde bulunulduğunu vurguladı.

Üniversitemizin sadece ulusal değil uluslararası alanda düzenlenen eğitim fuarlarına da katılarak, yurt dışından gelecek olan öğrencilere tanıtımlar yaptığını ifade eden Rektör Alkan, “Bu çerçevede Sudan, Azerbaycan, Kazakistan, Fas vb. ülkelere gidilerek Türkiye’de öğrenim görmek isteyen öğrencilere Üniversitemizi yakından tanıma fırsatı sunulmaktadır” dedi.

Bilişim Alt Yapısı ve Otomasyon Sistemleri, Kütüphane Hizmetleri, Öğrencilerimize Sunulan Bazı İmkanlar ve Üniversitemizin 2014-2015 Dönemi URAP Sıralaması hakkında da konuşan Rektör Prof. Dr. Alkan, 2015 yılı itibariyle kütüphanemizde 201.045 yakın basılı ve elektronik kitap, 1.4 milyon elektronik tez, 43,700 elektronik dergi, 900,000’e yakın konferans bildirisi ile çok sayıda veri tabanı ve süreli yayına ulaşımın mümkün olduğunu ifade ederek “Üniversitemiz otomasyon bilgi sistemi yazılımı, kendi personelimiz tarafından yoğun ve özverili çalışmalar sonucu fonksiyonel modül yapısında hazırlanmış olup, şu an kullanılmaktadır” dedi. Rektör Alkan, aralarında Üniversitemizin de bulunduğu, 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler genel sıralamasında Üniversitemizin 2014 yılında 2011 yılına göre 14 sıra yükselerek 26. sıraya yükseldiğini, tüm devlet üniversiteleri arasında yapılan sıralamada ise 2011 yılında 88. sırada iken 2014 yılında 14 basamak yükselerek 74. sıraya ulaştığını vurguladı.

“2015 Yılının sadece ilk 7 aylık döneminde 46 proje, 587.722.68 TL ile desteklenmiştir”

Rektör Prof. Dr. Alkan, “BAP Birimimiz 2010 yılında yaklaşık 47.000 TL’lik bütçesiyle 14 projeye destek verebilirken (proje başına verilen ortalama destek miktarı 3,350 TL); Üniversitemizin yoğun gayretleri sonucunda bugün tek bir projeye verilen destek miktarı neredeyse 2010 yılı toplam BAP bütçesine ulaşmaktadır. 2015 Yılının sadece ilk 7 aylık döneminde 46 proje, 587.722.68 TL ile desteklenmiştir” dedi.

Çorum’un problemlerinin çözümü, sosyal kültürel hayatın geliştirilmesi, ilimizde yaşayanların hayat standartlarının iyileştirilmesi ve benzeri amaçları yerine getirmek için Çorum Belediyesi görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda proje yapmak üzere “Çorum İçin Bir Projem Var” isimli bir proje protokolü imzalandığını hatırlatan Rektör Alkan, “Üniversitemizdeki akademik bilgi birikiminin insanlığın yararına olacak çalışmalarda kullanılmasının en güzel örneklerinden birisi olan ve ülkemizde İstanbul’dan sonra sadece ilimizde yapılan bu uygulama ile “Ulaşım, Sosyal Hizmetler, Kültür ve Çevre” konularındaki araştırma projelerimiz 2015 yılı içinde desteklenmeye uygun bulunmuştur” dedi.

Basın toplantısı sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Üniversitemizde son zamanlarda yaşanan değişim ve dönüşümler sonucu ortaya çıkan bu başarı tablosunun oluşmasına emeği geçen ve katkıda bulunan başta akademik personelimize, idari personelimize, öğrencilerimize, tanıtım faaliyetlerimizi gerçekleştirdiğimiz öğretim elemanlarımıza, ilimizde ve her coğrafyada Üniversitemizi sahiplenerek bizlere maddi/manevi destek veren tüm gönüldaşlarımıza içtenlikle teşekkür ediyorum” dedi.

Rektör Prof. Dr. Alkan, toplantı sonrası basın mensupları ile birlikte Kuzey Kampüsümüzde devam eden çalışmaları yerinde inceledi.




HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube