Yayınlanma Tarihi: 25 Mayıs 2015 Pazartesi

Üniversitemizde “Harita Sektöründe Teknolojik Gelişmeler ve Uygulamalar” Konulu Etkinlik Düzenlendi

Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Harita ve Kadastro Programı tarafından “Harita Sektöründe Teknolojik Gelişmeler ve Uygulamalar” konulu etkinlik Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın yaptığı etkinlikte, programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek “Haritacılık çok meşakkatli bir meslek. Üniversitemizdeki yaşanan gelişmeler ve başarılar da haritacı olmamdan kaynaklı. Çünkü haritacılık sabır ve birçok sıkıntıya katlanmayı gerektiren bir meslek” diye konuşarak haritacılık mesleğinin zor bir meslek olduğu kadar maalesef maddi getirisi ve prestijinin de düşük olduğunu sözlerine ekledi.  Bunun nedeninin ise mesleğin inşaat altındaki kürsü olarak kalmasına ve halihazırda haritanın ötesinde sınırlarının çok fazla genişletilmediğinden kaynaklanmasına bağlayan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Ancak şu anda 2-2,5 milyar GPS cihazı var, 2020’li yıllarda da 7 milyara çıkması öngörülüyor” diye konuştu.

“Bu etkinlikte ana amacımız; haritacılığın artık dünyadaki yeni uygulamalarından bahsederek dünyadaki çehrenin değiştiğini göstermektir. Bizler hem meslektaşlarımıza bir açılım sağlamak hem üniversite olarak yer alabileceğimiz yeri belirlemek hem de siz değerli arkadaşlarımızı yetiştirirken güncel teknolojilere göre pazarlık gücünüzü arttıracak ve koşullarını sizlerin belirleyeceği donanımlara sahip olmanızı sağlamaya çalışmaktır” sözleriyle devam eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “İyi ki haritacı olmuşum ve çokta mutluyum” diye konuşarak öğrencilere stajlarını ciddi ve kendilerine artı değer sağlayacak kurumlarda yapmaları tavsiyelerinde bulundu. Prof. Dr. Alkan, ekinliğin yeni açılımlara vesile olmasını dileyerek emeği geçen ve katılım da bulunan herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Oturum başkanlığını Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Harita ve Kadastro Programı Öğr. Gör. Veli İlçi tarafından yapılan etkinliğin ilk oturumda “Uydularla Konum Belirleme Sistemlerinin Dünü, Bugünü ve Yarını” ve “İnsansız Hava Araçları” adlı sunumlar Doç. Dr. Muzaffer Kahveci tarafından verildi.

Doç. Dr. Kahveci sunumunda; navigasyon ve konum belirleme, konum belirlemenin tarihçesi, GNSS tanım ve kullanım alanları, Türkiye’de GNSS faaliyetleri ve GNSS’de güncel gelişmeler konularına değinerek haritacılığın ilk insanlık tarihinden günümüzdeki güncel gelişmelere kadarki sürecin anlatımında bulundu.

İkinci oturumda ise “Mobil Lidar Sistemi” konulu etkinlik Yüksek Mühendis Erkan Baygül tarafından gerçekleştirildi.

Etkinlik sonunda katılımcılara Rektörümüz Prof. Dr. Alkan tarafından verilen plaket töreninin ardından Mobil Lidar ve İnsansız Hava Aracı Uygulamaları açık havada yapılarak etkinlik tamamlandı.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube