Yayınlanma Tarihi: 05 Nisan 2015 Pazar

Rektörümüz “Yeni Türkiye ve Yeni Üniversite” Konulu Konferans Verdi

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından Hitit Akademi Derneğinde “Yeni Türkiye ve Yeni Üniversite” konulu konferans gerçekleştirildi.

Toplumun gelişmesinde çok önemli bir role sahip olan STK’ların öneminin bilincinden hareketle düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Hitit Akademi Derneği Başkanı Öğr. Gör. Zekeriya Işık, Hitit Akademi Derneğinin 8.yılına girdiğini, bu dernekle sosyal, toplumsal, siyasal, sportif, sanatsal ve insana değer veren hemen her alanda programlar, paneller, sempozyumlar, projeler gibi birçok çalışmalar yaptıklarını belirterek ilimizi bu tür çalışmalarla daha üste taşımayı hedeflediklerini söyledi. Üniversitemizin şehirle ve sivil toplum kuruluşlarıyla bütünleştiğini ve toplumla iç içe olduğunu ifade ederek Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın ilimize katma değer sağladığını düşündüğünü belirterek sözü Av. Fatih Maden’e bıraktı.

Hitit Akademi Derneği Kurucu Başkanı Av. Fatih Maden, derneğin Üniversitemizden 1 yıl sonra kurulduğunu, o zamandan bu zamana geçirilen zorluklara ve aşamalara değinerek yapmış oldukları birçok çalışma ve projelerden bahsederek Rektörümüzün geldiği günden bugüne kadarki süreçte büyük başarılara imza attığını, sadece ulusal alanda değil, uluslararası alanda da Üniversitemizin karakterini ve imajını en üst seviyeye taşıdığını vurgulayarak kendisine yapmış olduğu çalışmalardan ötürü teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, konuşmasında daha çok üniversitelerin rolü üzerinde durarak dünyada ilk kurulan üniversitenin Polonya’da 1080’li yıllarda, bizim için ise üniversite mantığının 1100’lü yıllarda medreselerde başladığı bilgisini verdi.

Dünyada gelişmek isteyen ülkelerin ilk olarak üniversiteleri geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Alkan, “Senaryoyu yazanlar arasında mıyız, yoksa oynayanlar içerisinde miyiz? Önemli olan senaryoyu yazmak. Bu da büyük ülke olmaktan geçiyor” diye konuşarak “Yeni Türkiye’de Yeni Üniversite” olabilmek adına çalışmalar yapmamız gerektiğine dikkat çekti.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemini de dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Alkan “Emek yoğundan bilgi yoğuna geçilmesi gerekiyor” dedi ve ekledi : “ Teknolojiye dönük çalışmalar yapmazsanız ilerleme kaydedemezsiniz. Bizim yapmamız gereken üniversiteler olarak AR-GE çalışmalarına ağırlık vermek, bilim üretmeye devam etmek ve üniversite-sanayi iş birlikleri yapmak.”

Konuşmasında gelişmiş toplum örneklerinden ABD’yi sık sık örnek veren Prof. Dr. Alkan, 1776 yılında kurulan bir ülke olan ABD’nin 1850 yılında Silikon Vadisini kurduğu ve bunun bir teknokent olduğu, ilk olarak üniversite-sanayi iş birliğini de 1860 yılında imzaladığı bilgisini vererek 300 yıllık geçmişi bile olmayan bir ülkenin gelmiş olduğu noktanın bilim ve teknolojiyle elde edildiğine vurgu yaparak “Bizim de artık hızlı gelişen dünyada daha çok çalışmamız daha çok bilim ve teknolojiye önem vermemiz gerekiyor. Üniversite olarak ben de elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Gerek Merkez Laboratuvarımızı gerek Teknokent’i kurarak gerekse de üniversite-sanayi iş birlikleri yaparak” diye konuştu.

Konuşmalarına “Katma değeri yüksek ürünlere mutlaka yönelmemiz ve üniversitelerin çok ciddi şekilde toplumunun lokomotifi olması gerekiyor. Keyfiyet değil artık zaruriyet.  Hepimizin sahaya çıkması önemli. Hemen her şey olmuyor. Bu bir süreç. Bizler de bu süreçte üniversite olarak gerçek kimliklerimize dönmeli, teknoloji ve sosyal bilimlerle çok yakınen ilgilenmeliyiz. Artık mazeret çağında değiliz, fırsatlarımız var, ‘Yeni Türkiye ve Yeni Üniversite’ için çalışalım” diyerek sözlerine son verdi. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube