Yayınlanma Tarihi: 20 Ağustos 2014 Çarşamba

2. Yılında Çorum’da Kardiyoloji ve Kardiovasküler Cerrahi Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi

Üniversitemiz ve Çorum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin birlikte organize ettiği “2. Yılında Çorum’da Kardiyoloji ve Kardiovasküler Cerrahi” adlı etkinlik, T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlik, Çorum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Turgay Happani’nin, Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Paç’ın, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın, Çorum Milletvekili Murat Yıldırım’ın ve Sağlık Bakan Yardımcımız Agah Kafkas’ın konuşmaları ile devam etti.

“Koroner Anjiyografi ünitemiz ile Kardiyovasküler Cerrahi Merkezimizin hizmete girmesinin 2. yılında düzenlediğimiz programımıza hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başlayan Çorum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Turgay Happani, bu ünitemizin açılışının ilimizi sağlık alanında sınıf atlatan tarihi bir açılış olduğunu belirterek il dışına sevki yapılan kalp hastalarımızın çilenin sona erdiğini açıkladı.

Bundan 2-3 yıl önce yılda 3 binin üzerinde hastamız koroner anjiyografi veya açık kalp ameliyatı gerekçesiyle il dışına sevk edildiğine dikkat çeken Dr.  Happani, “Kardiyoloji kliniğimiz ile Kardiyovasküler Cerrahi kliniğimizde toplam 14 uzman hekimimiz görev yapıyor. 8’i kardiyoloji uzmanı ve 6’sı kalp damar cerrahisi uzmanı. Bu hekimlerimizin 6’sı üniversite kadrosunda olup hastanemizde görev yapan hocalarımız. Ayrıca bu birimde görev yapan diğer sağlık personelimizin sayısı 57. Toplam 71 sağlık personelimizin görev yaptığı bu iki kliniğimiz yaptığı başarılı koroner anjiyografi ve açık kalp ameliyatlarıyla ülkemizde önemli klinikler arasına girmeyi başarmıştır. Bu kliniklerimizde 2 yıl içerisinde 115 binin üzerinde poliklinik, 250 açık kalp ameliyatı, 1400 damar ameliyatı, 100 kalıcı kateter uygulaması, 4250 koroner anjiyografi yapılmış ve 6 bin hastamız şifa bulmuştur.” diyerek bu başarıda emeği olan herkese teşekkür etti.

Etkinliğe davetinden dolayı teşekkürlerini arz ederek konuşmasına başlayan Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Paç da kalp hastalıklarının dünyada en sık görülen ölüm nedeni olduğuna dikkat çekerek Türkiye’deki sağlıkta dönüşüm programları ile 1. önem arz eden bir program dahilinde ele alındığını açıkladı. Dünyada pek çok ileri ülkede hala rastlanamayan bu çalışmanın Çorum’a kazandırılmasının canı gönülden istediği böyle bir merkezin 2 yıl sonunda böyle yüksek bir başarıyla övünülecek hale gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Mustafa Paç, bundan sonra Çorum’un kendi hastasını tedavi eden değil çevreden ve dünyadan hasta alan bir merkez haline dönüşeceğini açıkladı.

“Ektiğimiz tohumların sonuçlarını almak, ürünlerini almak gerçekten mutluluk verici. Bu güzel bir anı yaşamanın kıvancını sizlerle paylaşmak istiyoruz” diyerek hastanemizin aradan geçen 1.5 yıllık süreç içerisinde, afiliasyon sonrasında ciddi bir mesafe kat ettiğine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Üniversitemizin geçtiğimiz 2-3 yıl sonrasında kampüs sorununu çözmüş, 15 bin öğrenciye ulaşmış, artık şehrin her paydaşı ile bir araya gelerek herkesle iş birliği yapan ve bunun sonucunda da artık somut sonuçlarını almaya başlayan bir Üniversite olduğunu açıkladı.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımız her ilde bir üniversite olsun yaklaşımında üniversitelerin şehre bir katma değer sağlaması, şehirle entegre olup ona bir motivasyon sağlaması, onun ufkunu ve vizyonunu değiştirmesi olduğuna dikkat çekerek şu an ki etkinliğin de bunun somut göstergelerinden biri olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, aradan geçen 1,5 yıl gibi sürede örnek bir afiliasyon ortak kullanım anlaşması ile Tıp Fakültemizde muazzam gelişmelere imza atıldığını belirterek 50’ye yakın hekimin Tıp Fakültemizde bulunduğunu dile getirdi.

2012 yılında hastanemizdeki koroner anjiografi için sevk sayısının 1.667 iken, 2013 yılında bu rakamın 2’ye ve Ağustos 2014 itibari ile de şu ana kadar hiçbir sevk gerçekleşmediğini belirterek ‘600 günde 6.000’ gibi büyük bir rakama ulaştığını, bunların 250 tanesinin tıpta en üst operasyonlarından olan açık kalp ameliyatı olduğunu ve bu gurur verici başarıdan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, 1.000 yatak kapasiteli, 150 bin metrekareye sahip olan ve 2 yıl sonra faaliyete geçmesi beklenen hastanemizin karşısında, somut adımlar atılarak sağlık kampüsü dediğimiz Güney Kampüsü konuşlandırılarak hızla büyüyen Tıp Fakültemizin her alanda bölgesinde aranılan, istenilen ve ısrarla gelinen bir merkez olacağını açıkladı.

“İlimizi seviyoruz, memleketimizi seviyoruz. Bu sevgimize katkı sağlayacak büyük bir irade var. Çorum özelinde muazzam bir güç var. Her düzeyden inanılmaz bir destek alıyoruz ve gerçekten bunların sonuçlarını da somut olarak sizlerle paylaşmanın verdiği gururu yaşıyorum” diyerek göreve geldiği günden bu yana mazeret üretmeksizin doğrudan doğruya konuya odaklı bir çalışma anlayışıyla 3 yıl gibi bir sürede bu güzel hizmetlerin kendisine nasip olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Bu başarı hepimizin ortak başarısıdır. Biz dedikçe büyüyoruz, biz oldukça her geçen gün, her alanda çok daha güzel çalışmalara imza atacağız” diyerek bu güzel sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

 “Hepinizi saygı, sevgi ve hürmetle selamlıyorum”  diyerek konuşmasına başlayan Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, konuşmasına bir anısıyla devam etti.

Çorum Milletvekili Yıldırım, “1993’te oğlumu  1 yaşında hastaneye götürdük, tabi  o zaman kardiyoloji yok. Muayene ettiler, 1 hafta 10 gün ilaç verdiler, serum taktılar. Çocuk iyileşmedi. Ankara’ya götürmek zorunda kaldık.”  diyerek sağlık koşullarında bu günlere gelene kadar ne tür zorluklar geçirildiğine şahit olduğuna değindi.

2003-2004 yıllarında hemen hemen Ankara’da her hastanede, hastaların üçte biri ya da dörtte birinin Çorum’dan geldiğini ve şu anda ise son 4-5 yıldır Çorum’dan Ankara’ya sevkin olmadığını sözlerine ekleyen Çorum Milletvekili Yıldırım, Türkiye’de dönüşümün her  alanda olduğunu ve  Türkiye’nin “Altın Çağı’nı” yaşadığını dile getirerek “Eğitim önemlidir, insan hakları önemlidir. Ancak insanın sağlığı olmadan bunları yapması mümkün değildir. Avrupa’dan da muayene olmak için Türkiye’ye  gelmek isteyen binlerce insan var. Türkiye cazip bir merkez haline geldi. Bu mükemmel bir şey.” diyerek gelişmelerden duyduğu heyecanı dile getirdi.

 “Çorum’da şu anda mükemmel bir hastane yapılıyor. Bu hastane Üniversiteyle birlikte yapılıyor. Üniversitemiz sadece sanayiyle değil, sağlıkla da bütün birimlerle entegre olarak çalışıyor, bu da bizi mutlu ediyor.” diyerek başta Cumhurbaşkanımız/Başbakanımız olmak üzere Bakanımıza, Bakan Yardımcımıza, Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Kendim ve Bakanlığım adına hepinizi selamlıyorum” diyerek konuşmasına başlayan Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas da  yaşadığı mutluluğu “Bu gün burada çok güzel bir keyifli bir toplantı yapıyoruz.  “600 günde 600 sağlıklı kalp.” Amacımız milleti yüreğinden yakalamaktı. Tam da yüreğinden yakaladık diye düşünüyorum.” diyerek devam ettirdi.

 “Çorum, şu anda ‘Kardiyovasküler Cerrahi Merkezi’, Türkiye’nin 7 büyük merkezinden biri haline gelmiştir. Bu merkezin açılmasında hiçbir maddi kaybımız olmasın ve en iyisi olsun diye gayret ettik. Ancak doğru arkadaşlarımızla doğru bir ekiple başarılı olduk.” diyerek Çorum’da sağlık alanındaki gelişmelerden bahseden Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kafkas,  2002’de Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu gün dünyada parmakla gösterilen, sağlıkta o muasır medeniyet seviyesi haline geldiğimizi, Türkiye’deki sağlık ezberinin bozulup, sağlığın insan odaklı ve insanı merkeze alan hizmet anlayışının muazzam bir şekilde dönüşümünün sağlandığını ve  Türkiye’de bu hızlı dönüşümün tanıklığını yaptığımızı dile getirdi.

“Üniversitemize Çorum’da yaşayan herkesin katkı vermesi lazım, Üniversitemiz ne kadar gelişirse, sosyal-kültürel hayatımız, demokrasi anlayışımız ve özgürlüklerimiz bir o kadar gelişecek demektir.” diyerek Üniversitenin önemine işaret eden Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kafkas,  demokrasi ve insan haklarının standardını yükseltmeden kalkınan dünyada bir topluluk olmadığını, ne kadar demokrasi ne kadar özgürlük ve ne kadar insan kalitesi arttırılırsa, yaşam standardının da bir o kadar artacağına vurgu yaparak “Üniversitemiz burada önemli bir dinamiktir.” dedi.

 “Sağlık alanında çıtayı yükselttik. Bu katma değer açısından ve Çorum’un marka değeri açısından önemli.” diyen Kafkas, emeği geçen herkese teşekkür ederek saygı ve selamla konuşmasını tamamladı.

Protokol konuşmaları sonrasında Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, Sağlık Bakan Yardımcımız Agah Kafkas ve Valimiz Sabri Başköy tarafından Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Paç’a; Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından da Sağlık Bakan Yardımcımız Agah Kafkas’a plaketleri takdim edildi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube