Yayınlanma Tarihi: 11 Aralık 2014 Perşembe

Rektörümüz Hitit Kız Yurdunda Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Hitit Kız Öğrenci Yurdunda düzenlenen etkinlikte öğrencilerle bir araya gelen Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Küresel Düşün Yerel Davran” başlıklı konferans verdi.

Tarihte önemli bilimsel çalışmalar yapan islam alimlerinin yaşamlarından örnekler veren ve bilim uğruna dünyayı gezdiklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Bir dönem düşünün, insanlar ilim öğrenmek için Osmanlı Devleti’ne geliyorlardı. O zamanlar farklı dillerde kaynaklar bulamazdınız, tüm kaynaklar Farsça ve Osmanlıca. Sebebi ise Osmanlı Devleti’nin güçlü ve dünyaya hakim olmasıydı” dedi.

“Dünya ölçeğinde olmak zorundayız ve bunun için de bilim, teknoloji ve diğer konularda zengin olmalıyız” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, aynı zamanda üretimim endüstriye dönüştürülmesinin önemine dikkat çekerek “Ne kadar donanımlı ve ne kadar bilgi birikimimizi artırırsak o kadar başarılı oluruz” dedi.

“Güçlü olduğunuz zaman kuralları siz belirliyorsunuz. Her anlamda zengin ve global olmalıyız” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, “Bir futbol maçında herkes seyirci olabilir, 22 kişi oyuncu olabilir, 4 hakem olabilir ama takımın başında bir teknik direktör vardır ve bütün maçı o yönetir” diyerek dünyada her anlamda büyük bir güce sahip ve yöneten olunması gerektiğini vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Alkan, “Şüphesiz milli değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bunlar bizi biz yapan duygular. Bu değerlerden vazgeçmeden çok başarılı çalışmalar yapacak imkanımız var” diyerek dünyanın sistematik hale getirip kurgulaştırdığı pek çok konunun dinimizde ve kültürümüzde var olduğunu vurguladı. Geçmişte Osmanlı ekonomisinin çok güçlü olmasından dolayı cazibe merkezi haline geldiğini, bu güce bağlı olarak kültür, sanat ve bilim dilinin Farsça, Osmanlıca olduğunu ve kaynakların pek çoğunun bu dille yazıldığını belirten Rektör Prof. Dr. Alkan, “Mazeret üreten değil, çözüm odaklı olmalıyız. Tüm dünyada Türkiye’nin çok ciddi bir şekilde yıldızı parlıyor ve eğer doğru hareket edersek dünyada söz sahibi olacağımıza inanıyorum” dedi.

“Osmanlı Devleti zamanında esnaf siftah yaptıktan sonra komşusu da siftah yapsın diye kendi müşterisini komşusuna yönlendiren bir zihniyet vardı. Bu davranış bir erdem ancak aynı zamanda bir pazarlama stratejisi, amaç daha fazla müşteri çekmek ve bununla birlikte bütün esnafın daha çok para kazanması” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, başarıya ulaşmak için bütün dünyanın aradıklarının bizim dinimizde, kültürümüzde ve geleneğimizde zaten var olduğunu belirtti.

Konuşmasının son kısmında Kuzey ve Güney kampüsümüz hakkında bilgi paylaşımında bulunan Rektör Prof. Dr. Alkan, Üniversitemizin ilimize örnek bir yapılanma içerisinde olduğunu vurgulayarak tüm çalışmalar bittiğinde kampüslerimizin ve binalarımızın uluslararası standartlarda, çevre dostu, enerji tasarrufu odaklı, özetle her konuda örnek gösterilebilecek bir yapılaşmaya sahip olacağını söyledi.

Öğrencilerin sorularını cevaplandıran Rektör Prof. Dr. Alkan, öğrenci odaklı eğitim anlayışıyla ilerleyen Üniversitemizin öğrencilerimizin kendi projelerini üretmelerine bu projeleri hayata geçirmelerine her zaman destek olduklarını ifade ederek dünyada söz sahibi olma adına bilimsel ve ekonomik olarak kalkınmanın her anlamda büyük bir güç getirdiğini vurguladı.

Öğrencilerimizin tüm görüşlerinin alındığını etkinlikte söz alan öğrencimiz ise “ Üniversitemiz ve bizler için yaptığınız çalışmalar çok anlamlı. Bu çalışmaları memleketinizde olduğunuz için yaptığınıza yönelik ifadeler var ancak ben sizin başka bir şehirde farklı bir üniversitenin rektörü olsanız yine aynı düşünceyle çalışmalarınızı yapacağınıza gönülden inanıyorum ve size teşekkür ediyorum” dedi.

 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube