Yayınlanma Tarihi: 27 Kasım 2014 Perşembe

“Bir Haritacının Kaleminden Ufka Yürüyen Kelimeler” Söyleşisi Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından 2014-15 eğitim öğretim yılı güz döneminde “Kültür Değerlerimizle Söyleşiler” adıyla başlatılan etkinliklerin 5.si Kadastro Müdürlüğünden emekli şair ve yazar Kazım Alkan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Akademik ve idarî personelimiz ile öğrencilerimizin yanı sıra halkımızın da yoğun ilgi gösterdiği “Bir Haritacının Kaleminden Ufka Yürüyen Kelimeler” başlıklı söyleşi programı, saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunmasının ardından Kazım Alkan’ın çeşitli fotoğraflarla biyografisini yansıtan slayt gösterisi ile başladı. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinin şairin şiirlerinden örnekler okumasıyla devam eden programda, bölüm öğrencilerinden Serkan Erdugan ve Hüseyin Ferhat besteledikleri Kazım Alkan şiirlerini çeşitli enstrümanlar eşliğinde dinleyicilerle paylaştılar.

Programın söyleşi kısmında Kazım Alkan, kendisine yöneltilen soruları cevaplandırarak okuma alışkanlığı edinmesindeki faktörler, haritacı olmasının şiirine etkisi, şiirlerinde ufuk,  ilham kaynakları, bestelenmiş şiirleri ve şiirde anlam gibi konularda bilgiler verdi.

Kazım Alkan, çocukluğunda Adil Kayışoğlu’nun dükkanından geceliği 5 kuruşa kitap kiralayarak okuma ihtiyacını nasıl karşıladığını anlatırken özellikle ilk okuduğu kitap olan Kelile ve Dimne’yi hep hatırladığını ifade etti. Öğretmenleri ve arkadaşlarının teşvikleri sayesinde okuma sevgisinin zamanla yazma eylemine dönüştüğünü ifade eden Kazım Alkan, şiirlerini önceleri hep yanında taşıdığı not defterine yazdığını, ama zamanla bilgisayarla çalışmaya alıştığını belirtti. Ben Bir Haritacıyım Ağam, Türkçem ve Sevgili İlham adlı şiirlerini dinleyicilerle paylaşan Alkan, ilhamın nerede ve ne zaman geleceğinin belli olmadığını ve geldiğinde de bir çırpıda oturup şiirin tamamını yazdığını anlattı. Bekir Sıtkı Erdoğan’ın Kışlada Bahar şiirine nazire yazdığını ve bazı şiirlerinin bestelendiğinden söz eden Kazım Alkan, okuyucuya kolaylıkla ulaşabilmek için şiirde anlam açıklığı taraftarı olduğunun altını çizdi.

Programın sonunda Kazım Alkan, öğrencilerimize ulaşmak istedikleri ufka yürürken yılmadan hep çalışmaları gerektiği mesajını vererek sözlerini tamamladı. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube