Yayınlanma Tarihi: 10 Ocak 2014 Cuma

Doç. Dr. Ayşegül Taylan Özkan Verem Hastalığını ve Tedavisini Anlattı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Taylan Özkan, Ayhan Aykanat’ın hazırlayıp sunduğu “Ayhan Aykanat İle Günün İçinden” adlı programın konuğu oldu.

Programda mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir hastalık olan, halk arasında “İnce Hastalık” olarak da bilinen “Verem Hastalığı” hakkında konuşuldu.

Verem hastalığı, belirtileri ve tedavisi hakkında toplumu bilinçlendirmeye yönelik bilgiler veren Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Taylan Özkan, en sık akciğerleri olmak üzere tüm organları tutabilen bu hastalığın tedavi edilmezse ölümcül olabileceği ve ülkemizde her yıl 14 bin civarında insanın bu hastalığa yakalandığı vurguladı.

Verem Nasıl Bir Hastalıktır, Tedavisi Mümkün Müdür?

Doç. Dr. Ayşegül Taylan Özkan, “Verem, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile bulaşır. 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı şikayetleri olanların yanı sıra antibiyotik tedavisine yanıt alınamayan hastalar da mutlaka verem açısından araştırılmalıdır” dedi.

Gerek tanısı gerekse tedavisi ücretsiz olan bu hastalığın erken teşhisi toplumun diğer bireylerini korumak açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Özkan, hastalığın tanısında laboratuvar analizi esas olmakla birlikte akciğer grafisi ve tüberkülin (PPD) testinden de yararlanıldığını belirtti. Özkan, “Verem hastalarının tedavisi dört-beş ilaçla yapılmakta ve 6-9 ay kadar sürmektedir ancak hastaların tam olarak iyileşmesi, diğer insanlara bulaşın önlenmesi ve tedaviye dirençli basillerin gelişmemesi için ilaçların düzenli kullanılması şarttır” dedi.

Veremden Korunmak Mümkün Müdür?

“Toplumu bu hastalıktan korumanın en etkili yolu, bulaştırıcı verem hastalarının erkenden bulunması ve tedavi edilmesidir. Bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekiler ve temaslılar kontrolden geçirilmekte ve koruyucu ilaç tedavisine alınmaktadır” diyen Doç. Dr. Ayşegül Taylan Özkan, çocukları veremden korumak için de doğumdan iki ay sonra BCG (verem) aşısının uygulandığını ifade etti. 

Doç. Dr. Ayşegül Taylan Özkan, ellerin sık sık yıkanması, bulunulan ortamın sık sık havalandırılması, sigara içilmemesi, alkol kullanılmaması ile birlikte düzenli ve dengeli beslenmenin bu hastalıktan korunmamıza destek olacağını belirterek “Verem önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu nedenle hastalıktan değil geç kalmaktan korkmalıyız!” dedi.

Haberin videosu için tıklayınız.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube