Yayınlanma Tarihi: 02 Mayıs 2013 Perşembe

Çorum ve Edebiyat Paneli Yapıldı

Çorum Valiliği ve Hitit Üniversitesi işbirliğiyle Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2 Mayıs 2013 Perşembe günü saat 14.00’de Turgut Özal Konferans Salonu’nda “Çorum ve Edebiyat” konulu bir panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Elif AYAN NİZAM, Yrd. Doç. Dr. Hiclâl DEMİR ve Yrd. Doç. Dr. Atiye NAZLI katıldı. Moderatörlüğünü Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral DEMİRYÜREK’in yaptığı panele Üniversitemiz mensupları, öğrenciler ve Çorum halkı büyük ilgi gösterdi.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral DEMİRYÜREK, Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Çorum’da edebiyatın herhangi bir alanında üretimde bulunan, yerel araştırmalar yapan ve gerek sanat gerekse araştırma boyutunda çalışarak Çorum’da edebiyat platformunu canlı tutan herkesin birlikte hareket ederek güç birliğine gitmelerinin gerekliliğine ve önemine vurgu yaparak konuşmasına başladı. Doç. Dr. DEMİRYÜREK, “Çorum ve Edebiyat” başlıklı konuşmasında, Hippolyte TAINE’in edebiyat teorisinde ırk, devir ve ortamın önemli ve vazgeçilmez üç unsur olduğunu belirterek bu teori ışığında Çorum’un mekânsal değerinin edebiyatımızda üç farklı yansımasından söz edilebileceği üzerinde durdu ve Çorum’a Yolu Düşenler, Çorum’un Yetiştirdiği Değerler ve Konusunu Çorum’dan Alan Eserler şeklinde bir sınıflandırma yaparak çeşitli şair, yazar ve eserlerden örnekler vererek konuşmasını gerçekleştirdi.

Panelin ikinci konuşmacısı olan Yrd. Doç. Dr. Elif AYAN NİZAM “Çorum Konulu Şiirler” başlıklı bir sunum yaptı. Çok sayıda şairin adına ve eserlerinden örneklere yer verilen konuşmada Yrd. Doç. Dr. NİZAM, ilk olarak şehrengiz edebî türünün ortaya çıkmasından ve Çorum’un eski adından Çorum’un bahsetti. Çoğunlukla Çorum’un güzelliklerinin anlatıldığını ifade ederek “şuaranın kibarı Çorum’dan çıkar” şeklindeki hükme de değindi. Ayrıca Çorumlu şairlerin Çorum’un tarihi, kültürü, güzelleri, verimliliği ile hep övündüklerini ve bu övüncü mısralara döktüklerini söyleyerek çeşitli örnekler verdi.

Yrd. Doç. Dr. Hiclâl DEMİR “Çorumlu İki Divan Şairi: Keyfî ve Çorumî-zade Hasîb” konulu konuşmasında Keyfî ve Hasîb adlı Çorumlu Divan şairlerinin hayatlarına dair çeşitli tezkirelerde yer alan bilgilere yer verdi. Ayrıca Hasîb ve Keyfî’nin şiirlerinden örnekler sunarak Çorumlu şairlerin Türk edebiyatında önemli bir yere sahip oldukları tespitinde bulundu.

Üçüncü ve son konuşmacı olan Yrd. Doç. Dr. Atiye NAZLI “Halk Şiiri Türlerinden Destana İki Örnek: Kedi Destanı ve Mühlüz” adını taşıyan konuşmasına Çorumlu emektar araştırmacı Sayın Abdulkadir OZULU’nun ve merhum Eşref ERTEKİN’in bu konulardaki çalışmalarının önemine değinerek başladı ve fabl ile hayvan destanlarının farkı üzerinde durarak her iki destandan alınmış bazı kısımları dinleyicilerle paylaştı.

Panelin sonunda Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet DEMİRYÜREK ve Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali ÖZÜDOĞRU tarafından moderatör ve panelistlere plaket takdim edildi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube