Yayınlanma Tarihi: 12 Nisan 2013 Cuma

Genç Hititologlar İnönü Anadolu Lisesinde

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur TAŞ yönetiminde başlatılan “Küçük Hititologlar Yetişiyor Projesi”nin 2. etabı, İnönü Anadolu Lisesinde 11 Nisan 2013 Perşembe günü, gerçekleştirildi. Konferansa Üniversitemiz öğretim üyeleri Doç. Dr. İlknur TAŞ, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Atıcı ARAYANCAN ve Üniversitemiz Tarih Bölümünde öğrenim gören 25 öğrencimiz katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. İlknur TAŞ, “Genç Hititologlar Yetişiyor Projesi” benim gerçekleştirmeyi istediğim en büyük hayalimdi. Bir akademisyen olarak bizler zaten tarihle sürekli iç içeyiz ve geleceğin tarihçilerini yetiştiriyoruz ancak bu sadece üniversitelerde olmamalı özellikle tarihi yönden zengin olan şehirlerimizde yaşayan gençler tarih konusunda bilinçlendirilmeli. Görev yerim olan Çorum ilimizle bu yönüyle zengin olan iller arasındadır. Amacımız siz gençlerde tarih bilincine uyandırmaktır diyen Doç. Dr. İlknur TAŞ daha sonra Çorumda büyük bir medeniyet kurmuş olan Hititlerin nereden geldikleri, bu topraklarda ne kadar hüküm sürdükleri, kültürel hayatları ve dini inanışları hakkında kısaca bilgi verdi.

Hint-Avrupalı bir toplum olan Hititler kendilerine ait kültür ögelerinin yanı sıra tanıştıkları yeni kültürlerden de etkilenmişler. Böylece dinsel görüşleri de ilkelden başlayarak gittikçe karmaşıklaşmıştır. Eski Hitit dönemine ait Metinlerde geçen birkaç tanrıdan oluşan tanrılar topluluğu, imparatorluk döneminde sayı olarak artmış ve bunun sonucu olarak da tanrılar topluluğu oldukça kalabalıklaşmıştır. Bu nedenle Hititler “Bin Tanrılı Halk” olarak anılmaya başlamıştır. Örneğin Teşup, Arinna, Wuruşema, Mezulla, Şulinkatte bu tanrılardan sadece bir kaçıdır diyerek; Hititlerin dini inanışları hakkında detaylı bilgiler veren Doç. Dr. İlknur TAŞ, Hitit medeniyeti üzerine anlatılacak ve söylenecek çok daha fazla sözümüz var ancak ben bu projede benimle beraber çalışan öğrencilerime de söz hakkı vermek istiyorum diyerek, sözü Hitit Üniversitesi Tarih Bölümü ikinci sınıf öğrencileri olan Samet YILDIRIM, Kader AKOĞLU ve Naziye SARALİ’ye bıraktı. Sırasıyla söz alan öğrenciler projelerinden ve projedeki amaçlarından kısaca bahsettiler. İnönü Anadolu Lisesi öğrencilerine hitaben Çorum ve Çorum’da yaşayan siz gençler gerçekten çok şanslısınız çünkü çok eski ve büyük bir uygarlık olan Hititlerin yaşadıkları ve imparatorluklarını kurdukları bu topraklar üzerinde yaşıyorsunuz. Her yeri tarih kokan bir şehriniz var özellikle Alacahöyük, Boğazkale ve Hattuşa’yı görmenizi oradaki geçmişten günümüze kadar gelmiş olan tarihin o mistik ve kendine çeken havasına teneffüs etmenizi istiyoruz dediler.

Öğrencilerimiz sözlerine, bu nedenle Doç. Dr. İlknur TAŞ ile beraber bu projede siz gençler için yer aldık. Amacımız öncelikle sizlerin yaşadığınız yerin tarihini bilmenizi sağlamak ve tarih bilincine sahip olmanıza vesile olmaktır. Çünkü Atatürk’ün de dediği gibi “Eğer bir millet büyükse kendisini tanımakla daha büyük olur.” Diyoruz ve bizlere bu fırsatı veren Sayın Okul Müdürü Ahmet GÜNGÖR’e, Sayın Mustafa EKER’e saygıdeğer öğretmenlerimize ve siz gençlere teşekkür ediyoruz diyerek konuşmalarına son verdiler.

Konuşma sonarasın da Okul Müdürü Ahmet GÜNGÖR ve Müdür Yardımcısı Mustafa EKER; Doç. Dr. İlknur TAŞ, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Atıcı ARAYANCAN ve Üniversitemiz öğrencilerine vermiş oldukları bilgilerden dolayı teşekkür ederek çiçek taktim ettiler. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube