Yayınlanma Tarihi: 13 Aralık 2013 Cuma

“Engelsiz Üniversite Farkındalık Buluşmaları”na Sungurlu MYO İle Devam Edildi

Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü, Sungurlu Meslek Yüksekokulu ve Altınokta Körler Derneği işbirliğinde, Sungurlu Meslek Yüksekokulu Öğrencilerine yönelik olarak “Engelsiz Üniversite Farkındalık Buluşmaları” gerçekleştirildi. Yapılan etkinliğe Sungurlu Kız Meslek Lisesi öğrencileri de katıldı. Zengin bir içeriğe sahip programda bilgilendirme sunumları yanında Sungurlu Meslek Yüksekokulu öğrencilerince hazırlanan engellilik ile ilgili şiir dinletisi ve animasyon gösterisi de vardı.

Programda ilk olarak Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nur Şat, neden bu tür bir farkındalık çalışması yaptıklarını ve bu çalışmaların önemini aktardı. Hitit Üniversitesi'nin bu konuda bugüne kadar neler yaptığını ve gönüllülük esaslı bu çalışmalarla engellilerin nasıl bir fark yaratabilecekleri sorularına yanıtlarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şat, mesleki bilgi ve beceri ile entelektüel birikim sağlayan üniversitenin, engellilerin yaşama bağlanmalarındaki önemine vurgu yaptı.

Daha sonra Sungurlu MYO Engelli Koordinasyonu Birim Temsilcisi Öğr. Gör. Kerim Aktaş, Engelsiz Üniversite, Engelsiz Üniversite Biriminin vermiş olduğu hizmetler, eğiticilerin, öğrencilerin ve diğer personelin engellilere yaklaşımları konularında bir sunum yaptı.

Etkinlik, Sungurlu MYO öğrencileri Yunus Kömürcü ve Samet Mehmet Erdoğan tarafından engellilik konusunda yapılan şiir dinletisi ve sonrasında Sungurlu MYO tiyatro grubu tarafından konu ile ilgili hazırlanan drama etkinliği ile deva etti.

Drama sonrasında Altınokta Körler Derneği Çorum Şube Başkanı Kürşat A. Ashıshalı, Altınokta Körler Derneğinin tarihçesi, faaliyetleri, açtıkları okullar ve görme engeli bireylerin topluma kazandırılması hususunda dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ayrıca bu çalışmaları gerçekleştirmede maddi kaynakları nasıl gerçekleştirdiklerini anlattı. Yerel yönetim ve hükümetin görme engelli bireyler için neler yapabileceği üzerinde konuşuldu.

Altınokta Körler Derneği Şube Sekreteri Fazlı Koçak yaptığı konuşmada, görme engelli olmanın nasıl bir durum olduğu, görme engellilerin günlük yaşamlarını nasıl sürdükleri, neler ile mücadele ettikleri, bu mücadelede cesaret, özgüven, empati gibi beceri ve özellikleri nasıl elde ettikleri konularında açıklamalarda bulundu. Görme engelli bireylerin aldıkları eğitimler, teknolojiden nasıl yararlandıkları ve teknolojik araçları nasıl kullandıkları hakkında uygulamalı olarak bilgiler verdi. Fazlı Koçak, Braille alfabesi ve bu alfabeyi kullanarak nasıl yazı yazdıkları, okudukları ve görme engelli bireylerin kullandıkları hesap makinası ve beyaz baston gibi araçları öğrencilere tanıttı.

Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi personeli Özge Sarışen de görme engelli bir bayan çalışan olarak özellikle çalışma hayatında karşılaştıkları problemler hakkında bilgi verdi.

Konferans sonunda konuşmacılar personel ve öğrencilerden gelen çok sayıda soruyu cevaplayarak böyle bir konferans fırsatı verdikleri için Hitit Üniversitesi Sungurlu Meslek Yüksekokuluna teşekkür ettiler.

Program bitiminde Sungurlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Karacif ve Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nur Şat tarafından Altınokta Körler Derneği Çorum Şubesi Yöneticilerine ve Özge Sarışen’e  programa katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube