Yayınlanma Tarihi: 06 Kasım 2013 Çarşamba

Uluslararası Konferansta Çorum Leblebisi Tanıtıldı

Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk, Hırvatistan, Kosova, Slovenya, İtalya, Kazakistan ve Türkiye'nin Üniversite ve Araştırma Kuruluşlarından 600 den fazla uzman ve özel sektörden katılımcının iştirak ettiği sempozyumda toplam 633 bildiri sunuldu. Sempozyum Namık Kemal Üniversitesi ile Makedonya'nın St. Climent Ohridski-Bitola Üniversitesi işbirliğinde 24-26 Ekim 2013 tarihleri arasında Makedonya'nın Struga Kentinde düzenlendi. Sempozyuma ayrıca Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Araştırma Görevlileri Tuğba Büyüksırıt, Gamze Nur Müjdeci Kara ve Uzman Mehtap Çelik de bildirileri ile katıldılar.

Çalışma hayatının yüksek temposunun doğal bir sonucu olarak “fast food” tarzı beslenmenin bütün dünyada her geçen gün daha fazla tercih edildiği ve çerez gıdalar (snack food ) olarak bilinen ürünlerin de bu tarz beslenmenin diğer bir bileşeni olarak yer aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Fatih Özbey, ancak başta obezite olmak üzere diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi sağlık sorunlarının artmasının doğal bir sonucu olarak geleneksel fonksiyonel gıdalara olan ilginin her geçen gün arttığının saptandığını belirtti. Ülkelerin tüketicilerini bilinçlendirerek yüksek oranda yağ ve şeker içeren sağlıksız çerez gıda (snack food) tipi ürünler yerine daha sağlıklı geleneksel ürünleri tercih etmelerini teşvik ettikleri gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Fatih Özbey, leblebinin de bu anlamda ülkemizde önemli bir çerez gıda ürünümüz olarak öne çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Fatih Özbey, geleneksel ürünlerin en önemli probleminin üretim aşamalarının standartlaştırılması olduğunun vurgulandığı bildiride gıda güvenliği, piyasada oluşacak haksız rekabetlerin önüne geçmesi ve tüketicilerin korunması açısından da standartlaşmanın son derece gerekli olduğuna dikkat çekti.