Yayınlanma Tarihi: 02 Kasım 2013 Cumartesi

Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu Başladı

Üniversitemiz ve Çorum Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu Anitta Otel’de başladı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyum, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Okumuş, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül’ün açılış konuşmaları ile devam etti. Protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Süleyman Uludağ tarafından “İbn Haldun ve İlimler Tarihindeki Yeri” konulu açılış konferansı verildi.

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Okumuş, bugüne kadar fakültelerinde çok sayıda bilimsel etkinliğe imza atıldığını, ulusal ve uluslararası ölçüde paneller, çalıştaylar, sempozyumlar tertip edildiğini belirterek bugün de Üniversitemiz ve Çorum Belediyesi işbirliği ile düzenlenen bu etkinlikte, dünya düşünce tarihinin unutulmazları arasında yer alan “İbn Haldun” konusunun ele alınacağını açıkladı.

1406 yılında vefat eden İbn Haldun’un eserleri ve fikirlerinin, İslam düşünce tarihine olduğu kadar dünya tarihine de damgasını vurmuş olduğunu dile getiren ve kendisinin birçok yönüyle öncü, abide şahsiyetlerden birisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Okumuş, çok yönlü bir düşünür olan İbn Haldun’un görüş ve fikirlerini, alanlarında uzman pek çok bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilecek olan bu sempozyumda, inceleme ve değerlendirme fırsatı bulacaklarını vurguladı. İbn Haldun üzerine çalışma yapan ve konuya ilgi duyan akademisyen ve araştırmacıların bir araya gelmesinin hedeflendiği ve 3 gün boyunca sürecek olan bu sempozyumda, başta Türkiye olmak üzere Azerbaycan, Katar, Ürdün, Cezayir ve Tunus’dan gelen 70’e yakın katılımcının sunum yapacağını bildirdi. 17 oturumda tamamlanacak olan sempozyum sonunda ise sunulan tüm bildiri ve tebliğlerin kitap haline getirilerek, bilim dünyasına sunulacağını belirtti. Sempozyumun verimli ve başarılı geçmesi yönündeki iyi dileklerini ileterek, konuşmasını sonlandıran Prof. Dr. Okumuş’un ardından, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da bir konuşma yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, bu güne kadar fikir, sanat ve düşünce dünyamızın önemli isimlerini anmak ve anlamak için pek çok etkinlik düzenlediklerini, bu gün ise iktisat ve sosyoloji üstadı, ortaçağ İslam dünyasının son büyük filozofu ve 14. Yüzyılın büyük düşünürü İbn Haldun’u anmak ve anlamak için bir arada olduklarını ifade ederek konuşmalarına başladı. İslam Medeniyetinin gurur duyduğu önemli bilim adamlarından, düşünürlerinden biri olarak kabul edilen ve Cemil Meriç’in tabiriyle “göklere yükselmiş bir kartal” olan İbn Haldun’un, hangi sıfatla anılırsa anılsın yetersiz kalacağını belirterek, kendisinin tarihçi, felsefeci, siyaset bilimci, fıkıh alimi, iktisatçı ve hepsinden öte sosyoloji biliminin büyük kurucusu olduğunu ifade etti.

İbn Haldun’un sadece İslam dünyasında değil batılı entellektüeller tarafından da büyük bir bilim adamı olarak tanındığına ve yorumlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Alkan, pek çok modern disiplinin temellerini batılı bilim adamlarından çok önce ortaya koyan İbn Haldun’un fikirlerinin, yaşadığı asrın asırlarca ötesinde olduğunu belirtti. Sosyolojinin kavramlarını teorik bir bakış açısıyla ilk kez yorumlayan İbn Haldun’un, toplumsal hayata ve modern anlamda sosyolojiye dair en önemli ve çığır açan kitabı Mukaddimede, gördüğü ve yaşadığı olaylardan edindiği sosyal, insani ve siyasi izlenimleri güçlü analizlerle yorumladığını ifade etti.

“Medeniyetlerin ilim adamlarının omuzlarında yükseldiği düşünüldüğünde, alimler ve fikir adamları yetiştikleri toplumu ayakta tutan büyük şahsiyetlerdir. Cemiyet hayatının temel taşı durumundaki bu şahsiyetlerin fikir, düşünce, ahlaki yapı ve eserleri ile tanıtılması gerek bizlere yol göstermesi açısından gerekse küresel kimliğimizin korunması açısından çok önemlidir. Bu kapsamda medeniyet tarihinin ve insanlık tarihinin ortak bir değeri olan İbn Haldun, daha çok okunmalı, tanınmalı ve elbette tanıtılmalıdır” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, düzenlenen bu etkinlikte İbn Haldun’un hayatı ve eserlerinin anlatılarak, bilim dünyasında bıraktığı etkilerin tartışılacağını açıkladı. Sempozyumda ortaya konulacak yeni bakış açıları ile İbn Haldun’un günümüz problemlerinin çözümüne yönelik görüşlerinin değerlendirilebileceğini belirtti. Sempozyumun başarılı geçmesini dileyerek sözlerini sonlandıran Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’dan sonra açılış konuşmaları Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül’ün konuşması ile devam etti.

Şehrin fiziki sorunları kadar sosyal ve kültürel konularına da Çorum Belediyesi olarak büyük önem verdiklerini belirten Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül de, geçmişe sahip olmayan toplumların geleceğe yön veremeyeceğini ifade ederek, Çorumun ufkunu açan Üniversitemizle birlikte bu tür etkinliklere Çorum Belediyesi olarak katkı sağlamaya devam edeceklerini açıkladı.

 Açılış konuşmalarının ardından “İbn Haldun ve İlimler Tarihindeki Yeri”  konulu konuşması ile sempozyumun açılış konferansını veren Prof. Dr. Süleyman Uludağ da, İbni Haldun’un yaşadığı coğrafya ve döneme değinerek, Mukaddime isimli eserine ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Uludağ, bu eserin bahar yağmuruna benzediğini, uygun bir zemin bulduğunda çok iyi bir ürün alınmasına vesile olacağını belirterek, Mukaddimeyi bir kere değil birkaç kere okumak gerektiğini vurguladı.

Açılış programının ardından farklı salonlarda yürütülen paralel oturumlarla sempozyum başladı. Bu akşam gerçekleştirilecek olan değerlendirme oturumu ile sonlandırılması planlanan sempozyum kapsamında tüm katılımcılara Çorum Müzesi ve tarihi Boğazkale/Hattuşa gezisi düzenlenerek etkinlik tamamlanacaktır.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube