Yayınlanma Tarihi: 18 Kasım 2013 Pazartesi

Tıp Fakültemizde “Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım” Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

1991 yılından bu yana, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından insülini izole eden bilim insanı Dr. Frederick Grant Banting' in doğum günü anısına "Dünya Diyabet Günü" olarak  belirlenen 14 Kasım’da her yıl, Diyabet Hastalığı’na, hastalığa yol açan nedenlere, tanı ve tedavi süreçlerine ve diyabetten korunmanın önemine dikkat çekilmeye çalışılmaktadır. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından 2013 yılı için  “Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım” sloganı belirlenmiştir.

Bu çerçevede Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından halka yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla hazırlanan “Sağlıklı Yaşam Toplantıları” kapsamında 14 Kasım 2013 tarihinde T. C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda “Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım” temalı etkinlik düzenlendi.

Giriş ve çıkışında katılımcılara ücretsiz kan şekeri ve bel çevresi ölçümleri yapılan ve diyabet hastalarının ilgi göstererek katıldığı toplantıda konuşmacı olarak yer alan Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. F. Kerim Küçükler konuşmasında; Diyabet hastalığının nedenlerinden tanısına, dünya ve yurt çapında görülme sıklıklarından belirtilerine, geçmişten günümüze tedavi yöntemlerine ve neden olabileceği diğer hastalıklara kadar pek çok konuda kapsamlı bilgilere yer verdi.

Toplantının sonunda hastalar ile yaşadıkları sorunlar hakkında sohbet eden Yrd. Doç. Dr. Küçükler’e hastalar tarafından; İnsülin tedavisine ne zaman başlamak lazım?, bütün ilaçlar aynı şekilde mi kullanılır?, yapay pankreas ile ilgili gelişmeler var mı? gibi sorular yöneltildi. Soruları açıklayıcı bilgilerle yanıtlanan hastalar, kendileri için çok yararlı  olduğunu ifade ettikleri bu tarz toplantıların sayısının artmasını ümit ettiklerini belirttiler.

Diyabet nedir?

Diyabet (Şeker Hastalığı) insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan, ömür boyu süren bir hastalıktır. Dünyada 2011 yılında tahmini 366 milyon Diyabetli insan varken 2030 yılında bu sayının  552 milyon düşünülmektedir. Her yıl 7 milyon kişi diyabete yakalanırken 4 milyon kişide bu hastalıktan ölmektedir.  Bir başka deyişle her 10 dakikada bir, 1 kişi diyabete bağlı nedenlerden ölürken, 2 kişide yeni diyabet gelişmektedir. Türkiye’de 2000 yılında diyabet sıklığı %7,2 iken 2010 yılında %13,7’ye yükselmiştir.

Diyabet neden önemlidir?

Diyabet ölüme neden olan hastalıklar içinde beşinci sıradadır. Dünya genelindeki tüm ölümlerin %60’ının diyabet veya çoğunlukla diyabete eşlik eden diğer kronik hastalıklara bağlı olduğunu bildirmiştir. Kalp-damar hastalıkları riski 2-4 kat daha yüksektir. Ayrıca böbrek naklinin, 65 yaş altı körlük ve travma dışı organ kesilmesinin en sık nedenidir.

Diyabetin belirtileri nelerdir?

Yorgunluk, çok yemek yemek, çok su içmek, sık ve bol miktarda idrara çıkmak, gece idrara çıkma, ağız kuruluğu, açıklanamayan kilo kaybı, ellerde ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma, görme bulanıklığı, yaraların geç iyileşmesi, cinsel sorunlar, sık infeksiyon geçirme( özl. Mantar inf.) sayılabilir.

Diyabetin uzun dönem hasarları nelerdir?

Diyabetin uzun dönemde koroner arter hastalığı (kalp), serebrovasküler hastalıklar (beyin), retinopati (göz), nefropati (böbrek), nöropati (sinir sistemi), impotans (cinsel fonksiyon bozukluğu) ve yara  oluşumu ve iyileşmesinin gecikmesi gibi sorunlara neden olabilmektedir. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube