Yayınlanma Tarihi: 28 Şubat 2012 Salı

"Vefatının 107. Yılında Beşiktaş Muhafızı 7-8 Hasan Paşa” Paneli Düzenlendi

Üniversitemiz ve Çorum Belediyesi iş birliği ile 27 Şubat 2012 pazartesi günü saat 14:00 da Devlet Tiyatro Salonu’nda “Vefatının 107. Yılında Beşiktaş Muhafızı 7-8 Hasan Paşa” paneli gerçekleştirildi. Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan CANDAN ve Araştırmacı-Eğitimci-Yazar Ethem ERKOÇ’un panelist olarak katıldığı “Vefatının 107. Yılında Beşiktaş Muhafızı 7-8 Hasan Paşa” konulu panele üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali ÖZÜDOĞRU, Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet DEMİRTAŞ, üniversitemiz akademisyenleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Açılış konuşmasını yapan üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN 26 Şubat 1992 Hocalı Katliamı ’nda şehit olanlara rahmet dileyerek sözlerine başladı. Rektör ALKAN, “Sadece eğitsel faaliyetlere destek vermedik. Tarih bölümüzü aktif hale getirip destekledik. Çorum’un birçok bilinmeyen bir üniversite olarak bilinmeyen bu değerleri ön plana çıkarmayı amaç edindik ve bu amaç misyonlarımızdan biri oldu.” dedi. 7-8 Hasan Paşa’nın tesadüfen bir yerlere gelmediğini, Çorum’da da sadakatli biri olarak bilindiğini söyleyen ALKAN, birçok insanın yetişmesini sağladığını ve yurtdışına birçok insan gönderdiğini söyledi. Rektör ALKAN, Çorum’un yetiştirdiği her değere sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN “ 7-8 Hasan Paşa’yı birçoğumuz okuryazar olmayan, cahil, sarayda bir darbeyle adam öldüren biri olarak tanırız. Oysa öyle değil.” diyerek sözlerine başladı. Hasan Paşa’nın Kırım Savaşı’nda çok önemli yararlılıklar göstermiş olduğunu söyleyen BAKAN, mareşal rütbesine kadar ulaştığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN “ 7-8 Hasan Paşa Çorum’a Saat Kulesi’ni yaptırmıştır. İstanbul’da yaşadığı dönemlerde de üniversite öğrencileriyle çok yakından ilgilendiği ve Çorum’a da bana okuyacak öğrenci gönderin dediğini biliyoruz” dedi. Mustafa BAKAN 7-8 Hasan Paşa’nın Abdülaziz Dönemi’nde birçok yarar sağladığını ve Beşiktaş Muhafızlığı görevinine getirildiğini söyledi. Ayrıca 7-8 Hasan Paşa’nın Sultan Abdülhamit’in çok güvendiği insanlardan bri olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan, sözü Eğitimci ve Araştırmacı Ethem ERKOÇ’a bıraktı.

Eğitimci ve Araştırmacı Ethem ERKOÇ “ 7-8 Hasan Paşa Çorum için çok bilinen fakat hiç bilinmeyen bir konudur. Çorum’da saat kulesini yaptırdığı için bilinir. “ diyerek sözlerine başladı. ERKOÇ, 7-8 Hasan Paşa’nın hayatını ve onun yaşadığı anılardan birkaç tanesini anlatarak sözlerini tamamladı.

Son olarak konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Turhan CANDAN “ Ben Çorum’a ilk geldiğimde dikkatimi çeken ilk şey Saat Kulesi olmuştu. Saat Kulesi’ni 7-8 Hasan Paşa’nın yaptırdığını öğrendiğimde bende herkes gibi 7-8’e takılmıştım.” diyerek sözlerine başladı. CANDAN, Hasan Paşa’yı Hasan Paşa Yapan iki özelliği olduğunu söyledi.  Bunlardan birinin 7-8 Hasan Paşa’nın şahsiyeti diğerinin ise Çorum’a sağladığı yararlar olduğunu diyerek sözlerini sonlandırdı.

Panelin sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, panele katılan konuşmacılara katılımlarından dolayı plaket takdim etti. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube