Yayınlanma Tarihi: 17 Aralık 2012 Pazartesi

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi’nde WEB Tabanlı Sınav

Hitit Üniversitesi eğitim-öğretim alanında pek çok ilke imza atmayı sürdürüyor. Hitit Üniversitesi Rektörlüğü ve İlahiyat Fakültesi ile Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliğiyle  bilimsel-teknik  bir proje gerçekleştirilerek WEB Tabanlı Sınav Sistemi uygulandı. 

WEB / İnternet Tabanlı Sınav sistemi, WEB tabanlı öğretim sisteminin ölçme ve değerlendirme bölümüdür. Bu da, öğrenci-öğretmen-ders buluşmasını sağlayan bir teknolojidir ve aynı ya da farklı yerlerdeki birey ve grupların bilgisayarlar yoluyla bağlanarak metin, veri, grafik ve metin gibi öğelerin paylaşıldığı elektronik ortamlar oluşturur. Bu sistem, öğretimin ve sınavların uzaktaki kişilere verilmesi amacıyla WEB’in bir araç olarak kullanıldığı yeni bir yaklaşımdır.

Bu bağlamda en son uygulama olarak, İlahiyat Fakültesi Arapça Hazırlık sınıflarında WEB tabanlı sınav uygulaması gerçekleştirildi. Ankara ve İstanbul gibi Türkiye’deki pek çok büyük üniversitede dahi uygulanamayan WEB tabanlı sistemi, İlahiyat Fakültesi Arapça Hazırlık sınıflarında uygulandı. Yaklaşık 130 öğrencinin aynı anda başladığı ve bir buçuk saat süren WEB tabanlı sınav, ilk olmasına rağmen sorunsuz tamamlandı. Elli sorunun sorulduğu sınavda, her öğrenci kendi şifresiyle sisteme girdi ve soruları cevapladı. Web tabanlı sistemde, sınavdan çıktıktan kısa bir süre sonra, öğrenciler sonuçları öğrenebilmekte, kağıtlarını inceleyerek, yanlışlarını görebilmektedir.

Sistemin koordinatörü Arapça Öğr. Gör. Abdullah Hacıbekiroğlu bu sınav sitemi hakkında şunları ifade etti. “Kağıt israfı, zaman kaybı, sonuçların gecikmesi, haksızları önlemesi gibi pek çok açıdan olumlu katkılar sunan ve bir anlamda üniversite eğitim ve öğretiminde devrim yapabilecek bir uygulamadır. İlk olması itibariyle ufak-tefek bazı aksamalar olmakla birlikte, çok önemli sonuçlar elde ettik. Web Tabanlı Sınav (WTS) projesini önümüzdeki süreçte daha aktif ve vazgeçilmez bir hale getirecektir. İnternet altyapısı güçlendirme çalışmaları bittikten sonra hiç bir sorun yaşanmayacak ve öğrenciler sınavlarını internetten yapacak ve aynı yöntemle verilen proje ödevleriyle dil öğrenimlerini üst seviyelere taşıyacaklardır.”

Öğrencilerin, bilgisayarlarıyla birlikte yoğun biçimde katılımının sağlandığını ve bu yeni sisteme gösterdikleri ilgi ve alakaların yüksek düzeyde olduğunu belirten Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arapça Öğr. Gör. Abdullah HACIBEKİROĞLU, İlahiyat Fakültesi’nde yapılan Web Tabanlı Sınav Sisteminin İlahiyat Fakültesi’nin diğer anabilim dalları ve Üniversitemizdeki diğer fakültelere örnek olacağını, bu sistemin kolaylıkla uygulanabileceğini belirtti.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube