Yayınlanma Tarihi: 06 Ekim 2012 Cumartesi

Kalem ve Kelamı ile Abdurrahim Karakoç’u Andık

Üniversitemiz, Çorum Belediyesi ve Çorum Dil ve Edebiyat Derneği işbirliğiyle “Kalem ve Kelamı ile Abdurrahim Karakoç” isimli panel düzenlendi.

Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan CANDAN, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet DEMİRYÜREK, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral DEMİRYÜREK, Prof. Dr. M. Fatih ANDI, Prof. Dr. Hasan AKAY, Doç. Dr. Mehmet NARLI, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Kevser ŞEREFOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Turgay ANAR, Çorum Halkı ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan CANDAN, kısa süre önce aramızdan ayrılan Halk Şairi Abdurrahim KARAKOÇ için böyle bir panel düzenlediklerinden dolayı mutlu ve gururlu olduklarını ifade etti.

Panel yöneticiliğiniDoç. Dr. Meral DEMİRYÜREK’in yaptığı programda ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. M. Fatih ANDI, Abdurrahim KARAKOÇ’un şiirlerinde masum bir portre çizdiğini, aşk ve duydu şairi olduğunu ve şiirlerinde samimiyeti hiç bırakmadığını ifade etti. ANDI, KARAKOÇ’un şiirlerinde şahsi amaçlarına yer vermediğini ve her zaman toplumsal sorunları konu edindiğini vurguladı.

“Eğer şair okuyucularına kendisinden bir şeyler katabiliyorsa değerlidir ve bu açıdan baktığımız zaman Abdurrahim KARAKOÇ büyük bir değerdir” diyen Prof. Dr. Hasan AKAY, bazen tek bir sözün şairleri ebedileştirdiğini ifade etti ve “Lambada titreyen alev üşüyor” sözünün de Abdurrahim KARAKOÇ’u ebedileştirdiğini vurguladı.

Doç. Dr. Mehmet NARLI, 1950 sonrası halk şiiri ve Abdurrahim KARAKOÇ konusunda bir sunum yaparak, KARAKOÇ’un şiirlerinde kullandığı diller hakkında bilgiler verdi. 

Abdurrahim KARAKOÇ’un fikri muhtevası ve millet kavramı hakkında konuşarak, KARAKOÇ’un milliyetçilik kavramını anlattı.

Son olarak konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Turgay ANAR ise Abdurrahim KARAKOÇ’un şiirlerinde yaşadığı coğrafyanın hayat şartlarını anlattığını ifade ederek, KARAKOÇ’un en belirgin özelliğinin halkın anlayışını ustalıkla dile getirmesi olduğunu belirtti. ANAR, KARAKOÇ’un özellikle ilk dönem şiirlerinde Anadolu’yu ve Anadolu insanını konu edindiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube