Yayınlanma Tarihi: 09 Şubat 2016 Salı

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre günümüzde sigara kullanımının yılda 6 milyon insanın ölümüne yol açtığı ve bu sayının önümüzdeki 20 yıl içerisinde 10 milyona çıkacağı bildirilmektedir. Her 3 yetişkinden birinin sigara kullandığı bilinmekte olup Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiği acı bir gerçektir.  Aynı zamanda sigara dumanında, kanserojen özelliklere sahip 4000’den fazla kimyasal madde vardır. Bu maddelerden bağımlılık yapıcı özelliği olan yegâne madde nikotindir.  12 aylık bir sigara kullanımı dönemi içinde “nikotin bağımlılığı” teşhisi konulmakta olup sigara içme eylemi,  akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Sebep olduğu diğer kanserler ise kalp-damar ve solunum hastalıkları olup bu nedenle her yıl yaklaşık milyonlarca kişi hayatını kaybetmektedir.

Sigara sadece kişinin kendisine ve pasif içici olan çevresine değil, aynı zamanda ülke bütçesine de zarar verip ülkemiz nüfusunun yaklaşık üçte birinin sigara içicisi olduğu tahmin edilmekte ve bu nedenle tütün endüstrisinin bilhassa gençlere yönelik politikalarını engellemek ve toplumu endüstrinin kirli oyunlarından uzak tutmak elimizdedir. Hitit Üniversitesi olarak toplumu tehdit eden bu büyük felakete karşı uygulanan ve uygulanacak olan güçlü ve kararlı politikaları sonuna kadar destekliyoruz. Sigaranın zararlarını, bırakma yollarını öğrenmek ve danışmanlık hizmeti almak isteyenler Sağlık Bakanlığı Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattını arayarak gerekli desteği alabilirler. Gelin kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın. Aynı zamanda bu iyiliği çocuklarınıza ve çevrenizdeki sevdiklerinize de yaptığınızı unutmayın !

Sağlığın en önemli hazinesi ve en büyük değeri olduğunu ve içerisinde binlerce zehrin yer aldığı, başta kanser olmak üzere sağlığı tehdit eden en kolay ulaşılabilir bağımlılık yapan sigarayı, kendimize ve yakın çevremize iyilik yaparak bırakmanızı temenni eder sağlıklı günler dileriz.


HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube