Yayınlanma Tarihi: 14 Ekim 2014 Salı

15 Ekim, Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü

15 Ekim, görme engellilerin günlük hayatta varlık gösterme haklarına ve kamusal alanlarda karşılaştıkları güvenlik sorunlarına ilişkin dikkat çekmek amacındadır. Beyaz baston da bu bireylerin, günlük hayata karışmalarının kabul görmesinde, normalleşmesinde ve kazalar sonucu başka engellere de maruz kalmamaları konusunda bir simge olarak değerlendirilmektedir.

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Gününün ortaya çıkış tarihine bakıldığında, görme engellilerin kullandıkları bastonun yürümeye yardımcı diğer bastonlardan farklı işlevlerini vurgulamak arzusu ortaya çıkar.

Görme engellilerin kullandıkları baston özellikle beyaz renktedir. Çünkü bu beyaz renk ile görme engelli olmayan kişilerin dikkatini çekmek ve duyarlılık gösterilmesi gereken bir farklılık vurgulanmak istenir. Bu bastonlarla görme engelli kişinin sokakta ya da iç mekânda yolunu takip etmesine olduğu kadar, başkalarının da dikkatini çekerek duyarlılığın arttırılması amaçlanmıştır.

Görme engelliler, bu bastonla yaya olarak güvenli bir dolaşıma olanak bulurlar. Şüphesiz ki bu olanak, görme engelli bireylerin bağımsızlığına katkı yapar.

Beyaz baston, görme engelliler için bir “güvenli yürüme” aracı; görme engelli olmayan toplumun diğer üyeleri içinse bir farkındalık aracıdır. Bu nedenle, toplum olarak bu bireylerimizin olabildiğince bağımsız şekilde hareket etmesi için üstümüze düşen “kendini karşındakinin yerine koyma” duygusunu canlı tutmak gerekmektedir. Bu duygudan yoksun kentlerde günlük hayat, ne yazık ki göremeyen bireyleri güç durumda bırakacak çeşitli yaralanmalar ya da ölümler getirecek tehlikelerle doludur. Bu konudaki duyarlılıklarımız kentlerimizin engelli dostu olmalarına dek sürmelidir. Bu, birlikte yaşamaya yapılan önemli bir katkıdır. Örneğin,

· Yaya kaldırımlarında görme engellileri için döşenmiş olan kabarma zeminlerin üzerine araba park etmemek;

· Bu yollar üzerine mahalle sakini ya da esnaf olarak çeşitli malzemeler bırakmamak;

· İç mekânlarındaki mobilyaların yerlerini değiştirirken beraber yaşadığımız görme engellileri bunlardan haberdar etmek;

· Sürücü olarak trafikte seyir halindeyken beyaz bastonlara dikkat etmek ve beyaz baston sahiplerinin karşıdan karşıya geçişleri konusunda bir parça daha sabırlı olmak;

· Yaya olarak da onların karşıdan karşıya geçişlerine yardım ederken de onların taleplerine kulak kabartmak…

gibi küçük ama anlamlı adımlar, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Gününün amacını bulmasını sağlamaya destek verecektir.

Bu konuda Üniversitemiz de, engelli bireylerin sesini duyurmasında ve toplumun doğru tutumu geliştirmesine yönelik aradığı bilgi kaynaklarının sunulmasındaki hassasiyetini göstermeye devam edecektir.

Kamuoyuna saygılarımızla.

 

Hitit Üniversitesi

Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube