Yayınlanma Tarihi: 28 Eylül 2013 Cumartesi

2013-ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih İşlemleri

2013-ÖSYS Ek Yerleştirme için tercih işlemleri, 25 Eylülde başlamış olup 30 Eylül 2013 tarihinde sona erecektir.

Adaylar tercihlerini isterlerse bir başvuru merkezi aracılığıyla, isterlerse internetten kendileri bireysel olarak yapabileceklerdir. Başvurularını internetten yapmak istemeyen adaylar doldurdukları Tercih Formu ve nüfus cüzdanı/pasaportları ile birlikte istedikleri bir başvuru merkezine tercih için başvuracaklardır. Başvuru Merkezleri, resmi iş günü ve resmi iş saatleri arasında başvuru alacaklardır. Tercih gönderme süresi uzatılmayacaktır. Bu nedenle adayların, tercihlerini Başvuru Merkezi aracılığıyla göndereceklerse süresi içinde bir Başvuru Merkezine gitmeleri; tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak yapacakların ise “Tercihleriniz … tarihinde başarı ile ÖSYM’ye bildirilmiştir.” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan Tercih Listesinin bir dökümünü alarak saklamaları gerekmektedir. 
 

YERLEŞTİRMEDE TERCİHLERİN YAPILMASI İLE İLGİLİ KURALLAR

1. 2013-ÖSYS Merkezì yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (açık öğretimin

kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2013-ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilmemiş veya açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olmak gerekir.

Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir.

Bunun dışında aşağıdaki kurallar geçerli olacaktır:

a)       Yeni açılan yükseköğretim programları ile merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı

oluşmayan yükseköğretim programlarını, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecektir.

b)       Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan

birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını ve Tablo 3B'deki ön lisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Tablo 3A'daki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacaktır.

2. 2013'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirme için

tercih yapabilirler.

3. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını

karşılamaları gerekir.

2013-YGS/LYS'ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş için başvuran, 2013-ÖSYS'de sınava girmek için başvurduğu hâlde sınava girmeyen veya sınava girerek 140,00000'ın altında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları sadece Tablo-3A'dan kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir. 2013-ÖSYS'de sınava girerek ilgili puan türünde 140,00000 ile 179,99999 arasında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları gerek kendi alanlarında gerek alanları dışında Tablo-3A ve Tablo-3B'deki tüm programlar ile Tablo-4'teki açık öğretim programlarını tercih edebilirler

Tercih işlemini bir Başvuru Merkezinden yapmak isteyen adaylar, tercih bildirim işleminin son günü olan  30 Eylül 2013 tarihinde Başvuru Merkezlerinde oluşabilecek yoğunluğu göz önünde bulundurmalıdır.

Adaylar, 2013-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu ile Tercih Formuna ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden ulaşabileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

2013-ÖSYS ek yerleştirme tercihlerini belirlerken sadece ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanan  2013-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzundan (25 Eylül 2013) yararlanmaları ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube