Yayınlanma Tarihi: 04 Ağustos 2013 Pazar

TÜBİTAK’tan İlk Kez Proje Yapacak Araştırmacılara 60 Bin TL’ye Kadar Özel Destek

TÜBİTAK, şimdiye kadar Ar-Ge projesi hazırlamamış üniversite, kamu veya özel kuruluşlardaki araştırmacılara yönelik yeni bir destek programı başlattı.

İlk kez başlatılacak “3001 - Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destek Programı” ile TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) projelerinde yürütücülük görevi üstlenmemiş araştırmacılara önemli fırsatlar sunuluyor. Ar-Ge projesi hazırlama kültürünün yaygınlaştırılmasını amaçlayan yeni destek programı ile tüm araştırmacıların TÜBİTAK projelerinde yürütücülük deneyimi kazanması hedefleniyor.

“Araştırmacıların Yarısından Fazlası Henüz Proje Önerisi Sunmadı”

Ar-Ge yapan araştırmacı sayısının artırılması için yeni destek programını başlattıklarını açıklayan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir, Türkiye’deki araştırmacıların büyük kısmının henüz TÜBİTAK projelerinde yürütücülük görevi üstlenmediğinin altını çizdi. Yeni programın çıkış noktasının bu araştırmacılar olduğunu ifade eden Demir, “TÜBİTAK Araştırmacı Bilgi Sistemi’nde (ARBİS) doktoralı yaklaşık 40 bin araştırmacı bulunuyor. Bugüne kadar ARDEB’e başvuran yaklaşık 17 bin araştırmacının 10 bini desteklenen projelerde yer almış. Sadece 5 bin araştırmacı yürütücü görevi üstlenmiş. Kalan çoğunluk ise ARDEB destekli bir projede henüz proje yürütücülüğü deneyimi yaşamamış. Türkiye’deki araştırmacıların tamamı ARBİS’e kayıtlı değil. Bu da göz önüne alınırsa Ar-Ge yapmasını beklediğimiz araştırmacı sayımız daha da artıyor.” dedi.

“Proje Başına 60 Bin TL’ye Kadar Destek”

3001 Programı ile araştırmacıları önerecekleri projelerde yürütücü olmaya davet ettiklerini açıklayan Demir, Türkiye’nin bilim ve teknolojide atılım yapmasının yolunun Ar-Ge’den geçtiğini ve başlatacakları yeni çalışmanın ayrı bir önem taşıdığını belirtti. Yeni destek programının cazip fırsatlar sunduğunu dile getiren Demir, şunları söyledi: “ARDEB tarafından desteklenen herhangi bir projede yürütücülük yapmamış olan üniversite, kamu veya özel kuruluşlardaki araştırmacılarımız programdan yararlanabilecek. Bu destek programında dönem kısıtlaması yok. Yani yılın her günü TÜBİTAK’a başvuruda bulunabilecekler. Üstelik 2 ayı geçmeyen hızlı bir değerlendirme süreci işleyecek. Proje başına 60 bin TL’ye kadar bütçe desteği vereceğiz ve proje süresi en fazla 24 ay olacak. Bunun yanında projede yer alacak bursiyerlere aylık bin 800 TL burs desteği verilecek. Bilimsel toplantılara katılım ve çalışma ziyareti amaçlı faaliyetler için de 10 bin TL’ye kadar yurt içi ve yurt dışı seyahat desteği sağlanacak. Araştırmacılarımız proje çıktılarının ilgili paydaşlar ve potansiyel yararlanıcılar ile paylaşılmasına yönelik 5 bin TL’ye kadar Proje Yayılım Giderleri desteğinden de yararlanabilecek. Proje yürütücüsü ve araştırmacılara proje sonuçlandıktan sonra TÜBİTAK’ın belirleyeceği esaslara göre aylık 500 TL’ye kadar Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ödeneği fırsatı da sunulacak.”

TÜBİTAK’tan Ar-Ge desteği almanın zor olmadığına değinen Demir, 3001 Programı ile tüm araştırmacılara yeni bir kapı açtıklarını söyledi. Demir, araştırmacılara başlangıç projesi hazırlamaları için önemli bir fırsat sunduklarını belirtti. Demir, yeni programın bu ay içerisinde başlayacağını da sözlerine ekledi.

TÜBİTAK tarafından verilen tüm destek ve burslarla ilgili ayrıntılı bilgiler için tıklayınız.

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube