Üniversitemiz ile Turkuaz Yapı'dan Üniversite-Özel Sektör İş Birliği

09 Ağustos 2018

Üniversitemiz ile Turkuaz Yapı arasında “Turkuaz Hitit” isimli, Yüksek Kaliteli Yaşam Alanları İçin Akıllı ve Ergonomik Ev Otomasyon Sistemleri (Smart and Ergonomic Home Automation Systems for High Quality Living Areas) üretimi için Üniversite-Özel Sektör İş Brliği Projesi Sözleşme Protokolü imzalandı.

Fakültemiz Dr. Öğr. Üyesi Vahdet Özkoçak’ın yürütücülüğünü üstleneceği projenin multidisipliner koordinasyonu Öğr. Gör. Emre Demir tarafından sağlanacak olup Akıllı ve Ergonomik Ev Otomasyon Sistemi Hitit Üniversitesi Öğretim Elemanları Elektronik ve Bilgisayar sistemleri Uzmanı Öğr. Gör. Ömer Boyacı, Öğr. Gör. Selim Özdem ve Öğr. Gör. Bedrettin Ali Akça, Turkuaz Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mak. Müh. Serkan Sabur ve Turkuaz Yapı çalışanı Mak. Müh. Burak Cengiz ile birlikte ARGE çalışmaları sonunda geliştirilecektir.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, geliştirilecek olan sistem sayesinde, başta ilimiz olmak üzere ülkemizde akıllı ev uygulamaları için etkin bir çözüm ortaya konacağını ifade etti. Ayrıca ekonomik kalkınmanın, tesislerden ve makinelerden ziyade, vasıflı iş gücü ile birlikte yürümekte olduğunu belirtip elektronik bilgisayarlara dayalı akıllı makinelerin geliştirilmesinin ve modern araç ve gerecin yaratılmasının insan faktörü sayesinde gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi. Akıllı evlerin, bir mobil telefon aracılığıyla kontrol edilebilen, gelişmiş teknolojiler sayesinde kişilere daha tasarruflu, daha güvenli, daha konforlu, hayatı kolaylaştıran yaşam sunan evler olduğunu belirten ALKAN, akıllı ev sistemlerine sahip daire sakinlerinin yaşam kalitelerinin artmasının yanında, bu sistemlerin yakıt konusunda da ciddi oranda enerji tasarrufu sağlayacağını belirtti.

Turkuaz Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mak. Müh. Serkan Sabur, geliştirilen prototipin seri üretime geçmesiyle birlikte ilk aşamada Çorum ilimizde bulunan binalara uygulanarak pazarda gelişiminin ve kalitesinin doğrudan uygulayıcılar ile değerlendirilmesi ve sonrasında ülkemizin tüm binalarında kullanılabilecek yüzde yüz yerli bir sistem üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Her geçen gün büyümekte olan ve özellikle akıllı ev gibi teknolojik AR-GE araştırmaları ile hayal ettiğimiz evleri Çorum’da inşa eden Turkuaz Yapı, bu sistem ile Çorum’da yaşayan yetişkinlerin gelecekte konut satın almaya yönelik düşüncelerini de değiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Ev alıcılarının binaların kalitesi, bulunduğu mevki vb. birçok etkenden önce binanın akıllı olup olmadığını talep edecekleri bir şehir görmeyi arzu ettiklerini ifade etti. Bu proje ile bireylerin en çok vakit geçirdiği yaşam alanı olan evlerinde daha mutlu ve daha rahat yaşam sürebilmelerine katkı sağlamak amacıyla yaşadıkları konutları ile ilgili akıllı tasarımlara yönelik görüşlerini ve beklentilerini saptamak ve yaşadıkları problemlere çözüm bulmanın amaçlandığını söyledi.

Dr. Özkoçak, Üniversitemiz akademik personelinin her geçen gün nicelik ve niteliğinin artması sonucunda bu tür yüksek kalite düzeyinde projelerin ortaya çıkacağını ifade etti. Alanında söz sahibi olan öğretim elemanlarımızla geliştirilecek olan sistemin apartmana uygulanması esnasında, apartman girişi kontrol kumanda yüksekliğinin literatürde yapılan çalışmalar ile insan vücuduna en uygun antropometrik ölçümler değerlendirilerek kullanıcılar için en ergonomik montajın yapılacağını belirtti. Çorum özelinde başlayacak olan bu projenin tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızda, hükumetimizin de planlamasında olan israfların önüne geçilmesinin akıllı kamu binalarının yaygınlaşmasıyla olacağını belirtti. Bakanlığa atandıktan sonra Milli Eğitim Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk ile yapmış olduğu görüşmede de, meslektaşlarımızın sorunlarının en aza indirilerek toplumun sorunlarına yönelik AR-GE çalışmalarının, milli ve yüzde yüz yerli üretimin daha rahat yapılacağını ifade ettiğini söyledi.

DEMİR ise, günümüzde özellikle yurt dışından ithal edilen akıllı ev sistemlerinin maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle firmaların akıllı ev otomasyon sistemleri için yüksek ücret ödemekte olduğunu ve yerli bir etkin ürün bulunamadığını belirtti. Gerçekleştirilecek bu uygulama ile düşük maliyette etkin bir akıllı ev uygulaması üretmeyi hedeflediklerini ifade etti. Akıllı Ev Sistemleri sayesinde Enerji Kontrolü Sistemi, aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemlerinin doğru kullanımı ile elektrik ve yakıt giderlerinde de ciddi oranda Ülkemiz için enerji tasarrufu sağlanması beklendiğini vurguladı. Ayrıca Projenin birinci aşamasında Akıllı ve Ergonomik Ev Otomasyon Sisteminin anket yöntemi ile kapsamının belirleneceğini ve doğrudan ev sakinlerinin talepleri doğrultusunda sistemin geliştirileceğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

İlgili Fotoğraflar