Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Mogadişu Somali Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Hastanesinde Görev Yaptı

22 Haziran 2017

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Baş, 6 ay süreyle Mogadişu Somali Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Baş, yaptığı görevine ilişkin değerlendirmede bulunarak “Dünyanın benzeri yardıma ihtiyacı olan ülkelere dil, din, ırk gözetmeden ulaşılması ve elimizden gelen yardımın yapılması insanlık ödevi ve görevidir. O nedenle ülkemizin sunduğu bu sağlık hizmetine minnetle ve takdirle yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.

Aynı zamanda Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Baş bilgi paylaşımında bulunarak “Mogadişu Somali -Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2012 yılında ilk olarak bir sahra hastanesi olarak kurulmuş ve ardından 2014 yılında 300 yataklı modern bir Türk hastanesi olarak inşa edilmiştir. Halen Somali ve Türkiye hükümetleri arasındaki bir protokole dayalı olarak eğitim ve araştırma hastanesi olarak faaliyetini sürdürmektedir.” dedi. Bu protokol dahilinde Eylül 2016-Nisan 2017 tarihleri arasında Üniversitemiz Tıp Fakültesini temsilen Somali’de görevde bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Baş, kendisi tarafından 6 ay süre zarfında, 1000 civarında biyopsi raporlandığını ve 200 civarında bizzat kendisi tarafından ince iğne aspirasyon biyopsisi yapıldığını, böylece tanı ve tedaviye yön verildiğini de belirterek bunlara ek olarak, diğer kliniklerle iletişime geçildiğini ve Somali’de ilk sayılabilecek yayınların çalışmalarının başlatıldığını da sözlerine ekledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise konu ile ilgili değerlendirmede bulunarak Üniversitemizin koymuş olduğu hedef ve amaçlar doğrultusunda hareket edildiğinde sadece ülkemizde söz sahibi değil, uluslararası ülkelerde de böylesi gurur verici çalışmalarda yer alınabilmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

Sağlık alanında Üniversitemizin çok önemli gelişmeler kat ettiğini ve kendisinin koordinasyonunda yapılan çalışmalarla ilimize, bölgemize ve ülkemize katma değerimizin giderek arttığını dile getiren Prof. Dr. Alkan, bunun sonucunda pek çok vizyonel projeye imza atıldığını da sözlerine ekledi.

“Üniversite Kurmak Değil, Üniversite Olmak” sloganıyla hareket ettiklerini belirterek “Üniversite olmak bir kültürdür, kurumsal ve zihinsel bir dönüşümü gerektirir. Kolay olan ilki yüksek liseleri, zor olan ikincisi ise dünya ölçeğinde bilim ve eğitim kurumu olma sonucunu doğurur. Biz zor olanı, yani ‘üniversite olmayı’ seçtik. Üniversitemiz tüm çaba ve gayretleriyle bugün tıp eğitimi verebilecek yetkinliğe erişmiştir.” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Baş’a Mogadişu Somali Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki göstermiş olduğu başarılarından dolayı kendisini tebrik etti.

Mogadişu üç milyon nüfuslu, Kuzey Doğu Afrika’da Hint okyanusuna kıyısı olan Somali’nin başkentidir. Bu başkentte konuşlandırılmış olan hastanemizde Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Hastalıkları ve İç Hastalıkları branşlarında Somalili asistanlara ve intörnlere eğitim verilmektedir. Patoloji, Mikrobiyoloji, Biyokimya, Çocuk Cerrahisi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Kalp-Damar Cerrahisi dallarında asistan henüz mevcut değildir. Fakat sınav ile asistan alımı için hastane yönetimi 2017 yılında girişimleri başlatmıştır.  Acil sağlık hizmetleri de terörün ileri evre hastalıkların ve kuraklığın etkilediği insanlara, olabilecek en iyi olanaklarla gönüllü sağlık ekibi ile üst düzeyde verilmektedir.

Fotoğraflar:

1-Mogadishu Türk Büyükelçiliğinde 2016 yılında Cumhuriyet Bayramı kutlaması esnasında büyükelçimiz Olgan Bekar, Hastane Yöneticimiz Op. Dr. Ali Kalyoncu ve Türk sağlık personeli birlikte.

2-3-Türk doktorlar hem eğitim veriyor hem de Somalili meslektaşlarımız ile birlikte güç olan ameliyatları gerçekleştiriyor.

4-Muayene sırasını bekleyen bir çocuk hasta.

İlgili Fotoğraflar