HİTÜ’de "Kırım’ın Hüzünlü Kalemi: Cengiz Dağcı" Konferansı Düzenlendi

14 Mart 2017

HİTÜ’de "Kırım’ın Hüzünlü Kalemi: Cengiz Dağcı" Konferansı Düzenlendi

Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından HİTÜ MYO Ethem Erkoç Konferans Salonunda “Kırım’ın Hüzünlü Kalemi: Cengiz Dağcı” başlıklı konferans düzenlendi. Konferansta, romancı Cengiz Dağcı üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsa Kocakaplan konuşmacı olarak yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından başlayan konferansın açış konuşmasında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Meral Demiryürek, Cengiz Dağcı etkinliğinin kendileri için çok önemli ve özel olduğunun altını çizdi ve Ahmet Haşim'in "Melali anlamayan nesle aşina değiliz" mısraını hatırlattı. Hayatının belli dönemlerinde melali, yani hüznü yaşamamış insan yoktur, diye sözlerine devam eden Doç. Dr. Demiryürek, Cengiz Dağcı'nın ise vatanına, milletine, ailesine hasret yaşayarak hayatının tamamında melali yaşadığını ve bütün hissettiklerini eserlerine aktardığını belirtti.

Açış konuşmasının ardından sözlerine başlayan İsa Kocakaplan, Cengiz Dağcı'nın esasında sadece Kırım’ın değil bütün Türk edebiyatının bir kalemi olduğunu ifade etti ve Dağcı'nın hayat hikâyesini pek bilinmeyen detaylarıyla katılımcılara anlattı. Roman yazarı olarak bilinmesine rağmen Dağcı'nın kırk yedi kadar tespit edilmiş şiirinin bulunduğunu, bunlarda öne çıkan konunun ise hüzünlü tabiat olduğunu ifade eden Kocakaplan, insanın kendi yurdunda yaşamasından daha güzel bir şeyin olmadığını da vurgulayarak Dağcı'nın şiirlerinde ve yazdığı diğer eserlerde vatan hasretinin ne kadar önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Konuşmasının devamında Dağcı'nın meşakkat içerisinde geçen hayatından önemli kesitler sunan Kocakaplan, eserlerinden, şiirlerinden ve önemli sözlerinden örnekler verdi. Kocakaplan, "Cengiz Dağcı olmasaydı, İkinci Dünya Savaşında çekilen sıkıntılardan, eziyetlerden, hatta vahşetten haberdar olamayacaktık" diye konuşmasını sürdürdü ve Dağcı'nın ne zorluklar içerisinde yaşamını sürdürmeye çalıştığını çarpıcı fotoğraflar eşliğinde dinleyicilere sundu.

Kocakaplan, Dağcı'yı anlamak için, öncelikle, onun içerisinde bulunduğu dönemin şartlarını anlamak gerektiğini vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

İlgili Fotoğraflar