Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuzdan Çorum İlinin Rakımına İlişkin Açıklama

28 Aralık 2017

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, Harita ve Kadastro Programı Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Veli İlçi, Çorum İli rakım farkına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yerleşim yerlerinin girişlerinde nüfus ve rakım bilgilerinin yer aldığı bilgilendirme tabelalarının uluslararası standartlara göre hazırlandığını ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olduğunu ve son günlerde Çorum’un nüfus değişikliği neticesinde yenilenen farklı zamanlara ait tabelalardaki farklı rakım değerindeki değişikliğin oldukça dikkat çektiğini, esprili bir şekilde konunun sosyal medyada yer aldığını, konuya teknik olarak pek bakılmadığını ifade etti.

Bu konunun sadece Çorum ile ilgili değil diğer illerde de farklı zamanlarda tesis edilen tabelalarda farklı rakım değerlerinin olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Veli İlçi, tabelalarda yer alan nüfus bilgileri Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden alınmakta olup, rakım olarak verilen değer, o yerleşim yerinin uzun süreli gözlemler sonucu elde edildiğini ve ortalama deniz seviyesinden itibaren yüksekliğini ifade ettiğini belirtti. Pek çok farklı yöntemle elde edilebilen rakım değeri, kullanılan yönteme ve donanıma bağlı olarak bir kaç metreden, 0,1 mm doğruluğuna varan bir aralıkta belirlenebileceğini söyledi.

Çorum’un rakımının tespit edilmesi için, Hitit Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz, Harita ve Kadastro Programı öğretim elemanlarımız tarafından günümüz son ölçme teknolojisi olarak adlandırılan Uydu Bazlı Konum Belirleme Sistemleri (GNSS) ile söz konusu yükseklik ölçmeleri yapılmış olup Çorum Valilik binasının deniz seviyesinden olan yüksekliği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile şu anki levhada yer alan rakım değeri (820 m) arasında, kullanım amacı dikkate alındığında anlamlı sayılmayacak kadar az bir fark olduğu görülmüştür. Günümüzün en yaygın kullanılan uygulamalarından birisi olan Google Earth’ten yine aynı yerin kot (rakım) değeri de alınmış olup, 820 metre olarak okunmuştur. İlçi, şu anki yaşadığımız teknoloji çağında özensizliğin dışında açıklanamayacak bu ve benzer durumların yaşanmaması için, her ilimizde yer alan üniversitelerin ilgili birimlerinden destek alınabileceğini de belirtmekte yarar vardır" ifadelerini kullandı.

İlgili Fotoğraflar